251
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στη συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Λιβάνου Μισέλ Μενάσα | Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Η Ελλάδα δίνει τεθωρακισμένα στον Λίβανο

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2025, 15:27
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στη συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Λιβάνου Μισέλ Μενάσα
|Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Η Ελλάδα δίνει τεθωρακισμένα στον Λίβανο

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2025, 15:27

Την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων στον Λίβανο τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Μενάσα στο υπουργείο.

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Δένδιας,  στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια του Λιβάνου να διασφαλίσει σταθερότητα και ανάπτυξη «και επειδή δεν αρκούν τα λόγια, έχουμε συμφωνήσει να χαρίσουμε στον Λίβανο μία σειρά από τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς», διευκρινίζοντας ότι «ελληνικό αρματαγωγό θα τα μεταφέρει στη Βηρυτό στις αμέσως προσεχείς ημέρες».

Αναφερόμενος δε στο εν εξελίξει πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εκπαιδεύσει αξιωματικούς των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων στις στρατιωτικές της ακαδημίες.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανανέωση της εντολής της UNIFIL, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ συμμετέχει ήδη στην αποστολή με μια φρεγάτα.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας μας να συνεχίσει την παρουσία της στην περιοχή, εφόσον το ζητήσει η λιβανική πλευρά.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η επίσκεψη του Μισέλ Μενάσα «αποτελεί απτή απόδειξη της εμβάθυνσης των σχέσεων» Ελλάδας και Λιβάνου, ενώ χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός στην ανάγκη προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής, λέγοντας ότι Ελλάδα καταδικάζει κάθε μορφή βίας κατά της θρησκευτικής ελευθερίας και στηρίζει τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία της περιοχής.

Στις 14.30 ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποδέχθηκε στο ανανεωμένο αισθητικά υπουργείο Εθνικής Άμυνας την πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...