833
Ο ακριβοθώρητος Ρονάλντο απογοητευμένος. Για μία ακόμη χρονιά το Champions League τελείωσε νωρίς | REUTERS/Massimo Pinca

Κριστιάνο, τα έμαθες για τον Χάαλαντ;

Sportscaster Sportscaster 10 Μαρτίου 2021, 15:49
Ο ακριβοθώρητος Ρονάλντο απογοητευμένος. Για μία ακόμη χρονιά το Champions League τελείωσε νωρίς
|REUTERS/Massimo Pinca

Κριστιάνο, τα έμαθες για τον Χάαλαντ;

Sportscaster Sportscaster 10 Μαρτίου 2021, 15:49

Το ματς ήταν απ’ αυτά που ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνήθιζε, κάποτε, να «καθαρίζει» μόνος του. Για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον συγκεκριμένο γύρο ο αρχισκόρερ της διοργάνωσης μάς έχει χαρίσει μερικές από τις κορυφαίες του παραστάσεις, κι έχει πετύχει -στο σύνολο- 24 γκολ. Οσα κανείς άλλος.

Στην πρώτη τους αναμέτρηση, στην Πορτογαλία, η Γιουβέντους είχε ηττηθεί από την Πόρτο με 2-1, σκορ που της άφηνε ορθάνοιχτη την πόρτα της πρόκρισης. Στη χθεσινή (Τρίτη) ρεβάνς στο Τορίνο οι οπαδοί της «Κυρίας» περίμεναν από τον «CR7» να οδηγήσει την ομάδα τους στα προημιτελικά. Αλλά ο «ήρωας της βραδιάς» φορούσε την μπλε φανέλα των «Δράκων». Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα, τον οποίο γνωρίσαμε από κοντά στο σύντομο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ, καθόρισε το αποτέλεσμα του αγώνα με εκτέλεση φάουλ στο 115′ της παράτασης, ενώ νωρίτερα, στο 19′ της κανονικής διάρκειας είχε ανοίξει το σκορ (με πέναλτι). Αν και η Πόρτο αγωνιζόταν με έναν παίκτη λιγότερο από το 56′ (λόγω αποβολής του Ταρέμι), η Γιουβέντους αποκλείστηκε, παρά τη νίκη της (3-2). Και ο Ρονάλντο, πού ήταν; Αφαντος! Απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα. Οπως και στο Οπόρτο.

Στην πρώτη του χρονιά στο Τορίνο (2018-2019) ο πορτογάλος σούπερ-σταρ έδειχνε έτοιμος να δικαιώσει τη μεγαλύτερη οικονομική υπέρβαση που η Γιουβέντους τόλμησε, ποτέ, για να αποκτήσει κάποιον ποδοσφαιριστή. Ενα δικό του «χατ-τρικ» σε βάρος της Ατλέτικο Μαδρίτης την είχε στείλει στους «8». Εκεί, όμως, έπεσε πάνω στα «τρομερά μωρά» του Αγιαξ, που της έκοψαν τον δρόμο. Την επόμενη σεζόν η τύχη «έκλεισε το μάτι» στους Ιταλούς. Ή, τουλάχιστον, έτσι πίστευαν όλοι. Ωσπου η Λιόν έκανε τη μεγάλη έκπληξη και πήρε τη θέση τους στο Final-8 της Λισαβόνας. Και πάλι, όμως, ο Ρονάλντο είχε κάνει τη δουλειά του: ήταν ο σκόρερ και των δύο τερμάτων. Το κακό τρίτωσε τώρα, αλλά με μια διαφορά: ο Κριστιάνο δεν δικαιολόγησε ούτε στο ελάχιστο τον τίτλο του «Mr. Champions League».

Στο ποδόσφαιρο, ένα συν ένα δεν κάνουν (πάντα) δύο. Η Γιουβέντους χρυσοπλήρωσε τον Ρονάλντο (σε βάθος τετραετίας θα της κοστίσει, συνολικά, 350 εκατομμύρια ευρώ) για να την οδηγήσει στο «Αγιο Δισκοπότηρο» των ευρωπαϊκών συλλόγων -το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο ο ίδιος έχει κατακτήσει πέντε φορές-, όμως χωρίς αυτόν τα είχε καταφέρει καλύτερα. Μέσα σε μια τριετία είχε φτάσει δύο φορές στον Τελικό (2015, 2017), ενώ με τον Πορτογάλο στο ρόστερ της δεν έχει προκριθεί ούτε στα ημιτελικά. Εφέτος, ούτε στους «8». Επιπλέον, κινδυνεύει σοβαρά να χάσει τον θρόνο της στην Ιταλία, στον οποίο στρογγυλοκάθεται από τη σεζόν 2011-2012 με εννέα διαδοχικούς τίτλους.

