376
Η φωτογραφία από το μνήμα της Μαχσά Αμινί που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αδελφός της | Ασκάν Αμινί

Ιράν: Βανδάλισαν τον τάφο της Μαχσά Αμινί

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 16:25
Η φωτογραφία από το μνήμα της Μαχσά Αμινί που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αδελφός της
|Ασκάν Αμινί

Ιράν: Βανδάλισαν τον τάφο της Μαχσά Αμινί

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 16:25

Αγνωστοι βανδάλισαν τον τάφο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής γυναίκας της οποίας ο θάνατος στα χέρια της ιρανικής αστυνομίας αποτέλεσε εφαλτήριο για τις μεγάλες διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα.

Τη σχετική καταγγελία έκανε η οικογένειά της, η οποία δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει το τζάμι που καλύπτει την ταφόπλακά της σπασμένο.

Ο αδελφός της κοινοποίησε το υλικό στο Instagram, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση τους τελευταίους μήνες.

«Ακόμα και η ταφόπλακά της τους ενοχλεί» έγραψε στην ανάρτησή του ο Ασκάν Αμινί, χωρίς ωστόσο να επιρρίπτει κατηγορίες σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή ομάδα.

«Οσες φορές και αν τη σπάσουν, θα τη φτιάξουμε», δεσμεύτηκε. «Ας δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος».

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Σάλεχ Νιρμπάκτ, ανέφερε από την πλευρά του ότι πίσω από το περιστατικό που έλαβε χώρα την Κυριακή βρίσκονται άτομα που έχουν προβεί σε ανάλογες ενέργειες και κατά το παρελθόν, μετέδωσε το BBC.

Προσέθεσε πως ο πατέρας της νεαρής τον ενημέρωσε ότι οι Αρχές εμπόδισαν την τοποθέτηση προστατευτικού στεγάστρου πάνω από τον τάφο, απειλώντας έναν τεχνίτη της περιοχής ότι θα έκλειναν την επιχείρησή του αν εκτελούσε την εργασία.

Η Μαχσά Αμινί άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Τεχεράνης στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων σχετικά με τη χρήση μαντίλας.

Μάρτυρες κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή ότι η κουρδικής καταγωγής 22χρονη κοπέλα υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού και κακομεταχείρισης ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, κάτι που οι Αρχές διέψευσαν, αποδίδοντας τον θάνατό της σε «αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια».

Οι πρώτες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα αμέσως μετά την κηδεία της Αμινί στη γενέτειρά της, τη Σακέζ, με δεκάδες γυναίκες να σκίζουν τις μαντήλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα και εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για την Ισλαμική Δημοκρατία μετά την επανάσταση του 1979.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί σε συνέχεια ενός βίαιου κύματος καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες παρουσίασαν τις πολύμηνες και ογκώδεις διαδηλώσεις ως «ταραχές» που υποκινούνται από το εξωτερικό.

Το διάστημα από τον Δεκέμβριο 2022 μέχρι τον Μάιο 2023 τουλάχιστον επτά διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή και εκτελέστηκαν βάσει αποφάσεων που ελήφθησαν σε «αυθαίρετες, συνοπτικές και πλασματικές δίκες» οι οποίες αμαυρώθηκαν από καταγγελίες για βασανιστήρια, επισήμανε ο ΟΗΕ. Δεκάδες άλλοι φέρεται να έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...