398
Φιαλίδια με το εμβόλιο της Johnson & Johnson (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Αναστολή των εμβολιασμών με Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών θρόμβωσης

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 15:00
Φιαλίδια με το εμβόλιο της Johnson & Johnson (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Αναστολή των εμβολιασμών με Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών θρόμβωσης

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 15:00

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας στις ΗΠΑ ζήτησαν την Τρίτη άμεση παύση της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson, καθώς καταγράφηκαν έξι περιστατικά θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό τους.

Οπως ανέφεραν οι New York Times, και οι έξι ήταν γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 48 ετών. Η μία έχασε τη ζωή της και η δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο εμβόλιο στις ΗΠΑ έχει χορηγηθεί σε 7 εκατομμύρια άτομα και ακόμη περίπου 9 εκατομμύρια δόσεις έχουν αποσταλεί στα εμβολιαστικά κέντρα.

Την ανακοίνωση για την πρόταση παύσης της χορήγησης εξέδωσαν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Προτείνουμε την παύση χορήγησης του εμβολίου για προληπτικούς λόγους», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο δρ Πίτερ Μαρκς, διευθυντής της FDA και η δρ Αν Σάτσατ, διευθύντρια του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Ερευνας των CDC.

Το επόμενο διάστημα, οι ειδικοί από την FDA και τα CDC αναμένεται να εξετάσουν την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και της πρόκλησης θρόμβων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί.

Ηδη για αύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής των CDC.

Η διαδικασία διακοπής στη χορήγηση του εμβολίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες εμβολιασμού στις ΗΠΑ, σε μία φάση που σε αρκετές πολιτείες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, ενώ οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες που εμφανίζονται επιφυλακτικοί να προσέλθουν για εμβολιασμό.

Αν και θεωρείται σύνηθες για τις ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη νέων εμβολίων και προϊόντων, οι ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θεωρείται ότι αντικατοπτρίζουν τις αμφιβολίες που δημιούργησε το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται στο μικροσκόπιο για την πιθανότητα σχηματισμού θρομβώσεων σε ασθενείς.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson φτάνει στη χώρα μας αύριο, Τετάρτη, και οι εμβολιασμοί με αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Θα καθυστερήσει η διανομή στην Ευρώπη

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των FDA και CDC, η Johnson & Johnson εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θα καθυστερήσει τη διανομή των εμβολίων της στην Ευρώπη.

«Παρακολουθούμε και εξετάζουμε τις περιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές. Αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε τις διανομές δόσεων εμβολίων στην Ευρώπη για προληπτικούς λόγους. Συνεργαζόμαστε στενά με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε σθεναρά την ανοιχτή επικοινωνία αυτών των πληροφοριών σε επαγγελματίες υγείας και στο κοινό», δήλωσε η Johnson & Johnson.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...