344
| Dimitris Kapantais / SOOC

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τον γάμο των ομοφύλων: «Γονέας Ι» και «Γονέας ΙΙ»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2024, 15:35
|Dimitris Kapantais / SOOC

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τον γάμο των ομοφύλων: «Γονέας Ι» και «Γονέας ΙΙ»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2024, 15:35

Την εισαγωγή του όρου «Γονέας Ι» και «Γονέας ΙΙ», την επέκταση της τεκνοθεσίας σε ιντερσεξ ή διεμφυλικά ζευγάρια και την αλλαγή όρων όπως επίδομα μητρότητας ή άδεια πατρότητας, προβλέπει η πρόταση νόμου για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ –εν αναμονή των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την επέκταση του δικαιώματος απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας από άνδρα εκτός σχέσης, όπως και για ομόφυλα ζευγάρια εφόσον έχουν σύμφωνο συμβίωσης ή έχουν παντρευτεί.

Το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αρκετά διαφορετικό από το νομοσχέδιο που φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση –τις βασικές γραμμές του οποίου επρόκειτο να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ.

Σύμφωνα με τις διαρροές, η πρόταση της κυβέρνησης επιτρέπει τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών απαγορεύει ωστόσο την παρένθετη κύηση.

Τα βασικά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν τα εξής:

– Το πρώτο άρθρο της πρότασης νόμου ζητά την αλλαγή όλων των όρων σε νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους κλπ που αποτελούν έμφυλες διατυπώσεις και μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ζητείται δηλαδή η αλλαγή όρων όπως επίδομα μητρότητας, άδεια πατρότητας κ.α. «Ο νομοθέτης θα πρέπει να αναλάβει μια συνολική προσπάθεια ορολογικής αναμόρφωσης του συνόλου δικαίου, η οποία δεν εμπίπτει στους σκοπούς της παρούσας πρότασης νόμου, που επικεντρώνεται στην άμεση εισαγωγή των πιο αναγκαίων αλλαγών για την επίτευξη της ισότητας», αναφέρεται στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

– Με τα άρθρα 4, 5 και 6 προτείνεται η άρση κάθε περιορισμού για την παρένθετη αναπαραγωγή ώστε να μπορούν να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας άγαμοι άνδρες, ομόφυλα ζευγάρια ή ζευγάρια με τουλάχιστον ένα ίντερσεξ ή διεμφυλικό πρόσωπο, εφόσον μεταξύ τους υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης.

– Σύμφωνα με το άρθρο 12, οι γονείς, είτε πρόκειται για ετερόφυλα είτε για ομόφυλα ζευγάρια, μπορούν να επιλέξουν να αναγράφονται στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης των παιδιών τους ως «Γονέας Ι» και «Γονέας ΙΙ», αντί των όρων «μητέρα» και «πατέρας». Μάλιστα για τα ομόφυλα ζευγάρια η επιλογή δεν αποκλείσει τη χρήση του ίδιου όρου για να αποδώσει τη σχέση του γονέα με αυτό, δηλαδή μπορεί να δηλωθεί «πατέρας» – «πατέρας» ή «μητέρα» – «μητέρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...