205
Το ομοίωμα είναι εύκολα ορατό από τους δορυφόρους | Twitter

Γιατί το Ιράν έφτιαξε ένα ψεύτικο αεροπλανοφόρο;

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 12:19
Το ομοίωμα είναι εύκολα ορατό από τους δορυφόρους
|Twitter

Γιατί το Ιράν έφτιαξε ένα ψεύτικο αεροπλανοφόρο;

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 12:19

Εξω από το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν και πολύ κοντά στα στενά του Ορμούζ και τον Περσικό Κόλπο, οι δορυφόροι εντόπισαν αγκυροβολημένο ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο.

Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν διαθέτει σκάφη αυτού του είδους και φυσικά δεν είναι αμερικανικό.

Πρόκειται για ένα ομοίωμα, λίγο μικρότερο από το πραγματικό μέγεθος, ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου κλάσης Νίμιτς, σαν αυτά που περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού. Εχει μήκος γύρω στα 200 μέτρα έναντι 300 ενός πραγματικού, ενώ πάνω του υπάρχουν ομοιώματα 16 αεροσκαφών, επίσης σε μικρότερο μέγεθος.

Επισήμως οι ιρανικές Αρχές δεν έχουν αναφέρει κάτι για την ύπαρξη του ομοιώματος.

Το σκάφος, σημειώνουν οι Times, χρησιμοποιείται μάλλον για στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες στοχεύουν και στο να τονώσουν το ηθικό στη χώρα που έχει πέσει από τις κυρώσεις και τον κορονοϊό. Πριν από πέντε χρόνια σε μία επίδειξη ισχύος εσωτερικής κατανάλωσης, οι Ιρανοί είχαν βυθίσει άλλο ένα ομοίωμα αεροπλανοφόρου μπροστά στις κάμερες.

Παράλληλα, το αντιαμερικανικό πνεύμα στη χώρα καλά κρατεί και συντηρείται από το καθεστώς. Προ ημερών ανακοινώθηκε μάλιστα ότι θα εκτελεστεί ένας ιρανός «πράκτορας» που σχετιζόταν με τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, του αρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης, στο Ιράκ, στις αρχές του έτους. Η επίθεση, που πυροδότησε κύκλο επεισοδίων στη Μέση Ανατολή, είχε γίνει από αμερικανικό drone.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...