Ο Guardian για μια πρόταση που δεν θα αρέσει καθόλου στους κολοσσούς του Διαδικτύου / Οι Times για έναν πρόεδρο που «την έσπασε» ακόμη και στη γειτονιά του / Το BBC για ένα έργο που κλέβει την ταυτότητα μιας χερσονήσου / Και το L’ Obs…
  • The Guardian

    Γιατί πρέπει να εθνικοποιηθούν Facebook, Google και Amazon

    Αν συνέβαινε ποτέ θα έκανε μεγαλύτερο πάταγο απ’ όσο είχε κάνει στην εποχή της η εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ. Αλλά ακόμη κι αν δεν γίνει, έχει αξία να ρίξει μια ματιά κανείς στην άποψη κάποιου που υποστηρίζει ότι πρέπει να εθνικοποιηθούν το Facebook, η Google και η Amazon. Αυτός ο κάποιος είναι ο Νικ Σρνίτσεκ, λέκτορας Ψηφιακής Οικονομίας στο King’s College του Λονδίνου και συγγραφέας του βιβλίου Platform Capitalism. Και το βασικό του επιχείρημα, στο άρθρο του που φιλοξενεί ο Guardian, είναι ότι οι κολοσσοί αυτοί έχουν το μονοπώλιο των δεδομένων μας χωρίς τον παραμικρό ανταγωνισμό. Συμπέρασμα; «Οι διαστάσεις τους είναι τεράστιες για να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον».

    Η Google, επισημαίνει ο Νικ Σρνίτσεκ, ελέγχει την αναζήτηση, το Facebook κυριαρχεί στα σόσιαλ μίντια, η Amazon έχει ηγετικό ρόλο στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Αρκεί, προσθέτει, να ρίξει κανείς μια ματιά στον χώρο της δημοσιογραφίας για να το καταλάβει: η Google και το Facebook κάνουν ρεκόρ εισπράξεων από τις διαφημίσεις χάρις στους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν, ενώ την ίδια ώρα οι εφημερίδες και τα περιοδικά βλέπουν τα διαφημιστικά τους έσοδα να κατρακυλάνε. Το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο του εμπορίου όπου η κυριαρχία της Amazon υπονομεύει τα κλασικά εμπορικά καταστήματα.

    Αλλά όλη αυτή η δύναμη προέρχεται από ένα και μόνο πράγμα: τον έλεγχο των δεδομένων μας. «Αυτό είναι το πετρέλαιο του 21ου αιώνα, ο βασικός πόρος της παγκόσμιας οικονομίας και το αντικείμενο ενός αδυσώπητου αγώνα. Προχωρούμε σε μια δεδομενο-κεντρική οικονομία».  Είναι κάτι που εξηγεί γιατί κολοσσοί των ηλεκτρονικών του 20ου αιώνα, όπως η Siemens και General Electric, ή των τροφίμων, όπως η Monsanto, επιχειρούν να συνδέσουν την παραγωγή τους με αυτόν τον νέο τύπο οικονομίας.

    Την ίδια ώρα, οι κολοσσοί της «οικονομίας της πλατφόρμας» απλώνουν όλο και περισσότερο τα πλοκάμια τους: η Google στο «Ιντερνετ των πραγμάτων» (Home/Nest), τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό (Waymo), την εικονική πραγματικότητα (Daydream/Cardboard). Το Facebook αγόρασε τo Instagram (1 δισ. δολάρια), το WhatsApp (19 δισ.) και το Oculus (2 δισ.). Ποιος είναι πραγματικός (και φαύλος) κύκλος της παραγωγής εδώ; Περισσότερα δεδομένα σημαίνει πιο ανεπτυγμένη τεχνητή ευφυΐα που σημαίνει καλύτερες υπηρεσίες που σημαίνει περισσότεροι χρήστες που σημαίνει περισσότερα δεδομένα.

    Ε, μπορεί όλη αυτή η μονοπωλιακή δύναμη να μην εθνικοποιηθεί;

    Φωτό: Η πόλη κοιμάται, τα δεδομένα πάνε κι έρχονται. Πηγή: Shutterstock
  • The Times

    Πώς ο Μακρόν κατάφερε να δυσαρεστήσει λαό, φρουρά και γείτονες

    Καλά να μην είσαι και πολύ δημοφιλής στον λαό. Αλλά να έχουν πρόβλημα μαζί σου ακόμη και οι γείτονές σου; Και σαν να μην έφτανε αυτό, να δυσαρεστείται μαζί σου ακόμη και η φρουρά σου; Με έναν τέτοιο εφιάλτη βρίσκεται αντιμέτωπος ο Εμανουέλ Μακρόν κι ενώ έχει συμπληρώσει μόλις εκατό ημέρες στην προεδρία. Τι πρόβλημα έχουν οι γείτονες; Δεν τους αρέσει να βλέπουν την φρουρά της εξοχικής του κατοικίας στο Λα Τουρκέ, στη βόρεια Γαλλία, να κυκλοφορούν με τα αυτόματα στα χέρια, να παρκάρουν πάνω στα παρτέρια ή να έχουν αναμμένους τους φάρους των περιπολικών.

    Πανικοβλημένος πιθανότατα από τα χαμηλά ποσοστά της αποδοχής του, ο γάλλος πρόεδρος ικανοποίησε το αίτημα των γειτόνων: τέρμα τα αυτόματα. Μόνο που η απόφαση αυτή δεν άρεσε στην αστυνομία που θεωρεί ότι τα μέλη της είναι εκτεθειμένα χωρίς τα αυτόματα Heckler & Koch G36, τα οποία τους δόθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων. Η αστυνομία, γράφουν οι Times, φρουρεί την βίλα Μονεγιάν, ιδιοκτησίας της Μπριζίτ, μετά την εκλογή του στην προεδρία τον περασμένο Μάιο. Το σπίτι χτίστηκε το 1920 στο στυλ των ελβετικών σπιτιών των Αλπεων. «Από πότε θεωρείται ενόχληση η αστυνομία;» διερωτήθηκε εκπρόσωπός της.

