483
|

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά και την εγκυμοσύνη

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 17:35

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά και την εγκυμοσύνη

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 17:35

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά (και) τις μέλλουσες μητέρες και τα παιδιά τους. Γιατροί και ερευνητές και λοιποί ειδικοί το υποπτεύονταν εδώ και πολύ καιρό, αλλά σήμερα, έπειτα από τουλάχιστον μια δεκαετία κατά την οποία εκπονήθηκαν δεκάδες σχετικές μελέτες, επισημαίνουν και προειδοποιούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης.

Σύμφωνα με συνοπτική έκθεση που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης (ΑΜΑ), και παρουσιάζει ο Guardian σε δημοσίευμά του, από το 2007 έως και φέτος πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 57 μελέτες οι οποίες παρέχουν πλήθος αποδείξεων όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στην επιδείνωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και την υπερθέρμανση του πλανήτη και το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού, θνησιγενείας και γέννησης λιποβαρούς βρέφους.

Πέρα από τις εγκυμονούσες που πάσχουν από άσθμα, ιδιαίτερα ευάλωτες είναι κυρίως οι Αφροαμερικανίδες, όπως επισημαίνουν και οι New York Times. Οι συντάκτες της έκθεσης κατέληξαν στα συμπεράσματά τους εξετάζοντας 32 εκατομμύρια γεννήσεις για τις οποίες γίνεται λόγος σε 68 μελέτες, οι περισσότερες από τις οποίες επιβεβαιώνουν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος αποτελούν παράγοντες κινδύνου τόσο για τις μέλλουσες μητέρες όσο και για τα παιδιά που γεννούν.

«Οταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, οι άνθρωποι σκέφτονται ακραία καιρικά φαινόμενα, σφοδρές καταιγίδες και τεράστιες πυρκαγιές. Όμως εμείς θέλαμε να μιλήσουμε για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις που γίνονται αισθητές παντού και μας αφορούν όλους και σπάνια αποδίδονται στην κλιματική κρίση. Εχουμε ήδη γενιές αποδυναμωμένες εκ γενετής», επισήμανε ο Μπρους Μπέκαρ, συνταξιούχος μαιευτήρας – γυναικολόγος και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, επισημαίνοντας πως πλέον προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη να αρχίσουν και οι επαγγελματίες της υγείας να απαιτούν τη θέσπιση νόμων με στόχο τον περιορισμό των «πραγματικά τρομακτικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην υγεία».

Τα μέλη του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αντιμετωπίζουν ήδη την κλιματική αλλαγή ως σοβαρή απειλή για την υγεία των γυναικών και εν δυνάμει μητέρων, πέρα από τεράστια πρόκληση για τη δημόσια υγεία γενικότερα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή σχετίζεται με την επιδείνωση των καρδιακών παθήσεων, των πνευμονικών ασθενειών, της ψυχικής υγείας των ανθρώπων καθώς και με το γεγονός ότι έχουμε καταστεί πιο ευάλωτοι στις μολυσματικές ασθένειες. Μεγάλη, όμως, ανησυχία πλέον προκαλεί το ότι οι γυναίκες που εγκυμονούν, καθώς επίσης και τα έμβρυα, κινδυνεύουν περισσότερο.

«Οι αλλαγές που παρατηρούμε είναι ανεπαίσθητες», εξήγησε η Κέλι Πάτεν, η οποία συμμετείχε επίσης στην εκπόνηση της μελέτης. «Αλλά παρατηρούμε αυτές τις επιπτώσεις σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης τα οποία δεν ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια», επισήμανε η αμερικανίδα επιστήμονας και αυτό είναι το πραγματικά ανησυχητικό.

Για τον λόγο αυτό πρέπει οι ίδιες οι γυναίκες και όλοι όσοι προασπίζονται τα δικαιώματά τους να απαιτήσουν τη λήψη δραστικών μέτρων. «Ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ζητήματα που αφορούν την επιβίωση και την υγεία των παιδιών τους», τόνισε ο κ. Μπέκαρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...