345
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην ομιλία του κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ | INTIMEnews

Ηρθαν τα πρώτα €180 εκατ. για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 15:31
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην ομιλία του κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ
|INTIMEnews

Ηρθαν τα πρώτα €180 εκατ. για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 15:31

Σε τροχιά κατασκευής εισέρχεται πλέον το έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου, στο Καστέλι, καθώς την Πέμπτη έπεσαν οι υπογραφές για τη συγχρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η δανειακή σύμβαση, ύψους €180 εκατ., υπεγράφη από τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα και Κώστα Καραμανλή αντίστοιχα, και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Αντριου Μακντάουελ (Andrew McDowell).

Το 28ετές δάνειο της ΕΤΕπ προς το ελληνικό Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει την εθνική συμμετοχή στο έργο συνολικού ύψους €517 εκατ.

Στην ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής της διανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ, ο υπουργός Υποδομών και  Μεταφορών έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο για ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό.

«Σήμερα είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι γιατί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ξεκινάει», είπε,  κάνοντας παράλληλα αναφορά στη συνεισφορά της ΕΤΕπ και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα, καθώς και σε ένα πρόγραμμα καίριων δράσεων για την οδική ασφάλεια.

Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε και αυτή το μερίδιό της στην πρόοδο της διαδικασίας του έργου που έφθασε στη συμβασιοποίησή του στις αρχές του 2019.

Από τότε, όμως, σημείωσε, «λόγω λανθασμένων χειρισμών της, τέθηκε σε αμφιβολία το κατά πόσον θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα λύσαμε εμείς και φτάσαμε σήμερα στην υπογραφή της μεταξύ μας σύμβασης».

Το έργο του Καστελίου αντικαθιστά το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της Ελλάδας και θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης επιβατών για την Κρήτη. Το νέο αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί στο Καστέλι, 30 χλμ. από το Ηράκλειο και στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή αυτοκινητόδρομου μήκους 18 χλμ. και οδών πρόσβασης μήκους 6 χλμ.

Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου αναμένεται να διαρκέσει μία πενταετία, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το υπάρχον αεροδρόμιο θα παύσει να λειτουργεί μόλις τεθεί σε λειτουργία το νέο.

Ο αριθμός των επιβατών στο υπάρχον αεροδρόμιο έχει ακολουθήσει αυξητική πορεία από το 2012, με αποτέλεσμα σήμερα να υπερβαίνει τα 8,1 εκατομμύρια ετησίως,

Το νέο αεροδρόμιο θα έχει αυξημένη λειτουργική δυναμικότητα και θα προσφέρει στους επιβάτες μεγαλύτερη άνεση και βελτιωμένες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...