412
Υπάλληλος σε σουπερμάρκετ στο Βέλγιο απολυμαίνει τα καρότσια | Reuters

Καμπανάκι από τους επιστήμονες: Εως τρεις ημέρες ζει ο κορονοϊός στις επιφάνειες

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2020, 13:34
Υπάλληλος σε σουπερμάρκετ στο Βέλγιο απολυμαίνει τα καρότσια
|Reuters

Καμπανάκι από τους επιστήμονες: Εως τρεις ημέρες ζει ο κορονοϊός στις επιφάνειες

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2020, 13:34

Από τέσσερις ώρες έως τρεις ημέρες μπορεί να αντέξει ο κορονοϊός σε μία επιφάνεια, ανάλογα με το υλικό και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί σε όποιον τις αγγίζει αυτό το διάστημα και μετά βάλει το χέρι στο πρόσωπο.

Αυτό ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε πολύ καλά με απολυμαντικά όλες τις συσκευασίες που φέρνουμε σπίτι από σουπερμάρκετ, φούρνους κ.λπ.

Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, καταδεικνύει ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει έως τέσσερις ώρες σε χάλκινη επιφάνεια, έως μία ημέρα σε χαρτόνι και έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ατσάλι. Στον αέρα μπορεί να επιβιώσει έως και τρεις ώρες, ανάλογα τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Τη συγκεκριμένη έρευνα, μάλιστα, ανέβασε και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στο Twitter μαζί με οδηγίες για απολύμανση των επιφανειών.

Ο νέος κορονοϊός αγαπά ιδιαίτερα το ατσάλι και το πολυπροπυλένιο, ένα υλικό με ευρεία χρήση, από πλαστικές συσκευασίες και χαρτικά μέχρι υφάσματα, παιχνίδια και αυτοκίνητα.

Σε γενικές γραμμές, επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι λείες επιφάνειες χωρίς πόρους, όπως τα πόμολα, τα κουμπιά ασανσέρ, τα κέρματα, τα κινητά τηλέφωνα, τα τραπέζια κ.λπ. θεωρούνται «φιλικές προς τον κορονοϊό» και χρειάζονται πολύ καλή απολύμανση με τα σωστά αντισηπτικά.

Επιφάνειες με πόρους, όπως τα χαρτονομίσματα, τα υφάσματα, τα μαλλιά μας, δεν επιτρέπουν στον ιό να ζήσει για πολύ, καθώς οι μικρές τρύπες (πόροι) τον παγιδεύουν και εμποδίζουν τη μεταφορά του.

Οι ειδικοί είδαν επίσης ότι ο χρόνος επιβίωσης των κορονοϊών γενικότερα σε ατσάλινη επιφάνεια μειώνεται στο μισό, αν η θερμοκρασία φτάσει τους 30 βαθμούς.

Ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι κορονοϊοί σκοτώνονται σε επιφάνειες που καθαρίζονται με ουσίες που περιέχουν 62%-71% αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) και 0,5% οξυζενέ μέσα σε ένα λεπτό.

Οπως είπε στο Reuters, η Ρέιτσελ Γκρέιαμ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τα απολυμαντικά στις επιφάνειες αρχίζουν και δρουν στα 15 δευτερόλεπτα, όμως για να φτάσουν στον βαθμό εξουδετέρωσης που διαφημίζουν στη συσκευασία, πρέπει να κάνουμε υπομονή πέντε με έξι λεπτά.

Ειδικά αν στον χώρο βρίσκεται κάποιος που έχει ήδη μολυνθεί με τον κορονοϊό, πρέπει οπωσδήποτε να αφήσουμε να περάσουν αυτά τα λεπτά πριν θεωρήσουμε ασφαλή την επιφάνεια.

Προσοχή όμως, λέει η Γκρέιαμ, τα περισσότερα αντισηπτικά χεριών δεν μπορούν να σκοτώσουν τον ιό σε επιφάνεια γιατί περιέχουν πολύ λίγο οινόπνευμα. Για αυτό χρειάζονται τα πιο δυνατά απολυμαντικά, ειδικά για επιφάνειες.

Χαρακτηριστικά, η επιστήμονας εξηγεί ότι αν κάποιος αγγίξει μία μολυσμένη με τον κορονοϊό επιφάνεια, περίπου το 32% του ιού θα μπορούσε να περάσει στα χέρια του.

Τέλος, η επιστήμονας συστήνει να λούσουμε τα μαλλιά μας, αν κάποιος φταρνιστεί πάνω τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News