362
Αφγανή φτάνει σε εκλογικό τμήμα προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα | REUTERS/Mohammad Ismail

Αφγανιστάν: Eκλογές με εκρήξεις, νεκρούς και τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2018, 13:51
Αφγανή φτάνει σε εκλογικό τμήμα προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα
|REUTERS/Mohammad Ismail

Αφγανιστάν: Eκλογές με εκρήξεις, νεκρούς και τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2018, 13:51

Tην ώρα που οι Αφγανοί καλούνται στις κάλπες για τις ιδιαίτερα σημαντικές βουλευτικές εκλογές της χώρας, πολλές εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα Σάββατο σε εκλογικά κέντρα στην Καμπούλ προκαλώντας έναν άγνωστο ακόμη αριθμό θυμάτων.

Σε ένα από τα εκλογικά κέντρα που σημειώθηκε έκρηξη, ένα σχολειό στο βόρειο τμήμα της Καμπούλ, δημοσιογράφος του AFP είδε το τρομαγμένο πλήθος να φεύγει τρέχοντας. «Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μετά τις πολλές εκρήξεις», επεσήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει άλλες διευκρινίσεις προς το παρόν.

Εκλογές μετ’ εμποδίων

Παρά το γενικότερο κλίμα τρομοκράτησης των πολιτών, οι Αφγανοί -άνδρες και γυναίκες- σχηματίζουν ουρές προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα. Μάλιστα, για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν, υπάρχουν πάνω από 400 γυναίκες στα ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η διαδικασία για τις βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί και αύριο Κυριακή σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες καθώς υπήρξαν τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα τα οποία εμπόδισαν τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το συνταγματικό δικαίωμά τους.

Αφγανός περιμένει να καταγραφεί από το σύστημα

Ο Αμπντούλ Μπάντι Σαγιάν, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί ως την Κυριακή στα εκλογικά κέντρα όπου είτε το εκλογικό υλικό είτε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής καθυστέρησαν να φτάσουν.

Στο μεταξύ, πολλοί Αφγανοί δεν κατάφεραν να ψηφίσουν εν μέσω καταγγελιών για πολλά κλειστά εκλογικά κέντρα, με την εκλογική επιτροπή να εξηγεί ότι το πρόβλημα οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα.

Ουρές για μία ψήφο

Στη βόρεια επαρχία Κουντούζ ρουκέτες που εβλήθησαν έξω από την πρωτεύουσα έπεσαν σε εκλογικά κέντρα τραυματίζοντας αρκετούς ψηφοφόρους, δήλωσε ο Αμρουντίν Ουάλι μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της επαρχίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον της Κουντούζ από το πρωί.

Επίσης υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς και επιθέσεις με ρουκέτες στις επαρχίες Σαμανγκάν και Τάχαρ, στο βόρειο Αφγανιστάν.

Ο ΟΗΕ στηρίζει τη διαδικασία και έχει καλέσει τους Αφγανούς να αδράξουν την ευκαιρία να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα για ψήφο. Έχει παράλληλα καλέσει την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι εκλογές θα λάβουν χώρα σε ασφαλές περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...