1036
Ο Μπολσονάρο ιππαστί έξω από το προεδρικό μέγαρο του Πλανάλτο | Reuters

Μπολσονάρο, όπως Πούτιν και Κιμ Γιoνγκ Ουν: ανεβαίνουν στο άλογο για να δείξουν κυρίαρχοι

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 17:30
Ο Μπολσονάρο ιππαστί έξω από το προεδρικό μέγαρο του Πλανάλτο
|Reuters

Μπολσονάρο, όπως Πούτιν και Κιμ Γιoνγκ Ουν: ανεβαίνουν στο άλογο για να δείξουν κυρίαρχοι

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2020, 17:30

Τι κοινό έχουν οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Κιμ Γιονγκ Ουν και Ζαΐχ Μπολσονάρο (εκτός από το ότι κυβερνούν με σιδηρά, σχεδόν δικτατορική, πυγμή τις χώρες τους);

Τα φθηνά επικοινωνιακά κόλπα με την χρήση αλόγων.

Και οι τρεις τους, σε περιόδους κρίσης ή αμφισβήτησης από το εκλογικό τους ακροατήριο, χρησιμοποιούν το παλιό, γνωστό κόλπο που κάνει «γκελ» στους ψηφοφόρους τους: ανεβαίνουν στη σέλα ενός εντυπωσιακού αλόγου και επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στην ιππασία.

Τι καταφέρνουν με αυτό;

Οπως τονίζει ο ιστορικός Ζορζ Ντιμπί, με την ηγετική εμφάνισή τους, επιδιώκουν να εμφυσήσουν ξανά το αίσθημα της εμπιστοσύνης στους πολίτες τους, οι οποίοι ενδέχεται να είναι μουδιασμένοι ή απογοητευμένοι από πρόσφατες αποφάσεις τους.

«Ο Πούτιν και ο Μπολσονάρο θέλουν να δώσουν την εντύπωση πως είναι ακόμη ικανοί και ισχυροί ηγέτες, σε αντίθεση με τον Κιμ ο οποίος, όταν καβαλάει ένα άλογο, θέλει να μεταδώσει στους υπηκόους του το αίσθημα της ιερότητας του προσώπου του», επισημαίνει ο Ντιμπί.

Ο Μπολσονάρο κατέφυγε στο κόλπο αυτό πριν μερικά 24ωρα, ηθικά αποκαμωμένος και δημοσκοπικά πληγωμένος από την παροιμιώδη αποτυχία του να ελέγξει την πανδημία του κορονοϊού στη Βραζιλία.

Με τα στοιχεία για τους θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού και τα κρούσματα στη χώρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση εδώ και ημέρες να προκαλούν σύγχυση και χιονοστιβάδα επικρίσεων, ο ακροδεξιός πρόεδρος βγήκε από το προεδρικό μέγαρο του Πλανάλτο, καβάλησε το άλογο ενός από τους αστυνομικούς που φυλάνε την κατοικία του και έκανε ιππασία μπροστά στις κάμερες για μερικά λεπτά.

Τόσα, όσα χρειάζεται ένας μέσος (ακροδεξιός) ψηφοφόρος προκειμένου να πειστεί πως «ο πρόεδρος το πάει μια χαρά το σκάφος. Δεν θα το ρίξει στα βράχια».

Οι αριθμοί βέβαια αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε 679 θανάτους και 15.654 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες.

Επισήμως οι νεκροί στην Βραζιλία ανήλθαν σε 37.134 και τα κρούσματα σε 707.412.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η χώρα κατατάσσεται 3η παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων και 2η σε αριθμό μολύνσεων.

Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε πως θα δίνει πλέον προτεραιότητα στους θανάτους που διαπιστώνονται την ίδια ημέρα και — απαντώντας σε επικρίσεις — ότι η νέα πλατφόρμα θα συνεχίσει να δείχνει «πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν σε μια ορισμένη ημέρα» και «τις ημερομηνίες των θανάτων».

Βλέποντας ένα «στατιστικό πραξικόπημα», η εφημερίδα «Folha de S. Paulo» κατηγόρησε τον Μπολσονάρο ότι θέλει να εξαφανίσει τα δεδομένα για την πανδημία του κορονοϊού και ότι έχει την ψευδαίσθηση ότι «μπορεί να τα λογοκρίνει».

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος δεν έχει πάψει εδώ και μήνες να υποβαθμίζει την πανδημία, να χαρακτηρίζει την COVID-19 «γριπούλα» και να απαιτεί να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα, την ώρα που η καμπύλη της επιδημίας βρίσκεται σε πλήρη άνοδο.

«Η χειραγώγηση των στατιστικών είναι ελιγμός αντάξιος ολοκληρωτικών καθεστώτων», σχολίασε μέσω Twitter ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου Ζιλμάρ Μέντζις.

«Το τέχνασμα αυτό δεν απαλλάσσει (την κυβέρνηση) από την ευθύνη για ενδεχόμενη γενοκτονία», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με τις ετικέτες #CensuraNao («Οχι στη λογοκρισία») και #DitaduraNuncaMais («Ποτέ πια δικτατορία»).

Πούτιν, ο πρώτος διδάξας

Ολα ξεκίνησαν από τον Βλαδίμηρο, φυσικά.

