365
Η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη | ECB/Intime

Νέο «μπαζούκα» από τη Λαγκάρντ με επιπλέον 600 δισ. – τι σημαίνει για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 15:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/06/2020, 16:20
Η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη
|ECB/Intime

Νέο «μπαζούκα» από τη Λαγκάρντ με επιπλέον 600 δισ. – τι σημαίνει για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 15:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/06/2020, 16:20

Σειρά νέων μέτρων για τη στήριξη την οικονομίας της Ευρωζώνης αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  που συνεδρίασε την Πέμπτη, υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ.

Το πρώτο που αποφασίστηκε από τη σειρά τριών βασικών μέτρων, είναι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PEPP) να αυξηθεί κατά 600 δισ. ευρώ και το συνολικό ποσό να ανέλθει σε 1,35 τρισ. ευρώ.

Οι αγορές των ομολόγων θα συνεχίσουν να γίνονται με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αποτρέψει κινδύνους αναφορικά με την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής (με συγκράτηση στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης).

Δεύτερον, το PEPP παρατείνεται από το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ της ΕΚΤ θα προχωρά σε καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP, έως ότου κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει παρέλθει.

Τρίτον, τα έσοδα που θα έχει η ΕΚΤ από τις αποπληρωμές ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP και λήγουν, θα τα επενδύει εκ νέου, τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.

Οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος APP της ΕΚΤ θα συνεχισθούν με τον ρυθμό των 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, μαζί με τις επιπλέον αγορές 120 δισ. ευρώ που έχουν αποφασισθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έως το τέλος του έτους.

Το ΔΣ της ΕΚΤ εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές ομολόγων με βάση το APP θα συνεχισθούν όσον είναι αναγκαίο και θα σταματήσουν λίγο πριν από την αύξηση των βασικών επιτοκίων της.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τόνισε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σε ένα επίπεδο λίγο χαμηλότερο από το 2%.

Πτώση του ελληνικού 10ετούς

Η ανακοίνωση της Σιδηράς Κυρίας της ΕΚΤ, είχε άμεσο και θετικό αντίτυπο στις αγορές των ελληνικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου υποχωρούσε στις 15:30 κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,38%. Πτωτικά κινούνταν οι αποδόσεις γενικότερα στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων να υποχωρεί 15 μονάδες βάσης στο 1,40%.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ οδήγησε και σε ράλι του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,25% στα 1,1256 δολάρια, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές πέρασαν σε θετικό έδαφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...