267
Πικρός καφές για τον Μάριο Ντράγκι από τα κόμματα που μέχρι την Τετάρτη στήριζαν την κυβέρνησή του | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Η Ιταλία σε περιπέτειες πλέον, χωρίς τον Ντράγκι στο τιμόνι

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 21:30
Πικρός καφές για τον Μάριο Ντράγκι από τα κόμματα που μέχρι την Τετάρτη στήριζαν την κυβέρνησή του
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Η Ιταλία σε περιπέτειες πλέον, χωρίς τον Ντράγκι στο τιμόνι

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 21:30

Η κυβέρνηση της Ιταλίας κατέρρευσε την Τετάρτη 20 Ιουλίου όταν ορισμένοι από τους βασικούς εταίρους του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τού στέρησαν την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει σε μία ύστατη προσπάθεια τερματισμού της κομματικής διχόνοιας και ανανέωσης της κυβερνητικής συμμαχίας.

Δύο δεξιά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ανακοίνωσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία. Στο μποϊκοτάζ συμμετέχουν και οι «Πεντάστεροι» λαϊκιστές, αφού και αυτοί ανακοίνωσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στη διαδικασία.

Ετσι ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του και την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, δεν είχε άλλη επιλογή από την αξιοπρεπή παραίτηση – η οποία θα είναι οριστική αυτή τη φορά. Στο τιμόνι της Ιταλίας ο παλιός κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ κάθισε 18 μήνες.

Μιλώντας νωρίτερα στο Σώμα ο Ντράγκι εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία σήμερα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την κοινωνική ανισότητα και τις ανατιμήσεις βασικών ειδών, και είπε ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να τον υποστηρίξουν. Δεν εισακούστηκε, και η Ιταλία οδηγείται σύντομα σε εκλογές, πιθανότατα αρχές Σεπτεμβρίου.

Ολοταχώς προς τις κάλπες

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Σώμα είναι άνευ σημασίας: 95 ψήφοι υπέρ της κυβέρνησης και 38 κατά. Καθώς ο Ντράγκι αναχωρούσε για το προεδρικό μέγαρο με σκοπό να υποβάλει την παραίτησή του, ο Ενρίκο Λέτα, γραμματέας του κεντρώου και φιλοευρωπαϊκού κόμματος «Δημοκρατικό Κόμμα» δήλωσε: «Σήμερα το Κοινοβούλιο αποφάσισε να στραφεί κατά της Ιταλίας. Εχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουμε το σημερινό αποτέλεσμα, για να να στηρίξουμε την κυβέρνηση Ντράγκι. Οι Ιταλοί θα δείξουν στις κάλπες ότι είναι σοφότεροι από τους εκπροσώπους τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...