564
Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ σε πρεμιέρα ταινίας του, τον Νοέμβριο του 2019 | EPA

Σβαρτσενέγκερ: «Η Αμερική που αγαπώ πρέπει να γίνει καλύτερη»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 15:44
Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ σε πρεμιέρα ταινίας του, τον Νοέμβριο του 2019
|EPA

Σβαρτσενέγκερ: «Η Αμερική που αγαπώ πρέπει να γίνει καλύτερη»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 15:44

Να κοιτάξουν καλά στον καθρέφτη και να σηκώσουν τα μανίκια για να κάνουν τις ΗΠΑ τη Γη της Επαγγελίας για όλους τους πολίτες της και όχι για τους λίγους, ζητά ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ από τους συμπολίτες του.

Σε άρθρο του στο Atlantic, ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας γράφει για τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στις περισσότερες πολιτείες με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.

«Τις τελευταίες ημέρες θυμηθήκαμε ξανά με τον χειρότερο τρόπο ότι η Αμερική δεν είναι τέλεια. Ακόμα πιστεύω ότι είμαστε η σπουδαιότερη χώρα στον κόσμο, αλλά βγάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό όταν κοιτούμε στον καθρέφτη, αντιμετωπίζουμε κατάματα τους δαίμονές μας και τους διώχνουμε μακριά για να γίνουμε λίγο καλύτεροι κάθε ημέρα.

»Οι διαδηλωτές που βλέπουμε στους δρόμους δεν μισούν τις ΗΠΑ. Μας ζητούν να γίνουμε καλύτεροι. Μας το ζητούν για λογαριασμό των συμπολιτών μας, που δεν έχουν πια φωνή: Του Αχμόντ Αρμπερι, της Μπριόνα Τέιλορ, του Τζορτζ Φλόιντ και πολλών άλλων.

»Αυτά τα περιστατικά πρέπει να σταματήσουν. Θα χρειαστεί όλοι μας να υψώσουμε το ανάστημά μας. Θα χρειαστεί καλύτερη εκπαίδευση για τους αστυνομικούς. Θα χρειαστεί η πλειοψηφία των αστυνομικών, που είναι καλοί, να πιέσουν για αλλαγή. Πρέπει να σταματήσουν.

»Αυτή δεν είναι επίθεση εναντίον της αστυνομίας. Είναι κριτική ενός διαλυμένου συστήματος», γράφει ο Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος προσθέτει ότι ο πατέρας του ήταν αστυνομικός και ότι ο ίδιος ήταν πάντα υποστηρικτής τους.

«Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να δεις το λάθος ακόμα και σε κάτι που υποστηρίζεις. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ λάθος», συνεχίζει ο ίδιος.

«Εχουμε καθήκον να ακούσουμε όσους διαδηλώνουν. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα θέματα της ανισότητας που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα μαύρα παιδιά στα γκέτο των πόλεων δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά στα προάστια. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι μειονότητες βρίσκονται στη λάθος πλευρά της Δικαιοσύνης σε δυσανάλογα νούμερα. Κανείς δεν μπορεί να δει αυτά τα νούμερα και να μη νιώσει θλίψη, θυμό, ακόμα και ενοχές.

»Και δεν μπορούμε να αφήσουμε τον καπνό από τα επεισόδια να κρύψει τα αληθινά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το μεγαλείο της Αμερικής είναι αποτέλεσμα της συνεχούς μας προσπάθειας να σταθούμε στο ύψος της υπόσχεσής του Τόμας Τζέφερσον, ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Δεν είναι πολιτικό το θέμα, είναι πατριωτικό. Οποιος μένει εκτός αυτής της υπόσχεσης, υποφέρει. Αυτό πρέπει να θυμόμαστε.

»Πατριωτισμός δεν είναι απλώς η τυφλή αγάπη για τη σημαία μας. Είναι η δουλειά που κάνουμε για να βελτιώσουμε τη χώρα μας για όλους τους Αμερικανούς. Θέλω η υπόσχεση των απεριόριστων ευκαιριών, που με έφερε σε αυτή τη χώρα, το 1968, να υπάρχει για κάθε Αμερικανό, ανεξαρτήτως του χρώματος δέρματος.

»Και την επόμενη φορά που θα στείλουμε πύραυλο στο Διάστημα, θέλω κάθε παιδί, στα γκέτο, να το δει ως σύμβολο της πιθανότητας που υπάρχει και για αυτά, αντί για σύμβολο μιας χώρας που δεν ανήκει σε αυτά.

»Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε, να μάθουμε, να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να δούμε ότι κανείς μας δεν είναι τέλειος. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να δούμε ο ένας τον άλλον ως Αμερικανούς και όχι ως εχθρούς. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να κάτσουμε και να κάνουμε τη δύσκολη δουλειά των μεταρρυθμίσεων χωρίς να ανησυχούμε για τις ηλίθιες κομματικές γραμμές.

»Είμαι έτοιμος να ακούσω και να εργαστώ για να κάνω την Αμερική καλύτερη κάθε μέρα. Εσείς είστε;», καταλήγει ο Σβαρτσενέγκερ στο άρθρο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...