370
Το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας στη Βομβάη (Μουμπάι) | Wikipedia

Ινδία, η νέα ισχυρή οικονομία του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2019, 23:00
Το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας στη Βομβάη (Μουμπάι)
|Wikipedia

Ινδία, η νέα ισχυρή οικονομία του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2019, 23:00

ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία. Αυτές είναι, κατά σειρά, οι τέσσερις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.

Ή μήπως όχι για πολύ; Γιατί όπως αναφέρουν οι Times, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Centre for Economic and Business Research (CEBR) για τις μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου (World Economic League Table), η οικονομία της Ινδίας αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να υπερκεράσει την αντίστοιχη της Γερμανίας και να γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη.

Όπως αναφέρει το CEBR, η Ινδία θα είναι την επόμενη τριετία η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο ξεπερνώντας ακόμη και την Κίνα και αφήνοντας πίσω της ασθμαίνουσες μεγάλες και παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Βρετανία.

Οι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, όπως την αμερικανική, την ιαπωνική και τη γερμανική να παραμένουν στάσιμες ή ακόμη και να κινδυνεύουν με ύφεση τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, η Ινδία είναι η μόνη από τις μεγάλες οικονομίες που αφενός εισέρχεται σε μια φάση εκρηκτικής ανάπτυξης και αφετέρου μέσα στα επόμενα χρόνια θα «σηκώσει» σε μεγάλο βαθμό και όλη την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Βάσει των επίσημων προβλέψεων, η ινδική οικονομία θα αναπτυχθεί με 7,5% το 2020 μετά από ανάπτυξη 7,1% το 2018 και 7,3% το 2019, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανόδου των επενδύσεων και της ισχυρής κατανάλωσης, την ώρα που η νομισματική πολιτική είναι επεκτατική.

Μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί στο 7,75% αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και ξεπεραστούν εμπόδια σε έργα υποδομών.

Αντίστροφα, η Κίνα θα πατήσει φρένο με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο  στο 6,1% το 2020, έναντι 6,6% το 2018 και 6,3% το 2019.

Η σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο είναι πραγματική εντυπωσιακή. Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2020, η Γερμανία με 1,4% και η Ευρωζώνη με 1,5%, ενώ η Ιαπωνία μόλις στο 0,5%.

Θα πρέπει, ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη, πίσω από την Κίνα, με 1,339 δισ. κατοίκους παλεύει με τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες στον πληθυσμό της αλλά και… τα πιθανά «μαγειρέματα» στις στατιστικές.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ότι «μαγειρεύει» τα στοιχεία για να εμφανίσει μεγαλύτερη ανάπτυξη από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πάντως, ακόμη και έτσι, σύμφωνα με το CEBR, η ινδική οικονομία είναι πιθανόν έως το 2032 να έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου έχοντας υποσκελίσει και την ιαπωνική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...