419
Τον λες και «καθαρό» τον ουρανό για τα δεδομένα του Πεκίνου, στην πλατεία Τιενανμέν, την 1η Ιουλίου, χάρη στις προσπάθειες των επιστημόνων | EPA/XINHUA/YAN YAN

Κίνα: Αλλαξαν τον καιρό για να μη βρέξει στη μεγάλη παρέλαση του Κομμουνιστικού Κόμματος

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2021, 18:18
Τον λες και «καθαρό» τον ουρανό για τα δεδομένα του Πεκίνου, στην πλατεία Τιενανμέν, την 1η Ιουλίου, χάρη στις προσπάθειες των επιστημόνων
|EPA/XINHUA/YAN YAN

Κίνα: Αλλαξαν τον καιρό για να μη βρέξει στη μεγάλη παρέλαση του Κομμουνιστικού Κόμματος

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2021, 18:18

Στους πανηγυρικούς εορτασμούς για τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, τον Ιούλιο, ο καιρός ήταν καλός και ο ουρανός του Πεκίνου κάπως λιγότερο γκριζοκίτρινος από το συνηθισμένο χρώμα, χαρακτηριστικό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ετσι, εκείνη την ημέρα, την 1η Ιουλίου, 70.000 άτομα απόλαυσαν την μεγάλη παρέλαση μαζί με τον Σι Τζινπίνγκ και το Πολιτικό Γραφείο.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι κινεζικές αρχές είχαν επέμβει στη φύση για να διασφαλίσουν ότι δεν θα έβρεχε στην πλατεία Τιενανμέν.

Οπως λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζινγκχουά, οι κινεζικές μετεωρολογικές αρχές ψέκασαν με χημικά τον ουρανό, ενώ δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post, ανέφερε ότι κάτοικοι σε ορεινές περιοχές γύρω από το Πεκίνο είδαν πυραύλους στον ουρανό, στις 30 Ιουνίου.

Ο βομβαρδισμός των νεφών είναι μια τεχνική τροποποίησης του καιρού, κατά την οποία προστίθενται χημικές ουσίες, όπως μικρά σωματίδια ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα, προκαλώντας τη συγκέντρωση σταγονιδίων νερού γύρω τους και αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης.

Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην τεχνική αυτή, ιδίως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, αλλά και για τις καλλιέργειες, η οποία όμως προκαλεί αντιδράσεις καθώς η αλλαγή του καιρού σε μία περιοχή επηρεάζει και τον καιρό σε άλλα σημεία.

Πέρυσι, το Πεκίνο ανακοίνωσε ένα σχέδιο χειραγώγησης του καιρού σε μία έκταση μεγαλύτερη της Ινδίας, όπως αναφέρουν οι Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την παραμονή της εκατονταετηρίδας, ο βομβαρδισμός των νεφών προκάλεσε ελαφριά βροχόπτωση και μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην κινεζική πρωτεύουσα, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η διακοπή λειτουργίας εργοστασίων και η μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Ελικόπτερα σχηματίζουν το νούμερο 100 στον ουρανό του Πεκίνου, την 1η Ιουλίου – EPA/ROMAN PILIPEY

Η τεχνητή βροχή που προέκυψε μείωσε κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα το επίπεδο των ατμοσφαιρικών ρύπων PM2,5 και άλλαξε την ένδειξη του δείκτη ποιότητας του αέρα, από «μέτρια» σε «καλή».

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματα στο περιοδικό Environmental Science, τονίζοντας ότι μόλις τελείωσε η παρέλαση, άνοιξαν τα εργοστάσια και τα αυτοκίνητα επέστρεψαν στους δρόμους, η ρύπανση της ατμόσφαιρας επανήλθε στα συνηθισμένα της επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να προετοιμαστούν οι επιστήμονες που κατέστρωσαν το σχέδιο βομβαρδισμού των νεφών, είχαν μελετήσει τα αρχεία για τον καιρό εκείνων των ημερών της τελευταίας δεκαετίας και είχαν ετοιμάσει μετεωρολογικά δελτία για κάθε λεπτό της 30ής Ιουνίου και της 1ης Ιουλίου!

Το πρωί εκείνης της ημέρας, φάνηκε ότι μπορεί να ψιχαλίσει, κάτι που δεν τους ανησύχησε, γιατί δεν θα επηρέαζε την παρέλαση, ενώ η καταιγίδα ξέσπασε το απόγευμα, πολύ μετά το τέλος της παρέλασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...