288
Πλοίο που μεταφέρει αγροτικά προϊόντα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σε ουκρανικό λιμάνι | Operational Command South press service/Handout via REUTERS

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2022, 19:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/10/2022 19:24
Πλοίο που μεταφέρει αγροτικά προϊόντα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σε ουκρανικό λιμάνι
|Operational Command South press service/Handout via REUTERS

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2022, 19:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/10/2022 19:24

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Το Κίεβο κατηγορεί την Μόσχα ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις» μετά τις εκρήξεις στην Κριμαία

Εν τω μεταξύ, ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου κατηγόρησε τη Ρωσία για «εκβιασμό» και ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις» στο έδαφός της, μετά τις εκρήξεις στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας που σημειώθηκαν σήμερα.

Τα σχόλιά του ήταν μια προφανής απάντηση στις ρωσικές κατηγορίες ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις.

Τα Ηνωμένα Εθνη σε επαφή με την Ρωσία

Τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές Αρχές μετά από αναφορές ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, δήλωσε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς.

«Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτάρια, η οποία είναι μια κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει ξεκάθαρα θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Ντούτζαριτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...