312
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου | REUTERS/Yves Herman

Γιούνκερ: Κανένας δεν θα ήταν αντίθετος αν η Βρετανία ζητούσε (μικρή) παράταση στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 10:06
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου
| REUTERS/Yves Herman

Γιούνκερ: Κανένας δεν θα ήταν αντίθετος αν η Βρετανία ζητούσε (μικρή) παράταση στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 10:06

Δεν θα έλεγε κανένας όχι αν η Βρετανία δεν αποχωρούσε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, αλλά λίγο αργότερα, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δίνοντας επί της ουσίας ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Τερέζα Μέι να βρει λύση πριν ενεργοποιηθεί το Brexit άνευ όρων.

Με τον χρόνο να κυλά χωρίς η Ευρώπη και το Λονδίνο να έχουν συμφωνήσει σε όλα, η ΕΕ δια του Γιούνκερ επαναλαμβάνει ότι μπορεί να δώσει λίγο χρόνο, αλλά όχι και να μεταβάλει τη στάση του.

«Η απόφαση να ζητηθεί περισσότερος χρόνος επαφίεται στη Βρετανία. Εάν υποβαλλόταν τέτοιο αίτημα, ουδείς στην Ευρώπη θα εναντιωνόταν σε αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Αν ρωτάτε για πόσο μπορεί να αναβληθεί η αποχώρηση, δεν έχω κάποιο χρονοδιάγραμμα κατά νου», συμπλήρωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη του η οποία δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

Παρατήρησε εξάλλου ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ίδια συνέντευξη ότι «πολλά χρονοδιαγράμματα του Brexit έχουν βγει εκτός. Μου φαίνεται όμως δύσκολο ότι οι βρετανοί ψηφοφόροι θα ψήφιζαν ξανά σε ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτό θα ήταν μια ειρωνεία της ιστορίας, αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείσω».

Ως προς το Brexit σχολίασε ότι «είναι σαν να είμαστε στα δικαστήρια ή στα ανοιχτά της θάλασσας. Βρισκόμαστε στα χέρια του Θεού και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε θα πάρει τα πράγματα στα χέρια του».

Σε αλλεπάλληλες ψηφοφορίες η βρετανική Βουλή έχει απορρίψει το σχέδιο που έφερε ενώπιον των βουλευτών η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, φέρνοντας την πρωθυπουργό σε αδιέξοδο.

Η μετακίνηση της ημερομηνίας εξόδου κατά μερικές εβδομάδες φαίνεται μια από τις καλύτερες διαθέσιμες λύσεις, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα έχει αποτελέσματα. Για την μετάθεση της ημερομηνίας χρειάζεται η έγκριση των «27», η οποία από ό,τι φαίνεται θα δοθεί.

Το Reuters σημειώνει ότι η αποχώρηση θα μπορούσε να γίνει μετά τις ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου) αλλά πριν από τη πρώτη συνεδρίαση του νέου Ευρωκοινοβουλίου (τον Ιούλιο), δηλαδή η αποχώρηση μπορεί να παραταθεί μέχρι και τρεις μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...