541
Οι έφηβοι από την Κεντρική Αμερική που εισέρχονται παρανόμως στις ΗΠΑ είναι η μαγιά της παράνομης παιδικής εργασίας | EPA/CJ GUNTHER

Η παιδική εργασία επέστρεψε στις ΗΠΑ – λόγω της μετανάστευσης

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 11:01
Οι έφηβοι από την Κεντρική Αμερική που εισέρχονται παρανόμως στις ΗΠΑ είναι η μαγιά της παράνομης παιδικής εργασίας
|EPA/CJ GUNTHER

Η παιδική εργασία επέστρεψε στις ΗΠΑ – λόγω της μετανάστευσης

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 11:01

Υπάρχει παιδική εργασία στις ΗΠΑ, λένε οι New York Times (εδώ και εδώ). Και η τάση είναι αυξανόμενη, κυρίως στις Πολιτείες με Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες. Η σχετική νομοθεσία, απαγορευτική βέβαια, υπάρχει και αυτή, ωστόσο «τα στραβά μάτια» υπερισχύουν στο ζύγι, αφού είναι η πιο συνηθισμένη πρακτική.

Ποια παιδάκια δουλεύουν; Εκείνα των μεταναστών. Γιατί τα παίρνουν στις δουλειές; Επειδή είναι εργατικό δυναμικό χωρίς απαιτήσεις, εκμεταλλεύσιμο στο έπακρο. Εξάλλου, συχνά δεν υπάρχουν καν γονείς μετανάστες. Τα παιδιά μπαίνουν παρανόμως στις ΗΠΑ ολομόναχα. Είναι, φυσικά, ισπανόφωνα, από χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Σε αυτή την κατηγορία απαριθμούνται 150.000 παιδικά «κεφάλια» ετησίως.

Θεωρητικώς, πρέπει να φοιτούν σε κάποιο σχολείο, όμως προτιμούν να εργάζονται διότι έχουν χρέη και βάρη. Χρωστούν τα λεφτά της μετανάστευσής τους σε δανειστές, αλλά και στις οικογένειές τους, πίσω στο «χωριό», την αποστολή μηνιαίου εμβάσματος. Οσα πηγαίνουν σε κάποιο σχολείο συχνά κοιμούνται στην τάξη. Οι δάσκαλοί τους δεν ενημερώνουν την αστυνομία. Παλεύουν μόνα τους αυτά τα παιδιά, αβοήθητα.

Ο ρόλος της αστυνομίας εξαντλείται στην «υποδοχή» των μικρών μεταναστών: μόλις εντοπίσει τα παιδιά ο χωροφύλακας, τα οδηγεί στο τμήμα και κατόπιν τα αναλαμβάνουν οικογένειες, είτε συγγενικές είτε ολότελα ξένες, για να τα φροντίζουν. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις η έννοια της φροντίδας είναι σχετική.

Μια επίσημη καταγραφή του υπουργείου Εργασίας δείχνει το πρόβλημα. Τον περασμένο Φεβρουάριο εντοπίστηκαν 102 παιδιά, ηλικίας από 13 μέχρι 17 ετών, να δουλεύουν με επικίνδυνα χημικά ως καθαριστές σε εργοστάσια παραγωγής συσκευασμένου κρέατος. Η εργασία που τους είχε ανατεθεί ήταν να καθαρίζουν κοφτερά πριόνια. Οι έρευνες εντόπισαν τρία τραυματισμένα παιδιά, το ένα με χημικά εγκαύματα.

Το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο, αποψιλωμένο από πόρους και προσωπικό, δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά και να διώξει τους ασκούντες αυτές τις παράνομες πρακτικές παιδικής εργασίας. Ο νόμος είναι σαφής, προβλέπει τσουχτερό πρόστιμο για την παραβάτισσα εταιρεία, 15.138 δολάρια για κάθε ανήλικο, ωστόσο η εφαρμογή του προσκρούει στα λειτουργικά προβλήματα του ομοσπονδιακού κράτους.

Οπως έγραψαν οι ΝΥΤ, παιδιά απασχολούνται σε όλη τη χώρα, σε εξαντλητικές και συχνά επικίνδυνες δουλειές, για λογαριασμό μερικών από τις πιο γνωστές φίρμες στη λιανική και στη μεταποίηση. Ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει σε παιδιά κάτω των 16 ετών να εργάζονται περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα ή μετά τις 7 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα, με μοναδική εξαίρεση τις εργασίες σε φάρμες.

Οι Ρεπουμπλικανοί πρωταγωνιστούν σε προσπάθειες αναθεώρησης του νόμου, κάνουν τις σχετικές προτάσεις στο Κογκρέσο, ενώ πολιτειακά Σώματα ελεγχόμενα από αυτούς έχουν ψηφίσει νομοσχέδια που ήδη καταπατούν την ομοσπονδιακή νομοθεσία, εισάγοντας ρυθμίσεις υπέρ της ευέλικτης εργασίας των ανηλίκων, λ.χ. παρατείνοντας το ωράριο εργασίας τους.

Ενα άλλο φαινόμενο που σχετίζεται με την παιδική εργασία στις ΗΠΑ είναι το εξής: τα γραφεία ευρέσεως εργασίας που προμηθεύουν με εργατικά χέρια την αγορά, συχνά απευθύνονται σε υπεργολάβους και, εκ των υστέρων, άμα στραβώσει η δουλειά, ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν τίποτα. Οι μικροί μετανάστες παίρνουν δουλειές που απορρίπτουν οι μικροί Αμερικανοί, τις βαριές και χειρωνακτικές εργασίες κάθε είδους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, γράφουν οι ΝΥΤ, έχει υποσχεθεί μεγαλύτερη δέσμευση κατά της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας, είναι όμως  απίθανο να βρεθεί κοινός παρονομαστής στο Κογκρέσο. Ετσι, οι ΝΥΤ προτείνουν διόγκωση της μετανάστευσης: «Η συνολική μεταρρύθμιση της μετανάστευσης είναι η καλύτερη διασφάλιση ότι τα παιδιά μεταναστών έχουν την προστασία που χρειάζονται. Αν οι οικογένειες μπορούν να μείνουν μαζί, τα παιδιά θα είναι λιγότερο ευάλωτα στην κακοποίηση και θα μπορούν ευκολότερα να αναζητήσουν νομική προστασία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...