304
Ο Νικόλας Χρηστάκης μιλά στην εκπομπή της Αμερικανικής Ιατρικής Ομοσπονδίας | YouTube

Νικόλας Χρηστάκης: Πρέπει να ετοιμαστούμε για δεύτερο κύμα του κορονοϊού το φθινόπωρο

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2020, 17:02
Ο Νικόλας Χρηστάκης μιλά στην εκπομπή της Αμερικανικής Ιατρικής Ομοσπονδίας
|YouTube

Νικόλας Χρηστάκης: Πρέπει να ετοιμαστούμε για δεύτερο κύμα του κορονοϊού το φθινόπωρο

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2020, 17:02

Το καλοκαίρι θα υπάρξει περιορισμένη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού και το φθινόπωρο, θα έλθει δεύτερο κύμα, το οποίο δεν γνωρίζουμε αν θα είναι το ίδιο θανατηφόρο. Αυτό προβλέπει ο διακεκριμένος ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Γιέιλ, Νικόλας Χρηστάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή της επιθεώρησης Jama της Αμερικανικής Ιατρικής Ομοσπονδίας, ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Ιατρικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής, εξήγησε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το καλοκαίρι αναμένεται να μειωθούν τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό, «όχι όμως, τόσο όσο συνέβη σε προηγούμενες πανδημίες».

Ο καθηγητής είπε ότι στις 24 Ιανουαρίου ενημερώθηκε από κινέζους συναδέλφους του για τον νέο άγνωστο θανατηφόρο ιό που είχε εμφανιστεί στην Κίνα και στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν σίγουρος ότι θα εξελιχθεί σε πανδημία.

Ο κ. Χρηστάκης, με τον οποίο συνομίλησε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτίμησε ότι το φθινόπωρο, κατά 75%, θα υπάρξει νέο κύμα του κορονοϊού, «το οποίο δεν γνωρίζουμε αν θα είναι εξίσου θανατηφόρο», αλλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του πρώτου κύματος και ότι οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

«Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι άνθρωποι θα πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστάκης.

Στις ΗΠΑ, προέβλεψε ο καθηγητής, μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη Νέα Υόρκη, θα έχει η Φλόριντα τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως λόγω των διακοπών της άνοιξης (spring break), που προσέλκυσαν πολύ κόσμο στις παραλίες της, όπως και η Λουιζιάνα, που ήδη έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, λόγω και του περίφημου καρναβαλιού της Μάρντι Γκρα, που δεν ακυρώθηκε.

«Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται κυρίως στις παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ και το Ντιτρόιτ, αλλά η υπόλοιπη χώρα δεν είναι πολύ μακριά».

Ο καθηγητής προέβλεψε ότι οι θάνατοι ίσως φτάσουν τους 250.000, λαμβάνοντας υπόψιν, την πανδημία της γρίπης του 1957, όταν πέθαναν 150.000 άτομα σε πληθυσμό 170 εκατομμυρίων. Σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν 327 εκατομμύρια κατοίκους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...