337
Η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, χωρίς αυτοκίνητα και κόσμο τον Απρίλιο. Αυτή η αναστολή της οικονομικής λειτουργίας έπληξε σε μεγάλο βαθμό το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ της ευρωζώνης | REUTERS/Charles Platiau

H οικονομία της Γαλλίας δεν θα ανακάμψει πριν από το 2022 (αν όλα πάνε καλά)

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 10:34
Η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, χωρίς αυτοκίνητα και κόσμο τον Απρίλιο. Αυτή η αναστολή της οικονομικής λειτουργίας έπληξε σε μεγάλο βαθμό το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ της ευρωζώνης
| REUTERS/Charles Platiau

H οικονομία της Γαλλίας δεν θα ανακάμψει πριν από το 2022 (αν όλα πάνε καλά)

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 10:34

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι η ύφεση στη Γαλλία, λόγω του lockdown του κορονοϊού, θα φτάσει στο 11% το 2020 (εδώ). Την Τρίτη η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ένα ακόμα εφιαλτικό στοιχείο: η οικονομία της Γαλλίας θα χρειαστεί δύο χρόνια για να ανακάμψει από τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο που έχει προκληθεί φέτος από την πανδημία.

Η Τράπεζα της Γαλλίας ανέφερε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί 10,3% φέτος, πριν ανακάμψει με ανάπτυξη 6,9% το 2021 και κατά 3,9% το 2022.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας είναι πιθανό να χαθούν μέσα στο 2020 και η ανεργία ενδέχεται να κάνει νέο ρεκόρ, φθάνοντας στο 11,8% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα αν ο ιός τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο, αλλά υπάρχει και το δυσμενές σενάριο στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων: σε αυτήν την περίπτωση, η ύφεση θα φτάσει στο 16% το 2020 για να ακολουθήσει ανάπτυξη μόλις 6% το 2021 και 4% το 2022…

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Γαλλίας πάντως δεν λαμβάνουν υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο ενός μεγάλου σχεδίου ανάκαμψης που η κυβέρνηση έχει στόχο να ανακοινώσει μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε στα μέσα Μαρτίου στη Γαλλία ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη, κλείνοντας μεγάλα τμήματα της οικονομίας, μέχρι που οι περιορισμοί άρχισαν να αίρονται σιγά σιγά από τις 11 Μαΐου.

Στο τέλος Μαΐου, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούσε να τρέχει 17% κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, αν και βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση μετά την πτώση κατά 32% που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του lockdown τον Μάρτιο, εκτιμά η κεντρική τράπεζα.

Πρόσθεσε πως οι επιχειρηματικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η δραστηριότητα μπορεί να επανέλθει αυτόν τον μήνα σε επίπεδα κατά 12% κατώτερα των φυσιολογικών.

Σε κάθε περίπτωση, ο καιρός που πέρασε η χώρα σε lockdown μπορεί να οδηγήσει την οικονομία της σε συρρίκνωση κατά 15% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, όταν είχε ήδη καταγράψει πτώση 5,3%, εκτιμά η Τράπεζα της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...