265
|

Κύπρος: κατοχύρωσε το χαλούμι, αλλά το τίμημα είναι «αλμυρό»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 20:12

Κύπρος: κατοχύρωσε το χαλούμι, αλλά το τίμημα είναι «αλμυρό»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 20:12

Η Κύπρος κατάφερε να εξασφαλίσει έπειτα από προσπάθειες πολλών ετών ειδική αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το χαλούμι, αλλά οι πρώτοι που δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους είναι οι ίδιοι οι τυροκόμοι.

Πρόσφατα οι Βρυξέλλες ενέταξαν το χαλούμι στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Η κίνηση ικανοποίησε τους κύπριους πολιτικούς, διότι θα προστατεύσει το κυπριακό χαλούμι από απομιμήσεις που παράγονται σε άλλες χώρες και θα διασφαλίσει μία αγορά 224 εκατ. ευρώ.

Το λευκό τυρί με την ιδιαίτερη υφή είναι από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της Κύπρου, με τη Βρετανία να απορροφά το 40% των εξαγωγών. Μεταξύ του 2017 και του 2019 οι εξαγωγές του αυξήθηκαν κατά 43% και έχουν ξεπεράσει τους 33.000 τόνους. Οι μεγαλύτερες αγορές είναι η Βρετανία (για την οποία υπάρχει χωριστή συμφωνία για το εμπορικό σήμα), η Σουηδία, η Γερμανία και η Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Telegraph, οι παραγωγοί (συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα) επισημαίνουν ότι οι κανονισμοί που ακολουθούν αυτή την αναγνώριση είναι τόσο αυστηροί ώστε αναγκαστικά θα περιορίσουν την ποσότητα του τυριού που παράγουν.

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι απαιτείται πλέον το αυθεντικό χαλούμι να περιέχει τουλάχιστον 51% πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, τα οποία είναι σε έλλειψη στο νησί. Αντίθετα θα πάνε χαμένες οι μεγάλες ποσότητες αγελαδινού γάλακτος που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν.

Αλλά και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον ορισμό του χαλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ, επισήμαναν ότι  με την αυστηρή τήρηση των κανονισμών θα παράγονταν 60% λιγότερο χαλούμι, κάτι που θα αποτελούσε πλήγμα για τις εξαγωγές.

Πάντως, επισημαίνει ο Telegraph, δεν συμμερίζονται όλοι οι παραγωγοί αυτή την απαισιοδοξία και εστιάζουν στο ότι το καθεστώς ΠΟΠ  θα τους προστατεύσει από τους ανταγωνιστές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...