511
|

Ποιος φοβάται τον φεμινισμό;

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 26 Σεπτεμβρίου 2014, 00:14

Ποιος φοβάται τον φεμινισμό;

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 26 Σεπτεμβρίου 2014, 00:14

Η Emma Watson, η νεαρή πρωταγωνίστρια του «Χάρι Πότερ», έδωσε πρόσφατα μία ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη όπου προσκάλεσε και τους άντρες να δραστηριοποιηθούν κατά της εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος και του σεξισμού, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας. Η ομιλία της καταχειροκροτήθηκε και σχολιάστηκε θετικά από τον διεθνή Τύπο, όμως λίγες ώρες αργότερα η ηθοποιός άρχισε να δέχεται υβριστικά μηνύματα και απειλές κατά της ζωής της.

Τι είναι αυτό που, ακόμα και σήμερα στην Αμερική ή στην Ευρώπη, κάνει κάποιους να δυσφορούν στο απλό άκουσμα των όρων «σεξισμός» και «φεμινισμός»;

Δεν αναφέρομαι σε όσους προωθούν τα συμφέροντα της βιομηχανίας του σεξ ή επωφελούνται οικονομικά από την παγκόσμια διακίνηση υλικού πορνογραφίας. Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κάνει τον μέσο άντρα αλλά και τη μέση γυναίκα είτε να αδιαφορεί είτε να νιώθει απώθηση στο άκουσμα των συγκεκριμένων όρων και να δυσπιστεί για τα κίνητρα όσων συστηματικά ασχολούνται με τέτοια ζητήματα.

Η προπαγάνδα υπέρ της πορνογραφίας έχει εδραιώσει την εσφαλμένη αντίληψη ότι η διαμαρτυρία κατά των σεξιστικών συμπεριφορών και της αγοραίας εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος, ισοδυναμεί με μια παρωχημένη απαγόρευση του γυμνού σε όλες τις μορφές του ή με μια πουριτανική άρνηση της σεξουαλικής απόλαυσης. Αυτή η σκόπιμη απουσία διάκρισης ανάμεσα στην εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος, αφενός, και στην παρουσία του γυμνού στις εικαστικές τέχνες, αφετέρου, οδηγούν σε σύγχυση την κοινή γνώμη η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μπερδεύει την παράνομη εμπορευματοποίηση και το trafficking νέων γυναικών, με το δικαίωμα στη σεξουαλική ελευθερία.

Η λανθασμένη άποψη ότι ο φεμινισμός αφορά μόνο τις γυναίκες, και είναι εχθρικός προς τους άντρες, αφού τους θεωρεί ολοκληρωτικά υπεύθυνους για τα δεινά των γυναικών, οδηγεί κάποιους άντρες να απορρίπτουν τη φεμινιστική θεώρηση ως φαντασιοπληξία. Η απλή αλήθεια είναι ότι οι φαλλοκρατικές αντιλήψεις βλάπτουν και τους άντρες, μετατρέποντάς τους σε στερεότυπα, που προσπαθούν να αναπαράγουν πρότυπα "ανδρισμού" προηγούμενων αιώνων, παραγκωνίζοντας τις πραγματικές ανάγκες τους ή αγνοώντας την ατομικότητά τους. Οι διαστρεβλωμένες αντιλήψεις περί ανδρισμού και οι εικόνες "αντρικής τελειότητας" που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, τη ροζ παραλογοτεχνία, την πορνογραφία, εγκλωβίζουν και τους άντρες σε λάθος ρόλους.

Είναι γεγονός ότι όλοι μας, γυναίκες και άντρες, έχουμε γαλουχηθεί σε πατριαρχικές κοινωνίες, και έχουμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό εσωτερικοποιήσει σεξιστικές απόψεις και συμπεριφορές. Αυτό δεν συνεπάγεται, υποχρεωτικά, ότι όλοι μας θεωρούμε πως οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άντρες ή ότι τους αξίζει να κακοποιούνται ψυχικά ή σωματικά. Η απόσταση ανάμεσα σε παρωχημένα ιδεολογήματα και στην πεποίθησή μας για την ισότητα όλων των ανθρώπων, μπορεί να μας δημιουργεί σύγχυση. Η σύγχυση αυτή συχνά προκαλεί επιθετικές ή απορριπτικές αντιδράσεις κατά φεμινιστικών απόψεων με το σκεπτικό ότι αφού εμείς, που σε καμία περίπτωση δεν αντιπαθούμε τις γυναίκες, υιοθετούμε στην καθημερινή επικοινωνία μας αυτές τις συμπεριφορές, δεν μπορεί παρά να είναι νόμιμες, και κάθε προσπάθεια κριτικής τους ένα υστερικό ξέσπασμα ή μια υπερανάλυση της πραγματικότητας.

Φαλλοκρατικές αντιλήψεις μπορεί, δυστυχώς, να διέπουν τη σκέψη μιας γυναίκας, ενώ φεμινιστικές αντιλήψεις μπορεί να χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά και τον λόγο ενός άντρα. Το ζήτημα δεν είναι πώς θα μοιραστούμε σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά πώς θα απαλλαγούμε από τις ταμπέλες και πώς θα ξεπεράσουμε σεξιστικές πρακτικές που μας δυναστεύουν, όλες και όλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News