484
| Creative Protagon

Ανάλυση: Το «μέτωπο» με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 07:15

Ανάλυση: Το «μέτωπο» με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 07:15

Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών ήταν, ομολογουμένως, μια λύση ύστατης καταφυγής για το υπουργείο Υγείας, μετά από ημέρες και ημέρες διαβουλεύσεων. Ήρθε δε μετά από μια τηλεδιάσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου, όπου τα πράγματα έγιναν… χειρότερα, αντί να γίνουν κάπως καλύτερα, με συμμετέχοντες να αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν τουλάχιστον βαρύ. Κάπως έτσι, το μεσημέρι της Δευτέρας στάλθηκαν τα φύλλα πορείας και από σήμερα, πάνω από 250 γιατροί, παρουσιάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για να αναλάβουν υπηρεσία.

Ομολογουμένως, το διπλό μέτωπο που άνοιξε μέσα στο Σαββατοκύριακο με τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά και τους φαρμακοποιούς για τα self tests, ανησύχησαν ορισμένους εντός της ΝΔ. «Μα καλά, με δικούς μας ανθρώπους πάμε να συγκρουστούμε», έλεγε βουλευτής της ΝΔ. Και όμως, από τον χειρισμό μέχρι στιγμής δεν προκύπτει διάθεση σύγκρουσης της κυβέρνησης με ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους, πολλώ δε με επαγγελματικές ομάδες με τις οποίες η ΝΔ διατηρεί στενές σχέσεις, όπως με τους ιδιώτες γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Αυτό δεν ισχύει, βεβαίως, για τους συνδικαλιστές, οι οποίοι εκπροσωπούν τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Δεν είναι μυστικό ότι στο υπουργείο Υγείας υπάρχει σωρευμένη και έντονη δυσφορία για τον «γαλάζιο» πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάση Εξαδάκτυλο. Ο κ. Εξαδάκτυλος, καίτοι άνθρωπος συναινετικός κατά τα άλλα, κράτησε σκληρή στάση όλες τις προηγούμενες ημέρες. Προ της επίταξης, όμως, έμεινε κάπως μόνος, καθώς τον «άδειασαν» οι επίσης» γαλάζιοι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της Αττικής, Γιώργος Πατούλης (Αθηνών) και Νίκος Πλατανησιώτης (Πειραιώς), καλώντας τους συναδέλφους τους να συστρατευτούν στη μάχη.

Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η εξαντλητική διαπραγμάτευση την ώρα του πολέμου και ενώ τα δημόσια νοσοκομεία «λυγίζουν» υπό το βάρος των καθημερινών εισαγωγών, δεν «γράφει» καλά πρωτίστως στους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίοι εμφανίζονται να «παζαρεύουν» με την πολιτεία, προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες, για τις οποίες θα αμειφθούν, στο τέλος της ημέρας, έστω και με την κλασική καθυστέρηση του ελληνικού Δημοσίου. Στην κυβέρνηση δεν θέλησαν να βάλουν τους γιατρούς απέναντι, εξ ου και εξήντλησαν τα περιθώρια εξεύρεσης μιας χρυσής τομής δια της διαπραγμάτευσης, ενώ το αδιέξοδο του κ. Εξαδάκτυλου φάνηκε τη Δευτέρα όταν, μετά την ανακοίνωση της επίταξης, δεν σήκωσε τους τόνους, παρά δήλωσε ότι «πρέπει όλοι να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Παρόμοια ήταν και η προσέγγιση στο μέτωπο των φαρμακοποιών, όπου η κυβέρνηση βρήκε μπροστά της έναν πάλαι ποτέ «δικό της» άνθρωπο, τον Κώστα Λουράντο, ο οποίος επιμένει ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να αμείβονται, έστω με 0,5 ευρώ, ακόμα και για τη διάθεση ενός τεστ. Οι παρεμβάσεις του κ. Λουράντου, ομολογουμένως, «άναψαν λαμπάκια» στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και η κυβέρνηση έσπευσε να στείλει μήνυμα προς τους φαρμακοποιούς πως θα αμείβονται για κάθε τεστ που κάνουν οι ίδιοι, όπως συμβαίνει, άλλωστε, και με την υπηρεσία για τα ραντεβού των εμβολίων.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι καμία επαγγελματική ομάδα δεν στοχοποιείται αλλά, σε έκτακτες συνθήκες, όλοι κάπως πρέπει να βάλουν πλάτη. Και, υπό αυτό το πρίσμα, ο πολιτικός «μουντζούρης» μένει στους συνδικαλιστές, ιδίως εν μέσω πολεμικής κατάστασης και έκτακτων συνθηκών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...