399
Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά στους εκπροσώπους του Τύπου τον Νοέμβριο του 2011 όταν είχε ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το θέμα του δημοψηφίσματος | REUTERS

Γιώργος Παπανδρέου: Επρεπε να είχα πάει σε δημοψήφισμα – τι θα κάνω την επομένη των εκλογών

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 12:20
Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά στους εκπροσώπους του Τύπου τον Νοέμβριο του 2011 όταν είχε ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το θέμα του δημοψηφίσματος
|REUTERS

Γιώργος Παπανδρέου: Επρεπε να είχα πάει σε δημοψήφισμα – τι θα κάνω την επομένη των εκλογών

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 12:20

O Γιώργος Παπανδρέου δεν ξεχνάει το δημοψήφισμα που δεν έγινε τέτοια εποχή πριν από επτά χρόνια. Μολονότι η πρόσφατη εμπειρία των δημοψηφισμάτων στην χώρα μας –αλλά και αλλού– είναι τραυματική, ο πρώην Πρωθυπουργός επιμένει ότι αυτός ήξερε τι έκανε. Και κακώς δεν το έκανε τελικά.

Αυτά είπε ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο στο London School of Economics (LSE).

«Αυτό που μετανιώνω περισσότερο είναι ότι το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ. Αν το είχαμε κάνει θα το είχαμε κερδίσει. Οι Ελληνες θα είχαν το πρόγραμμα και θα βγαίναμε από αυτό πολύ γρηγορότερα. Μέχρι το 2012-13 θα είχαμε βγει από την κρίση και από το πρόγραμμα διάσωσης. Θα είχαμε βέβαια να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά θα βγαίναμε στις αγορές και σε καλύτερη θέση», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Τι διδαχθήκαμε από την ελληνική κρίση: απόψεις από τον Γ. Παπανδρέου».

Όπως διευκρίνισε,  το ερώτημα που είχε τεθεί σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν θα ήταν η παραμονή ή όχι στην Ευρώπη -όπως ήθελαν κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες- αλλά εάν θα μείνουμε στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με θυσίες.

Ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε στην ομιλία του ότι η Ελλάδα έχασε κατά τη διάρκεια της κρίσης την ευκαιρία να προχωρήσει σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, και τώρα, μετά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, τα δύο κόμματα που επιζητούν την εξουσία προτείνουν και πάλι πράγματα «πελατειακά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το ζητούμενο για την επόμενη ημέρα των μνημονίων

Το ζητούμενο, τόνισε, δεν είναι εάν θα είναι ο ίδιος ή οι συνεργάτες του κόμματός του σε μία επόμενη κυβέρνηση, αλλά ποιες είναι οι μείζονες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

«Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να επικεντρωθούμε στο με ποιους θα είμαστε μαζί, αλλά το τι θέλουμε να αλλάξουμε στη χώρα, και αυτό πρέπει να είναι η πυξίδα του κόμματός μας… Το να είμαστε στην κυβέρνηση δεν είναι το κύριο ζήτημα. Το να είμαι ξανά υπουργός ούτε αυτό είναι ζητούμενο. Το να εκμεταλλευτούμε τα λάφυρα τού να είναι κανείς στην εξουσία είναι ο πιο λάθος τρόπος να κοιτά κανείς την πολιτική. Ποιες είναι οι μείζονες αλλαγές που χρειάζονται στην Ελλάδα; Αυτές να βρούμε και δεν με ενδιαφέρει εάν θα είμαι ή όχι στην κυβέρνηση. Ισως να μπορούμε να πολεμήσουμε για αυτές καλύτερα, όντας εκτός κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

( Τη συζήτηση συντόνισε ο Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, κάτοχος της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου.