474
Εικόνα από τον τελικό Κυπέλλου στον Βόλο το 2017. Εφέτος, κάποιοι αποφάσισαν ότι το καλύτερο θα ήταν να γίνει ένας τελικός χωρίς θεατές... | INTIMEsports

Eνα κράτος που τρέμει τους χούλιγκαν

Εικόνα από τον τελικό Κυπέλλου στον Βόλο το 2017. Εφέτος, κάποιοι αποφάσισαν ότι το καλύτερο θα ήταν να γίνει ένας τελικός χωρίς θεατές...
|INTIMEsports

Eνα κράτος που τρέμει τους χούλιγκαν

Ημουν παρών και στα δύο ετήσια ανταμώματα Κωνσταντινουπολιτών (όπως κάνουν οι βλάχοι, ας πούμε) στον Βόλο και στο ΟΑΚΑ, δηλαδή στους δύο τελικούς Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ.

Στον Βόλο η μάχη επάνω στη γέφυρα του Πανθεσσαλικού κάνει το Game of Thrones να δείχνει ταινία για φεστιβάλ μικρού μήκους με χαμηλό προϋπολογισμό και νεανικό ενθουσιασμό. Χαλάλι τα χημικά που εισπνεύσαμε, μας βοήθησαν να κάνουμε κεφάλι και να μπούμε στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Χημικά ήπιαμε και την επόμενη χρονιά στο ΟΑΚΑ, όταν κάτι παλικάρια άρχισαν να εκτοξεύουν φλεγόμενες καρέκλες προς τα ΜΑΤ. Γιορτή του ποδοσφαίρου με πραγματικά εφέ. Αλλά και έξω από το γήπεδο έγιναν ομορφιές που μας χάρισαν πρωτόγνωρες εμπειρίες. Πέρασα ανάμεσα από φλεγόμενους κάδους, ούτε κασκαντέρ να ήμουν.

Στον Βόλο θα ήμασταν καμιά εικοσαριά χιλιάδες άνθρωποι. Στο ΟΑΚΑ τουλάχιστον οι διπλάσιοι. Πανάθεμα με αν για τις φωτιές, το ξύλο και τα χημικά ευθύνονται περισσότεροι από διακόσιοι αλήτες.

Ο εφετινός τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί το Σάββατο χωρίς κόσμο. Είναι περισσότερο γελοίο και λιγότερο τραγικό: το παιχνίδι θα γίνει στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας και οι τηλεθεατές θα μπορούν να ακούν τον ήχο της μπάλας, όταν τρίβονται πάνω της οι τάπες των ποδοσφαιριστών.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κατέληξε σε αυτήν την απόφαση υπό τον φόβο των επεισοδίων, όπως μας ενημέρωσε αρμοδίως. Κοινώς η ελληνική Πολιτεία μάς δηλώνει ότι φοβάται διακόσιους χουλιγκάνους τους οποίους αδυνατεί να μαντρώσει και να τιμωρήσει παραδειγματικά. Σκεφτείτε το: αποκλείει σαράντα χιλιάδες ανθρώπους επειδή αδυνατεί να ελέγξει μία χούφτα αλήτες. Το λες και σιωπηρή νίκη του χουλιγκανισμού πάνω σε ένα σύστημα που τρέμει και τον ίσκιο του όταν πλησιάζουν εκλογές.

Ασφαλώς και ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης ανήκει στις ΠΑΕ που ουσιαστικά συναλλάσσονται με τους αλήτες της κερκίδας, είτε επειδή οι πρόεδροι θέλουν ικανοποιημένο τον στρατό τους είτε επειδή και οι ίδιοι φοβούνται τα χειρότερα. Ολοι θυμόμαστε τι τράβηξε ο Ντέμης Νικολαΐδης όταν, ως πρόεδρος της ΑΕΚ, έστειλε τους χουλιγκάνους να δώσουν λογαριασμό στις αρμόδιες Αρχές. Μερίδιο ευθύνης ανήκει και στα εμετικά πρωτοσέλιδα του οπαδικού Τύπου που δηλητηριάζουν τα μυαλά μαστουρωμένων παιδιών.

Ωστόσο η κύρια ευθύνη ανήκει στο πλέγμα Πολιτείας – Δικαιοσύνης που, όπως αποδεικνύεται από τα πράγματα, επιδεικνύει ελαστικότητα στους εγκληματίες της εξέδρας. Τι κάνει η Πολιτεία; Οχυρώνεται πίσω από τις ποινές προς τις ομάδες και αφήνει τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Πρόσφατα, ας πούμε, η ΑΕΚ τιμωρήθηκε για επεισόδια που έκαναν οπαδοί της εκτός γηπέδου. Αν, όμως, αυτά τα παλικάρια βρίσκονται σε ένα κρατητήριο όποτε παίζει η ομάδα τους ή, πίσω από τα κάγκελα αν τους τσιμπήσουν με τη φωτοβολίδα στο χέρι, η κερκίδα θα γεμίσει με πρόβατα που, αντί να βελάζουν, θα βγάζουν βρομόλογα από το στόμα τους.

Αλλά, βλέπετε, σημασία έχει η εικόνα. Να μην υπάρξουν σκηνές επεισοδίων στην πρωτεύουσα λίγο πριν από τις εκλογές. Να βάλουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι και την ουρά μέσα στα σκέλια μπροστά σε λίγους αλήτες που μπορούν να κάνουν ένα κράτος να τρέμει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News