552
Γυαλιά ηλίου φτιαγμένα από άμμο. Μεταξύ των εκθεμάτων στον νέο κύκλο των εκθέσεων «Αναζητήσεις στην Υλη» | Μουσείο Μπενάκη

Kαινοτόμοι έλληνες designers στο Μπενάκη

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 8 Φεβρουαρίου 2016, 11:14
Γυαλιά ηλίου φτιαγμένα από άμμο. Μεταξύ των εκθεμάτων στον νέο κύκλο των εκθέσεων «Αναζητήσεις στην Υλη»
|Μουσείο Μπενάκη

Kαινοτόμοι έλληνες designers στο Μπενάκη

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 8 Φεβρουαρίου 2016, 11:14

Είναι κοινό μυστικό: Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη αποτελεί έναν σταθερό – ανεπηρέαστο από την κρίση- «οικονομικό αιματοδότη» του μουσείου. Έναν χώρο όπου δεν βρίσκει κανείς μόνο πιστοποιημένα αντίγραφα εκθεμάτων του μουσείου, αλλά και δημιουργίες κορυφαίων και ανερχόμενων ελλήνων σχεδιαστών. Εκεί, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου και ως τις 13 Μαρτίου παρουσιάζεται ο νέος κύκλος της ειδικής έκθεσης «Αναζητήσεις στην Υλη». Είναι η έκθεση της ομάδας «Θίς» (Δημήτρης Πέρρος και Δημήτρης Χατζησταμάτης), με τίτλο «Επαναστροφή». Η «Θίς» είναι μια ομάδα νέων designers που καινοτομεί δημιουργώντας κοσμήματα και αξεσουάρ χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό την άμμο.

yeroulanou

«Εχουν μια ενδιαφέρουσα τεχνική, όχι μόνο υλικό. Παίρνουν άμμο, την αναμειγνύουν με άλλα βιομηχανικά υλικά και στη συνέχεια τα χυτεύουν. Δημιουργούν κοσμήματα, ακόμα και γυαλιά ηλίου. Θέλουν να επεκταθούν γενικότερα στα αξεσουάρ» λέει στο Protagon η Δέσποινα Γερουλάνου, υπεύθυνη των Πωλητηρίων του Μουσείου Μπενάκη.

Ούτως η άλλως η έκθεση «Αναζητήσεις στην Υλη», προέκυψε «βλέποντας στα πωλητήρια μας πως κάποια αντικείμενα ιδιαίτερης τεχνικής, πρωτοποριακά, ξεχώριζαν. Τραβούσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Από κοσμήματα φτιαγμένα με άμμο και ιδιαίτερη τεχνική όπως αυτά που εκθέτουμε τώρα, μέχρι αντικείμενα από ένα προαιώνιο υλικό όπως η πορσελάνη, δουλεμένη όμως με τρομερή λεπτομέρεια και εκπληκτικό φινίρισμα», προσθέτει η κυρία Γερουλάνου.  Από το 2010 οπότε ξεκίνησαν οι εκθέσεις υπό την ομπρέλα του «Αναζητήσεις στην Υλη» έχουν εκθέσει τη δουλειά τους περί τους 20 δημιουργούς.

Thease Bracelet Anchor Side View 1
Βραχιόλι που παραπέμπει σε άγκυρα

Κοιτάζοντας την «μεγάλη εικόνα», από το 2004 που άνοιξε το κτίριο της Πειραιώς στο πωλητήριό του έχουν εκθέσει και διαθέσει προς πώληση δημιουργίες τους περισσότεροι από 500 έλληνες σχεδιαστές, καλλιτέχνες εφαρμοσμένων τεχνών και ντιζάιν – δεν διατίθενται έργα εικαστικών καλλιτεχνών. Με τον τρόπο αυτό το Πωλητήριο έχει λειτουργήσει όχι μόνο ως «αγορά» αλλά και ως πλατφόρμα προβολής της δουλειάς αυτών των δημιουργών που ανήκουν στον κλάδο της λεγόμενης «Δημιουργικής Βιομηχανίας». Ενας κλάδος που στην Ελλάδα παραμένει παραγνωρισμένος (σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες), βρίσκεται εκτός σχεδιασμού και μέριμνας της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τώρα βρίσκεται στα σπάργανα η προσπάθεια ανάδειξής των ελλήνων designers μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) που έχει υπό την ευθύνη του τα πωλητήρια των κρατικών μουσείων.

Thease Earrings Gap Perspective View
Σκουλαρίκια με βασική πρώτη ύλη την άμμο

«Πρέπει να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Να γίνουν ομάδες υποστήριξης των νέων ταλαντούχων ανθρώπων. Δεν είναι δυνατόν να φύγουν όλοι στο εξωτερικό», λέει η κυρία Γερουλάνου. Την ρωτάμε αν έχει αλλάξει η σύνθεση των ανθρώπων που προσεγγίζουν το Πωλητήριο για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. «Εχει αλλάξει αρκετά η προέλευση τους. Τι εννοώ; Ερχονται ακόμα και δικηγόροι να μας δείξουν αντικείμενα που δημιουργούν. Όμως αυτοί που ασχολούνται πλέον πολύ με τη δημιουργία αντικειμένων στον ευρύτερο χώρο του design είναι οι αρχιτέκτονες», λέει η κυρία Γερουλάνου. «Γκανιάν είναι όσοι έχουν αποφοιτήσει από την Σχολή Αρχιτεκτονικής στο Βόλο! Όταν άρχισαν να μου πρωτοφέρνουν τη δουλειά τους έλεγα “ενδιαφέρον. Στο Λονδίνο έχετε σπουδάσει;” επειδή έβλεπα κάποιες αναφορές και εξαιρετικά καλά δουλεμένες τεχνικές και φόρμες που είχα συνηθίσει να βλέπω σε απόφοιτους σχολών σχεδίου στη Μεγάλη Βρετανία. Και μου έλεγαν “Oχι, Πολυτεχνείο Βόλου”».

Mουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Πέμπτη, Κυριακή: 10.00 – 18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 – 22.00
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: ΚΛΕΙΣΤΑ

www.benakishop.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...