482
O Ιβάν και ο Γιώργος Σαββίδης με την κούπα του πρωταθλήματος | ΙΝΤΙΜΕSports/ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η ΕΡΤ «χορηγός» με τα λεφτά των φορολογουμένων στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 13:12
O Ιβάν και ο Γιώργος Σαββίδης με την κούπα του πρωταθλήματος
|ΙΝΤΙΜΕSports/ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η ΕΡΤ «χορηγός» με τα λεφτά των φορολογουμένων στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 13:12

Η αρχή έγινε πέρυσι, όταν η ΕΡΤ, με απόφαση του πολιτικού της προϊστάμενου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, προχώρησε σε μια οικονομικά ακατανόητη –αν όχι προκλητική– σύμβαση με επτά Ποδοσφαιρικές ΑΕ για τις οποίες δέσμευσε 51.715.110 ευρώ κρατικού χρήματος προκειμένου να μεταδίδει τους αμφιβόλου τηλεθέασης αγώνες των ομάδων τους ως και το 2020. Εν ολίγοις, η ΕΡΤ έδινε κάτι λιγότερα από 52 εκατ. ευρώ για 200 αγώνες ποδοσφαιρικών ομάδων επιπέδου Ατρομήτου, Λαμίας, Παναιτωλικού, Ξάνθης, Παναθηναϊκού, Αρη και Απόλλωνα όταν η Cosmote TV έδινε 30 εκατ. ευρώ για 343 αγώνες του Champions League και του Europa League…

Φαίνεται όμως ότι η ΕΡΤ συνεχίζει το (ποδοσφαιρικό) παιχνίδι με τα λεφτά των φορολογουμένων. Και αυτό το παιχνίδι έχει και πολιτικές προεκτάσεις, όπως αποκαλύπτει στο φύλλο της Τετάρτης ο «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βασίλη Γαλούπη, η δημόσια τηλεόραση φέρεται να «διαπραγματεύεται» ένα τριετές συμβόλαιο 25 εκατ. ευρώ με τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, ένα ποσό πέρα από κάθε οικονομική λογική με τα δεδομένα όχι μόνο της παρούσας τηλεοπτικής αγοράς αλλά και διαχρονικά.

Ακόμη και σε περιόδους παχιών αγελάδων (της εποχής που κατά τη σημερινή κυβέρνηση μας οδήγησε στη χρεοκοπία), ο Ολυμπιακός είχε πάρει το 2009 –πάλι από τη γενναιόδωρη ΕΡΤ– ένα συμβόλαιο οκτώ εκατ. ευρώ.

Τώρα που η διαφημιστική και όχι μόνο αγορά έχει συρρικνωθεί η δημόσια τηλεόραση φαίνεται ότι σπάει τον κουμπαρά για να δώσει ακόμα περισσότερα (περί τα 8,5 εκατ. ευρώ ετησίως για τρία χρόνια) στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΡΤ θα πληρώνει περί τα 654.000 ευρώ (χώρια τα έξοδα παραγωγής) για κάθε αγώνα του ΠΑΟΚ στο απαξιωμένο πρωτάθλημα των 14 ομάδων, ποσό που ούτε το Open (του ίδιου του κ. Σαββίδη) δεν σκέφτηκε να δώσει –και γιατί να το σκεφτεί άλλωστε, όταν υπάρχουν τα λεφτά των φορολογουμένων;

Αξιίζει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ πλήρωνε μέχρι πέρυσι 3,3 εκατ. ευρώ ετησίως για 11 παιχνίδια του Champions League (με ημιτελικούς και τελικό), δηλαδή 300.000 για κάθε παιχνίδι χωρίς μάλιστα κόστος παραγωγής. Αλλά τώρα φαίνεται ότι η ΕΡΤ έχει αλλάξει στρατηγική και μοιράζει –ή υπόσχεται– χρήμα.

Κατά τον «Φιλελεύθερο» υπάρχει πολιτική στόχευση σε όλο αυτό: η ΕΡΤ από τη μία «αβαντάρει»τον κ. Σαββίδη, ο οποίος συμπαραστέκεται στην κυβέρνηση και από την άλλη δείχνει την αγάπη της κυβέρνησης για τον ΠΑΟΚ, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το σύνθημα θα είναι ότι η κυβέρνηση δίνει μέσω της ΕΡΤ τον ΠΑΟΚ «ελεύθερο» στους οπαδούς του –σε αντιδιαστολή με τη συνδρομητική Nova.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ΠΑΟΚ έως τώρα είχε ένα συμβόλαιο της τάξεως των τεσσάρων εκατ. ευρώ με τη Nova, ενώ ο Ολυμπιακός έλαβε περίπου 5,5 εκατ. και η ΑΕΚ πέντε εκατ. ευρώ. Οσο δε για τα ποσά που γενικά μοιράζει η ΕΡΤ σε ποδοσφαιρικές εταιρείες, αξίζει να ειπωθεί ότι πέρυσι δέσμευσε κοντά 52 εκατ. ευρώ για τις επτά τηλεοπτικές άστεγες ΠΑΕ ενώ η κοντινότερη προσφορά ήταν του Open (του κ. Σαββίδη) στα 24 εκατ. ευρώ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...