300
Σκηνή από πρόσφατη συνεδρίαση στο γερμανικό κοινοβούλιο – οι ρώσοι χάκερ το έχουν στοχοποιήσει εδώ και χρόνια | EPA/FILIP SINGER

Η Γερμανία κατήγγειλε τη Ρωσία για χάκινγκ στην Bundestag

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 08:25
Σκηνή από πρόσφατη συνεδρίαση στο γερμανικό κοινοβούλιο – οι ρώσοι χάκερ το έχουν στοχοποιήσει εδώ και χρόνια
|EPA/FILIP SINGER

Η Γερμανία κατήγγειλε τη Ρωσία για χάκινγκ στην Bundestag

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2021, 08:25

Το Βερολίνο πιστεύει ότι μία ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλείται «Ghostwriter» έχει στοχοποιήσει αρκετούς γερμανούς βουλευτές. Αν και δεν έγινε σαφές ποιοι βουλευτές υπέστησαν χάκινγκ, αν και δεν γνωστοποιήθηκε κάποια ηλεκτρονική κλοπή εγγράφων, ούτε βέβαια η διαβάθμισή τους, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με ασυνήθιστα άμεσο τρόπο, επέπληξε τη Μόσχα δι’ ανακοινώσεως: «Η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δραστηριότητες των ‘Ghostwriter’ μπορούν να αποδοθούν στο ρωσικό κράτος ή στις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες».

Οι λονδρέζικοι Times, έχοντας πάντα οξυμένα αντανακλαστικά όταν πρόκειται για ρωσική κατασκοπεία, έγραψαν ότι και στο παρελθόν οι «Ghostwriter» εισέβαλαν σε υπολογιστικά συστήματα της Γερμανίας, σε κομπιούτερ γερμανών πολιτικών, με στόχο την παραπληροφόρηση. Και θύμισαν ότι το Βερολίνο είναι παραδοσιακό επίκεντρο της ρωσικής κατασκοπευτικής δράσης, της ψηφιακής σφαίρας μη εξαιρουμένης, αφού ως πόλη τυγχάνει βασικός διπλωματικός κόμβος της Ευρώπης, όπως και καταφύγιο προσφύγων και πολιτικών εξορίστων.

Παραθέτουν παραδείγματα οι Times.

Το 2015 ομάδα χάκερ υποστηριζόμενη από τη ρωσική στρατιωτική μυστική υπηρεσία επιχείρησε να εισβάλει στους υπολογιστές του κοινοβουλευτικού γραφείου της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια γενικής κυβερνοεπίθεσης στην Bundestag – τότε είχαν κινδυνεύσει 16 GB δεδομένων. Τον εφετινό Μάρτιο το περιοδικό Der Spiegel υποστήριξε ότι η ομάδα «Ghostwriter» είχε προσπαθήσει να διεισδύσει στα κομπιούτερ επτά βουλευτών και 31 μελών περιφερειακών κοινοβουλίων.

Στελέχη του ΝΑΤΟ επανειλημμένως κατήγγειλαν ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά του κόμματος των Πρασίνων, της υποψήφιας καγκελαρίου Αναλένα Μπέρμποκ – και αυτό επειδή η Μπέρμποκ είναι από τους πλέον δριμείς επικριτές του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όταν αγορεύει στην Bundestag.

Για τη συγκεκριμένη ομάδα των χάκερ, την «Ghostwriter», οι Γερμανοί και εν γένει οι Δυτικοί πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε το 2017 με ευρύτερο στόχο της τη διάδοση ψευδών πληροφοριών σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η εξύφανση ιστοριών περί επίθεσης των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων που σταθμεύουν σε πρώην σοβιετικές επαρχίες της Βαλτικής σαν τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...