730
Ο Ντελιάν Πεγέφσκι, στη βουλγαρική βουλή, σε παλιότερη φωτογραφία. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του | EPA

Πρωτοφανείς κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Βουλγαρίας «του πιο διεφθαρμένου κράτους της ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 14:30
Ο Ντελιάν Πεγέφσκι, στη βουλγαρική βουλή, σε παλιότερη φωτογραφία. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του
|EPA

Πρωτοφανείς κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Βουλγαρίας «του πιο διεφθαρμένου κράτους της ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 14:30

Ο,τι δεν τολμούν να κάνουν οι Βρυξέλλες, το έκανε η Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος 64 βουλγαρικών εταιρειών και τριών βούλγαρων επιχειρηματιών για διαφθορά, ανάμεσά τους ένας ολιγάρχης που κατηγορείται ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει δίαυλο για ρώσους πολιτικούς ηγέτες με σκοπό να επηρεάσουν τη βουλγαρική κυβέρνηση.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η κίνηση είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μεμονωμένη ενέργειά του με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Βουλγαρία είναι το πιο διεφθαρμένο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια. Η βαλκανική χώρα έχει επανειλημμένως επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτυχία της να εκριζώσει τη διαφθορά και να στείλει στη φυλακή ακόμη και έναν υψηλόβαθμο ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο για υπόθεση διαφθοράς.

Οπως αναφέρει το Politico, η ασυνήθιστα ευρεία έκταση των αμερικανικών κυρώσεων αποτελεί ντροπή για την ΕΕ, καθώς φέρνει στην επιφάνεια με τρανταχτό τρόπο, «την ανικανότητά της να αστυνομεύσει την δική της αυλή, εν μέσω πλήθους σκανδάλων, που συχνά αφορούν επιδοτήσεις της ΕΕ που καταλήγουν στα χέρια της βουλγαρικής μαφίας και των ισχυρών ολιγαρχών».

Είναι μάλιστα η πιο ηχηρή έως σήμερα παρέμβαση των ΗΠΑ σε άλλη χώρα, στο πλαίσιο του νόμου περί διαφθοράς και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο (Global Magnitsky Human Rights Accountability Act).

Το Politico επισημαίνει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ανγκελα Μέρκελ «έχουν κάνει τα στραβά μάτια στην χειρότερη κατάρρευση του κράτους δικαίου σε μέλος της ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ήταν στενός τους σύμμαχος στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και κανείς δεν του ζήτησε να λογοδοτήσει για τα σκάνδαλα. Και παρότι έχασε τις εκλογές του Απριλίου, το κόμμα του εξακολουθεί να προηγείται πριν τις νέες εκλογές της 11ης Ιουλίου.

Ο βούλγαρος μεταβατικός πρωθυπουργός Στέφαν Γιάνεβ δήλωσε ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, για την επιβολή των κυρώσεων, που εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς στη Βουλγαρία.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε ότι επέβαλε κυρώσεις στον επιχειρηματία και ολιγάρχη Βασίλ Κρούμοφ Μποσκόφ, 64 ετών, κατηγορώντας τον ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν δίαυλο για ρώσους ηγέτες ώστε να επηρεάσουν τη βουλγαρική κυβέρνηση.

Ο Μποσκόφ, μεγιστάνας του τζόγου και από τους πλουσιότερους πολίτες της Βουλγαρίας, εγκατέλειψε τη χώρα το 2020 για να ξεφύγει από ποινικές κατηγορίες, όπως εκβιασμό, φορολογική απάτη και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μεταξύ άλλων. Αρνείται κάθε κατηγορία και βρίσκεται σήμερα στο Ντουμπάι.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε επίσης κυρώσεις εις βάρος του Ντελιάν Πεγέφσκι, πρώην βουλευτή, εναντίον του Ιλκο Ντιμιτρόφ Ζελιασκόφ, κυβερνητικού αξιωματούχου και σε 64 εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται από αυτά τα τρία πρόσωπα.

Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Πεγέφσκι, στη Σόφια, το 2013

Οι κυρώσεις εμποδίζουν τα άτομα και τις εταιρείες που τέθηκαν στην αμερικανική μαύρη λίστα να έχουν πρόσβαση στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, παγώνουν κάθε περιουσιακό τους στοιχείο στις ΗΠΑ και εμποδίζουν τους Αμερικανούς να έχουν συναλλαγές μαζί τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε ξεχωριστά τιμωρητικά μέτρα στους βούλγαρους πρώην αξιωματούχους Αλεξάντερ Μανόλεβ, Πέταρ Χαραλαμπίεβ, Κράσιμιρ Τόμοβ καθώς και στους Πεγέφσκι και Ζελιασκόφ, για την φερόμενη ανάμιξή τους σε υποθέσεις διαφθοράς, εμποδίζοντας την είσοδο αυτών και μελών των οικογενειών τους στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό όλων των Βούλγαρων των οποίων το έργο προωθεί μεταρρυθμίσεις και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις αρχές του για να προωθεί την λογοδοσία διεφθαρμένων παραγόντων στην περιοχή και παγκοσμίως», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

Ο 40χρονος Πεγέφσκι είναι επιχειρηματίας, πρώην μεγιστάνας μέσων ενημέρωσης και πρώην βουλευτής. Επικριτές στην χώρα του τον θεωρούν πρόσωπο με πανίσχυρη επιρροή που ασκεί παρασκηνιακά, με ισχυρές επιρροές στο βουλγαρικό δικαστικό σύστημα και στην πολιτική ελίτ της χώρας.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς το περασμένο καλοκαίρι, ο τότε πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ απέπεμψε τρεις από τους υπουργούς του για να βάλει τέλος σε καταγγελίες ότι αυτοί συνεργάζονταν με τον Πεγέφσκι.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε τον Πεγέφσκι «για αθέμιτη άσκηση επιρροής και δωροδοκίες για να προστατεύσει τον εαυτό του από κρατικούς ελέγχους και να ασκήσει έλεγχο επί βασικών θεσμών και τομέων της βουλγαρικής κοινωνίας».

Το κόμμα του Μπορίσοφ δεν σχολίασε τις κυρώσεις, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο δε Πεγιέφσκι, σε επιστολή του στα ΜΜΕ, επιτέθηκε στους Αμερικανούς και είπε ότι οι κυρώσεις εναντίον του είναι απαράδεκτες, προκατειλημμένες και παράνομες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...