    Και πάμε τώρα στην λυπητερή: το ετήσιο κόστος της φύλαξης του νυν προέδρου είναι 8 εκατομμύρια ευρώ. Η φύλαξη των πρώην, και των σπιτιών τους φυσικά, κυμαίνεται από 1,3 εκατ. ευρώ (Ζακ Σιράκ) έως 2,5 εκατ. ευρώ (Ζισκάρ Ντ’ Εστέν). Αλλά αυτοί έχουν την ευτυχία να διαθέτουν καλούς γείτονες.

    Φωτό: Τουλάχιστον στο Ελιζέ δεν έχουν γείτονες. Πηγή: Reuters/Thibault Camus
  • BBC

    Η γέφυρα της διχόνοιας στην Κριμαία αρχίζει και παίρνει μορφή

    Η πρώτη από τις δύο τοξοειδείς καμάρες της γέφυρας που θα ενώσει την Κριμαία με τη Ρωσία, ώστε να λάβει και φυσική υπόσταση η προσάρτηση της χερσονήσου από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014, ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες.

    Προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά των προκατασκευασμένων μερών απαγορεύτηκε επί τέσσερις ημέρες, από τις 27 Αυγούστου έως εχθές, η κυκλοφορία στα στενά του Κερτς, τα οποία είναι ανάμεσα στον Καύκασο και την Κριμαία. Την ίδια ώρα περίπου τριάντα πλοία υποχρεώθηκαν να περιμένουν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών για να διαπλεύσουν σε μια περιοχή, η οποία μέχρι χθες ήταν προσβάσιμη μόνο στις φρεγάτες του ρωσικού στόλου.

    Η 19 χιλιομέτρων γέφυρα, η μεγαλύτερη και ακριβότερη στην ιστορία της Ρωσίας, θα φιλοξενεί τρένα και βαρέα μέσα που θα ταξιδεύουν ως τη Μόσχα. Το πρώτο τόξο, μας πληροφορεί το BBC, έχει βάρος 6.000 τόνους και τοποθετήθηκε με τεράστιους γερανούς σε κολώνες το ύψος των οποίων φτάνει τα 35 μέτρα. Το ύψος αυτό εξασφαλίζει ότι κάτω από τη γέφυρα θα μπορούν να περνούν και τα πιο μεγάλα πλοία. Και πότε θα είναι έτοιμο ολόκληρο το έργο; Εως το 2018, σύμφωνα με το επίσημο σάιτ του έργου, θα έχει παραδοθεί η κυκλοφορία στα αυτοκίνητα, έως το 2019 στα τρένα.

    Και οι Ουκρανοί μπορούν να αποχαιρετήσουν την Κριμαία που  ξέρανε.

     Φωτό: Γέφυρα για μια χερσόνησο που προσαρτήθηκε με στρατό και ένα μαϊμού δημοψήφισμα. Πηγή: most.life
  • L’ Obs

    Τι λένε για τους επισκέπτες τους τα tags των πορνογραφικών σάιτ

    Και όμως οι νεοσύστατες Επιστήμες του Πορνό, ο επιστημονικός κλάδος δηλαδή που μελετά συνήθειες και προτιμήσεις στα πορνογραφικά σάιτ, βασίζεται στην κοινωνιολογία, το σινεμά και τη γλωσσολογία. Η επιστήμη που γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες άγνωστη ακόμα στην Ευρώπη, συστήνεται στους Ευρωπαίους από τον γαλλικό Τύπο με το L’ Obs  να αφιερώνει ένα εκτενές άρθρο στο σεξ και τη φιλοσοφία.

    «Ο χώρος που καταλαμβάνει το σεξ σήμερα στη ζωή μας, κυρίως χάρη στο Iντερνετ, προκαλεί τους στοχαστές» αναφέρει το εβδομαδιαίο περιοδικό. Μεταξύ αυτών  που στοχάζονται γύρω από το θέμα είναι και ο Φλοριάν Βορό,  διευθυντής  της έκδοσης «Πορνογραφική Κουλτούρα. Ανθολογία των Επιστημών του Πορνό». Και τι κάνει αυτός; Εξετάζει το πορνό  «σε σχέση με το ιστορικό πλαίσιο της παραγωγής του, της διάδοσής του και της προβολής του» βασισμένος σε επιστημονικά δεδομένα.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης μιλούν πολύ για μας και για το πώς βλέπουμε τον κόσμο. Ένα παράδειγμα; πριν κάποια χρόνια, μια ομάδα γάλλων ερευνητών, ανέλυσε  τις λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούνται στην αναζήτηση για να καταλήξει  ότι η πιο κοινή από αυτές ήταν «άραβες». Και κάπως έτσι εμφανίστηκε στα πορνογραφικά σάιτ μια νέα κατηγορία: «Νεαρές  με μαντήλα αραβικής καταγωγής». Τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό; Μια επιθυμία κυριαρχίας του λευκού ανθρώπου, λένε οι ειδικοί. Αυτό, πάντως, είναι κάτι παραπάνω από σεξουαλικό βίτσιο.

    Φωτό: Εσύ βλέπεις και η επιστήμη σε μελετάει. Πηγή: L’ Obs



text
  • Τελικά πόσο πάει η φέτα, αποφασίσαμε;


    27 Μαΐου 2024, 09:54