Από τότε που έφυγε από τη Μαδρίτη για το Τορίνο, ο σπουδαιότερος πρωταγωνιστής αυτής της διοργάνωσης γνωρίζει την πικρή της πλευρά. Στις τρεις αγωνιστικές περιόδους που παίζει για τη Γιουβέντους έχει σκοράρει στο Τσάμπιονς Λιγκ, συνολικά, 14 γκολ: ένα λιγότερο απ’ όσα είχε πετύχει για λογαριασμό της Ρεάλ στην τελευταία του σεζόν στο «Μπερναμπέου», οποία του απέφερε το τρίτο διαδοχικό του τρόπαιο. Για τρίτη διαδοχική χρονιά ο Ρονάλντο βιώνει έναν πρόωρο αποκλεισμό, και δεν μπορεί να φτάσει ούτε μέχρι τους ημιτελικούς. Κι αυτό του συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 2006, που ακόμη ήταν παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα ιταλικά ΜΜΕ του χρεώνουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το «κάζο» από την Πόρτο. Ιδίως η Corriere dello Sport, που χαρακτηρίζει «προδοσία» την κακή του απόδοση στα δύο ματς με τους συμπατριώτες του. Σκληρή κριτική του άσκησε και ο άλλοτε τεχνικός της Γιουβέντους και της Ρεάλ, Φάμπιο Καπέλο, για την ερασιτεχνική του αντίδραση στην εκτέλεση του φάουλ, από την οποία προήλθε το γκολ που έκρινε την πρόκριση. Προτού σουτάρει ο Ολιβέιρα, ο Ρονάλντο γύρισε την πλάτη του και πήδησε (μαζί με τον Αντριέν Ραμπιό), με αποτέλεσμα η μπάλα να περάσει κάτω από το τείχος και να αιφνιδιάσει τον τερματοφύλακα της Γιουβέντους, Σέζνι. «Πριν, καν, φύγει η μπάλα, ο Κριστιάνο είχε, ήδη, γυρίσει. Οι παίκτες δεν πρέπει να φοβούνται, πρέπει να κάθονται στο τείχος, έστω με κίνδυνο να τους χτυπήσει η μπάλα. Είναι ένα ασυγχώρητο λάθος», τόνισε ο βετεράνος προπονητής με την ιδιότητα του σχολιαστή του Sky Sport Italia.

O Χάαλαντ πανηγυρίζει το δεύτερο γκολ του (Pool via REUTERS/Leon Kuegeler)

Επιστρέφοντας στο σπίτι του, θα έμαθε για τα νέα κατορθώματα του Ερλινγκ Χάαλαντ, που σίγουρα τον έκαναν να νιώσει ακόμη χειρότερα. Ο απίθανος Νορβηγός σκόραρε δύο τέρματα (και) στον δεύτερο αγώνα της Μπορούσια Ντόρτμουντ με τη Σεβίλλη, οδηγώντας την ομάδα του στον επόμενο γύρο. Εγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής στα χρονικά του Τσάμπιονς Λιγκ που συμπλήρωσε 20 γκολ στη διοργάνωση: σε ηλικία 20 ετών και 231 ημερών. Ο Κριστιάνο το είχε καταφέρει 24 ετών και 306 ημερών, και ο Λιονέλ Μέσι 22 ετών και 266 ημερών. Επίσης, ο παίκτης που χρειάστηκε τα λιγότερα ματς (14) για να φτάσει τα 20 γκολ. Ο Χάρι Κέιν τα έβαλε σε 24 αγώνες.

Ο πιτσιρικάς – «φαινόμενο» σκόραρε για έκτο ματς στη σειρά, έγινε ο πρώτος που σημείωσε 2+ γκολ σε τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια, και ο μόνος που έχει πετύχει 10+ γκολ στις δύο πρώτες του σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σήμερα, όλοι μιλούν, πάλι, για εκείνον. Κι αυτό κάνει το δράμα του Ρονάλντο, ανυπόφορο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...