Αυτός ήταν ο πρώτος που έκανε τόσο ευρεία χρήση της αρρενωπότητας του και των ικανοτήτων του σε διάφορα σπορ (μέχρι και… extreme) προκειμένου να εμφυσήσει την εμπιστοσύνη στους ρώσους πολίτες.

Είναι ο μοναδικός ηγέτης στο κόσμο που έχει καταγραφεί από τον φωτογραφικό φακό να ιππεύει γυμνόστηθος άλογα στη Σιβηρία το 2009, να απελευθερώνει τίγρεις στην άγρια φύση το 2014, να πετάει με ανεμόπτερο το 2012, να κυνηγάει με καραμπίνες και καλάμια ψαρέματος κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία το 2007, να ανασύρει αρχαίους αμφορείς από το βυθό της θάλασσας κοντά στην Αζοφική το 2011, να εξερευνά ναυάγια μέσα από βαθυσκάφη στη Βαλτική το 2013, να οδηγεί Harley Davidson το 2010, αλλά και να παίζει χόκεϊ ή να παλεύει τζούντο.

Ο Πούτιν στη Τούβα της Σιβηρίας το 2009. EPA/DMITRY ASTAKHOV

Η ιππασία βέβαια παραμένει η αγαπημένη του δραστηριότητα. Απόδειξη ότι την κάνει όπου βρει την ευκαιρία.

Τον περασμένο Μάρτιο, ας πούμε, έκανε ιππασία μαζί με γυναίκες αστυνομικούς που ανήκουν στο σύνταγμα ιππικού της ρωσικής αστυνομίας, προκειμένου να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο ρώσος πρόεδρος, φορώντας τζιν και μπουφάν, επισκέφθηκε επίσης μια έκθεση που είχε ως θέμα την ιστορία του συντάγματος ιππικού της ρωσικής αστυνομίας, στην οποία εκτίθενται παλαιού και νεότερου τύπου οπλισμοί των αστυνομικών που υπηρετούν στην μονάδα αυτή.

Στη συνέχεια, στο κλειστό ιπποδρόμιο του ιππικού της αστυνομίας, επιθεώρησε τις έφιππους αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί με τ’ άλογα τους, πριν ανέβει με τη σειρά του σε ένα καφέ άλογο και ξεκινήσει την ιππασία συνοδευόμενος από δύο γυναίκες αστυνομικούς που ίππευαν σε άσπρα άλογα. Μετά την επιθεώρηση, μια αστυνομικός απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο του είπε:

«Ξέρουμε ότι μπορείτε να ιππεύετε και για αυτό έχουμε ετοιμάσει ένα άλογο για σάς. Ελάτε μαζί μας:».

Ο Πούτιν, φυσικά, αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Κιμ, ο «ιερός αναβάτης»

Ως απόδειξη του «μύθου» που τον περιβάλλει θεωρεί την ιππασία και ο βορειοκορεάτης δικτάτορας.

Για του λόγου το αληθές, όταν θέλει να απευθυνθεί με ενωτικό τρόπο στους υπηκόους του, πάντα δίδεται στη δημοσιότητα μια σειρά από φωτογραφίες του Κιμ που τον δείχνουν ιππαστί στα πιο ιερά σημεία της Βόρειας Κορέας.

Πρόσφατα, ο δικτάτορας εμφανίστηκε πάνω σε ένα επιβλητικό, λευκό άλογο να καλπάζει στα αγαπημένα του βουνά.

Στις φωτογραφίες, που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο KCNA, ο Κιμ εμφανίζεται να ιππεύει μόνος ένα μεγάλο, λευκό άλογο μέσα σε χιονισμένα λιβάδια και δάση στο όρος Παέκτου, την πνευματική γενέτειρα της δυναστείας των Κιμ.

«Η πορεία του με άλογο στο όρος Παέκτου είναι ένα σημαντικό γεγονός βαρύνουσας σημασίας για την ιστορία της κορεατικής επανάστασης», τόνισε το KCNA.

Ο Κιμ ιππεύει μόνος ένα μεγάλο, λευκό άλογο στο όρος Παέκτου. EPA/KCNA

Πάντως, και ο Κιμ έχει εμμονή με την ιππασία και το αποδεικνύει εξίσου όπου σταθεί και όπου βρεθεί.

Τον περασμένο χρόνο, προχώρησε στην αγορά 12 καθαρόαιμων αλόγων από τη Ρωσία, δαπανώντας δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Η Βόρεια Κορέα έχει μια μακρά παράδοση αγοράς ακριβών αλόγων από την Ρωσία και τα στοιχεία του ρωσικού τελωνείου, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τα το δίκτυο NKNews που βρίσκεται στην Σεούλ, συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνειακών αρχών, η Ρωσία εξήγαγε 12 άλογα στη Βόρεια Κορέα τον περασμένο χρόνο αξίας 75.509 δολαρίων (70.000 ευρώ).

Η αγορά αυτή ήταν η μεγαλύτερη από το 2015, όταν η Βόρεια Κορέα είχε διαθέσει 192.204 δολάρια (177.000 ευρώ) για να αγοράσει 61 άλογα από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...