713
Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι υπογράφουν τη συμφωνία | Rai Pool/Handout via REUTERS

Η αρχή μιας (υπέροχης) γαλλοϊταλικής φιλίας – πρώτος στόχος το Σύμφωνο Σταθερότητας

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 14:49
Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι υπογράφουν τη συμφωνία
| Rai Pool/Handout via REUTERS

Η αρχή μιας (υπέροχης) γαλλοϊταλικής φιλίας – πρώτος στόχος το Σύμφωνο Σταθερότητας

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 14:49

Είναι μια στιγμή για την Ευρώπη, μια συμφωνία για τη μετά-Μέρκελ εποχή. Στο εμβληματικό Παλάτσο ντελ Κουιρινάλε της Ρώμης, ο Μάριο Ντράγκι και ο Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψαν, το μεσημέρι της Παρασκευής, την Ιταλογαλλική Συνθήκη Ενισχυμένης Συνεργασίας, το Σύμφωνο του Κυρινάλιου, το οποίο εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις σχέσεις Γαλλίας και Ιταλίας, αλλά μπορεί και να μετατοπίσει τις ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Traité du Quirinal στα γαλλικά, το Trattato del Quirinale στα ιταλικά αριθμεί 11 κεφάλαια, τα οποία αφορούν, μεταξύ των άλλων, τους τομείς της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, του πολιτισμού, της βιομηχανικής συνεργασίας, των νέων τεχνολογιών, αλλά και την συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων στην Αφρική και στην Μεσόγειο.

Στην ουσία το Σύμφωνο δεσμεύει τη Γαλλία και την Ιταλία σε μία «ενισχυμένη συνεργασία» σε πολλούς τομείς όπως η ασφάλεια, η άμυνα, οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, η μετανάστευση, η βιομηχανία, οι στρατηγικοί τομείς (συμπεριλαμβανομένου του 5G, της τεχνητής νοημοσύνης και του cloud), η Δικαιοσύνη, τα επιχειρηματικά κεφάλαια στις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, η μακροοικονομία, ο πολιτισμός και η νεολαία, με συντονισμό των αρμόδιων υπουργών αλλά και των γαλλοϊταλικών θέσεων πριν από κρίσιμες συνόδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε τρίμηνο ένας υπουργός της Γαλλίας θα συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας και αντίστροφα.

«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση και σε μια ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τα μεταναστευτικά ρεύματα, με την συμμετοχή όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης. Πρέπει να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή άμυνα», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

«Δημιουργήσαμε ένα ιταλογαλλικό σπίτι, στο οποίο υπουργοί και διπλωμάτες θα μπορούν να μιλούν ελεύθερα», τόνισε από την πλευρά του πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τον οποίο «η Ρώμη και το Παρίσι θα αναπτύξουν δράση υπέρ της ευρωπαϊκής άμυνας, θα στοχεύσουν στην επίλυση των προβλημάτων της Λιβύης ενώ παράλληλα επιθυμούν να τύχουν προστασίας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση».

«Θέλουμε μια ανοικτή, κυρίαρχη Ευρώπη, η οποία να δρα με συνοχή», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Ο Ντράγκι προσέθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να υπερασπίζεται τα σύνορά της και η συνθήκη αυτή συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Μακρόν γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, υπό το βλέμμα του Μάριο Ντράγκι (Paolo Giandotti/Presidential Palace/Handout via REUTERS)

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναγνώρισαν στο Σύμφωνο του Κυρινάλιου του 2021, ομοιότητες με τη Συμφωνία του Ελιζέ του 1963, όταν η Γαλλία και η τότε Δυτική Γερμανία έθεσαν τις βάσεις για τον γαλλογερμανικό άξονα που όρισε τα ευρωπαϊκά πράγματα τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι Γάλλοι βέβαια έσπευσαν να επισημάνουν πως η συμφωνία Μακρόν – Ντράγκι δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως απομάκρυνση του Παρισιού από τη γαλλογερμανική σχέση: «Υπάρχει μία ομοιότητα στην προσέγγιση, στις φιλοδοξίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει στρατηγική βούληση της Γαλλίας να αναθεωρήσει τις συμμαχίες της», είχε δηλώσει στο Politico αξιωματούχος του Ελιζέ.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η «ειδική σχέση» μεταξύ Παρισιού και Ρώμης θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στις συζητήσεις για τη μεταπανδημική Ευρώπη και κυρίως την επαναδιαπραγμάτευση του του δημοσιονομικού πλαισίου. Οπως υπενθύμισαν οι Financial Times, το Σύμφωνο Σταθερότητας που περιορίζει τα ελλείμματα και τα χρέη, βρίσκεται προς το παρόν σε αναστολή, λόγω της υγειονομικής κρίσης, όμως μια μάχη αναμένεται στο εγγύς μέλλον, με αντιπάλους από τη μία τον ευρωπαϊκό Νότο και από την άλλη τους λεγόμενους «φειδωλούς» του Βορρά, χώρες όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Αυστρία, που απαιτούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και γρήγορα.

Ο ίδιος ο Ντράγκι έσπευσε να αναφερθεί στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Είπε ότι «οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης ήταν ήδη ανεπαρκείς πριν από την πανδημία. Σήμερα η αναθεώρησή τους είναι αναπόφευκτη. Για να αντιμετωπίσουμε το κόστος της πανδημίας, την ανάγκη ισχυρής στήριξης από μέρους του Δημοσίου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για να μπορέσουν να γίνουν τεχνολογικές επενδύσεις. Χρειάζονται νέοι κανόνες για να διορθώσουμε το παρελθόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον».

Από την πλευρά του και αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό και στο Προσφυγικό, ο  Εμανουέλ Μακρον σημείωσε:

«Πρέπει να προσφέρουμε προστασία και υποδοχή στους πρόσφυγες. Αλλά οι άνδρες και οι γυναίκες που εισέρχονται στις χώρες μας παράτυπα, πρέπει να συνοδεύονται και πάλι στις χώρες καταγωγής τους. Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, καταπολεμώντας και τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...