505
Η Ασλί Ερντογάν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε την Τουρκία μάλλον μεσανατολίτικη παρά ευρωπαϊκή χώρα | Wikipedia / Reuters / CreativeProtagon

Ερντογάν εναντίον… Ερντογάν στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2024, 13:24
Η Ασλί Ερντογάν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε την Τουρκία μάλλον μεσανατολίτικη παρά ευρωπαϊκή χώρα
| Wikipedia / Reuters / CreativeProtagon

Ερντογάν εναντίον… Ερντογάν στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2024, 13:24

Η Ασλί Ερντογάν είναι τουρκάλα συγγραφέας και ακτιβίστρια των δικαιωμάτων η οποία φυλακίστηκε το 2016 για άρθρα της στη φιλοκουρδική εφημερίδα Özgür Gündem. Τα θέματα που διαπραγματεύτηκε ήταν και παραμένουν ταμπού στην Τουρκία. Κατηγορήθηκε για υποστήριξη της τρομοκρατίας, συνελήφθη και δικάστηκε. Πλέον ζει στη Γερμανία. Μαζί της συνομίλησε η Repubblica. «Ο Ερντογάν άλλαξε τη χώρα», είπε η Τουρκάλα, «όμως σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας τού αντιστέκεται».

Στους Ιταλούς δήλωσε ότι η εφημεριδογραφία τη γείωσε με την πραγματικότητα και την έκανε να νιώσει «την ευθύνη της ομολογίας της αλήθειας στους ανθρώπους», όπως είπε επί λέξει. «Εγραψα για βιασμούς, για το Κουρδικό, για την εβραία που είχε το θάρρος να χαστουκίσει τον δεσμοφύλακά της στο Αουσβιτς. Για όλα τα πράγματα που δεν συζητούνται στην Τουρκία». Για την Ερντογάν το πολιτικό πρόβλημα της Τουρκίας του Ερντογάν έγκειται βασικά στην απομάκρυνση από την Ευρώπη.

«Στην αρχή της χιλιετίας βίωσα την πιο δημοκρατική Τουρκία που έχω δει ποτέ. Ηταν τα πρώτα χρόνια του Ερντογάν, και πρέπει να του αποδώσω τα εύσημα. Η κατάπαυση του πυρός με το PKK έφερε ηρεμία. Η Κωνσταντινούπολη είχε γίνει από τις πιο φιλελεύθερες πόλεις στον κόσμο, με υπέροχη νυχτερινή ζωή. Υπήρχαν διαδηλώσεις. Υστερα από πολλά χρόνια αστυνομοκρατίας η τουρκική κοινωνία μάθαινε να μιλάει ελεύθερα και να διασκεδάζει. Ομως με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, το 2013, όλα αυτά έληξαν. Ο Ερντογάν άλλαξε την Τουρκία, η οποία σήμερα είναι μεσανατολίτικη μάλλον, παρά ευρωπαϊκή χώρα».

Διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την 1η Ιουνίου 2013. Η διαμαρτυρία τους για την κατεδάφιση του πάρκου Γκέζι κατέληξαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στην κατάληψη του πάρκου (Shutterstock)

Η Repubblica τη ρώτησε για την εκλογική άνοδο της «κοσμικής αντιπολίτευσης» και η Ερντογάν έφερε στη συζήτηση το θέμα του κεμαλισμού, ο οποίος υποτίθεται ότι αποσκοπεί στον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. «Η πλειοψηφία των Τούρκων δεν θέλει πλέον τον Ερντογάν και το κόμμα του, αλλά η κοινωνία είναι διχασμένη. Το κύριο ρήγμα είναι μεταξύ του κεμαλισμού, που θέλει να κάνει την Τουρκία χώρα της Δύσης, και της συντηρητικής πλευράς. Η σύγκρουση θα παραμείνει και μετά τον Ερντογάν, διότι αφορά την κρίση ταυτότητας που έχει τις ρίζες της στην ίδια την ίδρυση του τουρκικού κράτους. Ο Ερντογάν αντιμετώπισε ιδεολογικά το ζήτημα».

Μιλώντας για τις Τουρκάλες και τη θέση τους στην τουρκική κοινωνία, η Ερντογάν είπε κάτι παράδοξο. Θεωρεί ότι η απαγόρευση της μαντήλας «ήταν μεγάλο λάθος των κεμαλικών», διότι ο Ερντογάν την απελευθέρωσε και έτσι κέρδισε με το μέρος του πολλές γυναίκες, όσες δηλαδή θεώρησαν ότι τους έδωσε πίσω την ελευθερία τους! Για τις Κούρδισσες είπε ότι ευνοούνται από την κοινωνική θέση της γυναίκας στην κουρδική κοινωνία και για την πολιτική του Ερντογάν στα γυναικεία ζητήματα ότι αποσκοπεί στον περιορισμό της κοινωνικής ανόδου των γυναικών.

Κλείνοντας η Ερντογάν την κουβέντα με τους Ιταλούς, είπε ότι έχει επίγνωση πως στην πατρίδα της δεν τη βλέπουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. «Κάποιοι ξέρουν όσα έγραψα και έκανα, αλλά υπάρχουν και άλλοι που με θεωρούν προδότρια επειδή συνεργάστηκα με φιλοκουρδική εφημερίδα. Με δίωξαν, με συνέλαβαν για όσα έγραψα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...