369
Νοσηλευτής στη Νέα Υόρκη ετοιμάζει το σκεύασμα της Johnson & Johnson | REUTERS/Carlo Allegri/File Photo

ΗΠΑ: Εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J λήγουν τον Ιούνιο!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 18:21
Νοσηλευτής στη Νέα Υόρκη ετοιμάζει το σκεύασμα της Johnson & Johnson
|REUTERS/Carlo Allegri/File Photo

ΗΠΑ: Εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J λήγουν τον Ιούνιο!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 18:21

Ενα σοβαρό πρόβλημα, που αφορά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων για τον κορονοϊό, ανακύπτει στις ΗΠΑ, όπου εκατομμύρια δόσεις του σκευάσματος της Johnson & Johnson θα λήξουν μέσα στον Ιούνιο.

Ακόμη και αν δεν διατεθούν στη χώρα, εκατομμύρια δόσεις ενός μονοδοσικού εμβολίου, που έχει εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θα μπορούσαν να διατεθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμη εξαιρετικά χαμηλά. Ο χρόνος πιέζει και δεν είναι προς όφελος μιας τέτοιας επιχείρησης, καθώς δεν υπάρχουν πολλές πρακτικές λύσεις για άμεση διάθεση εντός και εκτός ΗΠΑ, σημειώνει η Washington Post.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου της J&J, του οποίου η χρήση είχε ανασταλεί προσωρινά τον Απρίλιο λόγω ανησυχιών για την πρόκληση θρόμβων, και η μείωση της ζήτησης για εμβόλια έχουν αφήσει αχρησιμοποίητες σχεδόν τις μισές από τις 21 εκατομμύρια δόσεις που η εταιρεία έχει παρασκευάσει για τις ΗΠΑ. Κατά την περίοδο της αναστολής ακυρώθηκαν ραντεβού για τη χορήγησή του και έτσι οι δόσεις έμειναν αδιάθετες.

Η ζήτηση για όλα τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό έχει μειωθεί από τα μέσα Απριλίου, αλλά η πτώση είναι σημαντικά μεγαλύτερη για αυτό της J&J.

Το Reuters ανέφερε ότι τουλάχιστον 13 παρτίδες εμβολίων της J&J έχουν ημερομηνίες λήξης 27 Ιουνίου ή νωρίτερα. Δεν είναι πάντως σαφές σε πόσες δόσεις αυτές οι παρτίδες αντιστοιχούν. Η J&J έχει έτοιμες ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις, αλλά ο χρόνος αποστολής τους είναι αβέβαιος.

Πάντως, η εταιρεία έχει τονίσει ότι διεξάγει μελέτες αξιολόγησης σταθερότητας, που θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να μεταθέσει τις ημερομηνίες λήξης του μονοδοσικού εμβολίου της.

Εν τω μεταξύ και ο Λευκός Οίκος, διά του συμβούλου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Αντι Σλάβιτ, προέτρεψε τους κυβερνήτες των Πολιτειών να συνεργαστούν με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να επεκτείνουν το χρονικό όριο αποθήκευσης του εμβολίου της Johnson & Johnson. Η FDA ήδη επεξεργάζεται τα σχετικά σχέδια, πρόσθεσε.

Πάνω από δώδεκα αμερικανικές Πολιτείες έχουν χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στο 70% του ενήλικου πληθυσμού τους ή παραπάνω, τόνισε ο σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας.

Μέχρι τη Δευτέρα, το 63,7% των αμερικανών ενηλίκων είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση, καθώς η χώρα επιχειρεί να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον εμβολιασμό του 70% των Αμερικανών έως τις 4 Ιουλίου, εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...