402
Oι ΜΕΘ Covid αδειάζουν, η λίστα των τακτικών χειρουργείων όμως είναι γεμάτη | Reuters/ ΑlexandrosAvramidis

Καπραβέλος: Στο τρίτο κύμα Covid ασθενείς πέθαναν περιμένοντας να μπουν χειρουργείο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 10:15
Oι ΜΕΘ Covid αδειάζουν, η λίστα των τακτικών χειρουργείων όμως είναι γεμάτη
|Reuters/ ΑlexandrosAvramidis

Καπραβέλος: Στο τρίτο κύμα Covid ασθενείς πέθαναν περιμένοντας να μπουν χειρουργείο

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 10:15

Η αποκλιμάκωση στις κλινικές Covid των νοσοκομείων της χώρας είναι πια αισθητή, με κατακόρυφη μείωση εισαγωγών και ασθενών, και πλέον ανοίγουν σταδιακά οι κλινικές λοιπής νοσηρότητας.

«Επιστρέφουν πλέον μία-μία οι κλινικές που είχαν μετατραπεί για ασθενείς κορονοϊού. Πλέον στο νοσοκομείο υπάρχει μόνο μια κλινική για COVID-19, οι άλλες απελευθερώθηκαν», επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στο makthes.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός. «Τα χειρουργεία σταδιακά ανοίγουν», συμπληρώνει.

Στο «Παπανικολάου» οι κλινικές που είχαν μετατραπεί σε Covid-19, επιστρέφουν σε κανονική λειτουργία (πλην Πνευμονολογικής, που λειτουργεί για ασθενείς με κορονοϊό).

«Οι μισές κλίνες στη ΜΕΘ είναι για κορονοϊό και οι άλλες μισές ξανά για άλλους ασθενείς. Ωστόσο, είναι δύσκολο πάντα να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός, γιατί δεν μπορείς να έχεις ασθενείς με κορονοϊό δίπλα σε ασθενείς που δεν έχουν. Για παράδειγμα, αν ένας θάλαμος έχει 8 κλίνες και οι 4 έχουν θετικά περιστατικά, δεν μπορείς στα άλλα να βάλεις αρνητικούς», δήλωσε στο makthes.gr ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος.

Πλέον στο «Παπανικολάου» δρομολογούνται χειρουργεία που είχαν «παγώσει» λόγω κορονοϊού.

Μπορεί να βρισκόμαστε σε μια ουσιαστική φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη χώρα μας, με πολλή μεγάλη μείωση των εισαγωγών, των διασωληνωμένων και των θανάτων από κορονοϊό, ωστόσο δεν έχουμε ξεφύγει, επεσήμανε ο κ. Καπραβέλος σε δηλώσεις του την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ και εξήγησε:

«Το τρίτο κύμα ήταν χειρότερο από το δεύτερο. Εμείς ακόμα στο νοσοκομείο δεν μπορούμε να συνέλθουμε από το τρίτο κύμα, γιατί έχουμε 4.000 ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής για άλλα χειρουργεία. Μερικοί από αυτούς έχουν πεθάνει. Σε κάποιους η πάθηση έχει γίνει ανεγχείρητη, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα. Κάποιοι βρήκαν τον δρόμο στον ιδιωτικό τομέα και χειρουργήθηκαν. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα, δηλαδή ναι μεν έχουμε μια αποσυμφόρηση από την πανδημία, αλλά τα προβλήματα, βλέπετε, είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι υπολογίζετε όλοι σας».

«Αυτή τη στιγμή, 4.000 χειρουργεία είναι σε αναμονή. Ξεκίνησαν δειλά-δειλά τα χειρουργεία, αλλά φανταστείτε τι όγκος έχει συσσωρευτεί, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα το νοσοκομείο απασχολούσε μία μόνο νόσος, ο κορονοϊος. Τώρα υπάρχει αποσυμφόρηση, αλλά όχι πλήρης αποκατάσταση», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» εξέφρασε, τέλος, την αγωνία του ότι το τέταρτο κύμα, που –όπως εκτίμησε– θα έρθει τέλος φθινοπώρου ή τον χειμώνα, μπορεί να είναι χειρότερο από το τρίτο.

«Εάν δεν κατανοήσουμε το ελπιδοφόρο μήνυμα του τρίτου κύματος, ναι, το τέταρτο κύμα θα είναι χειρότερο», προειδοποίησε, χαρακτηρίζοντας ως ελπιδοφόρο στοιχείο το γεγονός ότι «κανένας εμβολιασμένος δεν νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ ούτε και έχασε τη ζωή του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...