239
Ο Αντονι Φάουτσι, με μάσκα, παρακολουθεί στον κήπο του Λευκού Οίκου, στα μέσα Μαΐου, ενημέρωση από τον Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Kevin Lamarque

Δεν τελειώσαμε ακόμη με την πανδημία, προειδοποιεί ο Αντονι Φάουτσι

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 13:19
Ο Αντονι Φάουτσι, με μάσκα, παρακολουθεί στον κήπο του Λευκού Οίκου, στα μέσα Μαΐου, ενημέρωση από τον Ντόναλντ Τραμπ
|REUTERS/Kevin Lamarque

Δεν τελειώσαμε ακόμη με την πανδημία, προειδοποιεί ο Αντονι Φάουτσι

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 13:19

Η Ασία, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μπορεί να είναι πλέον σε αρκετά ή σχετικά καλύτερη κατάσταση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊόύ, δεν είναι όμως ώρα για εφησυχασμό.

Η προειδοποίηση μάλιστα ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας, όταν έρχεται από τον κορυφαίο αμερικανό λοιμωξιολόγο Αντονι Φάουτσι, έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Σε τέσσερις μήνες αφάνισε όλο τον κόσμο και ακόμη δεν τελείωσε», είπε ο Φάουτσι σε στελέχη επιχειρήσεων. Ηταν μάλιστα σαφής ότι η πανδημία ήταν «ο χειρότερος εφιάλτης μου».

Είπε ακόμη, όπως γράφει ο Guardian, ότι γνώριζε πως θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο ξέσπασμα, αλλά εξεπλάγη με την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε. Απέδωσε τη γρήγορη εξάπλωση στη μεταδοτικότητα του ιού και στα αεροπορικά ταξίδια.

Μέχρι σήμερα πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί και πάνω από 400.000 έχουν πεθάνει, εκ των οποίων πάνω από το ένα τέταρτο στις ΗΠΑ. Η Νότια Αμερική είναι πλέον η μεγάλη εστία της νόσου.

Σε σχέση με άλλες κρίσεις δημόσιας υγείας, όπως αυτή του Εμπολα ή του HIV, ο κορονοϊός διαφέρει σημαντικά. «Ο Εμπολα είναι τρομακτικός, αλλά δεν θα μπορούσε να εξαπλωθεί εύκολα σε όλο τον κόσμο. Ο HIV εξαπλώνεται σε βάθος χρόνου», είπε και εκτίμησε ότι τελικά το AIDS θα έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Για την έρευνα για τον κορονοϊό, είπε ότι είναι σε εξέλιξη με ανοιχτά ερωτήματα. Εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον ένα από 124 εμβόλια που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο θα είναι επιτυχημένο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...