201
Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στα ανοιχτά της Νορβηγίας | EPA/OLE BERG-RUSTEN

Ιλιγγιώδη κέρδη για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας: 131 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο!

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 10:27
Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στα ανοιχτά της Νορβηγίας
|EPA/OLE BERG-RUSTEN

Ιλιγγιώδη κέρδη για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας: 131 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο!

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 10:27

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, αύξησε τα αποθέματά του κατά 131 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενισχυμένο από τις χρηματιστηριακές αγορές, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η νορβηγική κεντρική τράπεζα, που το διαχειρίζεται.

Η επίδοση αυτή αντιπροσωπεύει μια απόδοση 10% και συνέβαλε στην αύξηση της αξίας του ταμείου στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,33 τρισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Ετσι, σε έξι μήνες, το ταμείο σχεδόν διέγραψε την κολοσσιαία ζημιά (142 δισ. ευρώ) που υπέστη πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Έχοντας στόχο να αυξήσει τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες χώρες,  για να χρηματοδοτήσει μελλοντικές δαπάνες του γενναιόδωρου κοινωνικού κράτους, το ταμείο δέχεται επενδύσεις κυρίως σε μετοχές, ομόλογα και σε μικρότερο βαθμό σε ακίνητα.

Από την αρχή της χρονιάς, το ταμείο επωφελήθηκε επίσης από την αποδυνάμωση της νορβηγικής κορώνας, η οποία αύξησε μηχανικά την αξία των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, ευρώ και άλλα ξένα νομίσματα.

Σε διάστημα έξι μηνών, η αξία του αυξήθηκε κατά 2.870 δισ. κορώνες (250 δισ. ευρώ) συνολικά.

Σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute, το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ ακολουθούν δύο κινεζικά ταμεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...