416
Προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία | REUTERS/Murad Sezer

Γιατί ο ιμάμης της Αγιά Σοφιάς παραιτήθηκε μέσα σε μόλις οκτώ μήνες;

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2021, 09:15
Προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία
|REUTERS/Murad Sezer

Γιατί ο ιμάμης της Αγιά Σοφιάς παραιτήθηκε μέσα σε μόλις οκτώ μήνες;

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2021, 09:15

Μόλις οκτώ μήνες κράτησε η παρουσία του Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν στο αξιοζήλευτο πόστο του ιμάμη της Αγιάς Σοφιάς, επειτα από την εκ νέου μετατροπή του αρχαίου μνημείου σε τέμενος με απόφαση του προέδρου Ερντογάν το καλοκαίρι του 2020.

Τελικά παραιτήθηκε στις 8 Απριλίου, γράφοντας στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ήθελε να επιστρέψει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά.

Ενας ιμάμης στο Twitter; Δεν είναι συντηρητικοί στις πεποιθήσεις τους και στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν με τους πιστούς και το κοινό;

Ο 50άρης Μποϊνουκαλίν ίσως μόνο στην όψη ακολουθεί το στερεότυπο του στιβαρού ιμάμη. Σπούδασε στην Αίγυπτο, που ανέκαθεν φημιζόταν για τις ισλαμικές θεολογικές σπουδές της και πολύ καλές προσβάσεις στην εξουσία. Ο πατέρας του, Ριφάτ, ήταν στη δεκαετία του 1970 ένας από τους ιδρυτές του κόμματος της Εθνικής Τάξης μαζί με τον Νετσμετίν Ερμπακάν, πολιτικό μέντορα του Ερντογάν. Ο δε ανιψιός του ιμάμη, Αμπντουραχίμ, είναι πρώην βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν.

Ο ίδιος ο ιμάμης, μέσα από τους τρεις λογαριασμούς του (στα τουρκικά, τα αραβικά και τα αγγλικά) σχολίαζε τα πάντα, προσέχοντας να μην απέχει καθόλου από όσα έλεγε ο πρόεδρος Ερντογάν, σχολιάζει ο Monde.

Ετσι χαιρέτησε την αιφνιδιαστική απόλυση του Νατζί Αγκμπάλ, του κεντρικού τραπεζίτη που είχε τοποθετηθεί από τον Ερντογάν σε αντικατάσταση του αποπεμφθέντα -επίσης αιφνιδιαστικά- προκατόχου του.

Δεν περιοριζόταν στα οικονομικά: ο Μποϊνουκαλίν χαιρέτησε και την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας ενάντια στις γυναίκες. «Δανεικός από έξω νόμος, λίγη σχέση έχουν αυτά με τα θεμέλια της κοινωνίας μας», έγραψε, επιχειρηματολογώντας και κατά του όρου «γυναικοκτονία».

Ολα όμως έχουν και ένα όριο – και ο ιμάμης το ξεπέρασε σχολιάζοντας τον κοσμικό χαρακτήρα του Συντάγματος και, άρα, του ίδιου του τουρκικού κράτους. Φυσικά είναι υπέρ της απαλοιφής του όρου: «Το Ισλάμ ήταν η κρατική θρησκεία. Η Δημοκρατία θα πρέπει να επιστρέψει στις αρχικές παραμέτρους της», έγραψε στις 10 Φεβρουαρίου. «Εάν η εξουσία είναι στα χέρια του λαού, τότε ο λαός θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αλλάξει το σύνταγμα όποτε και όπως επιθυμεί», συμπλήρωσε.

Εμμέσως και ο πρόεδρος Ερντογάν συμμερίζεται αυτές τις σκέψεις, οι οποίες, αν μετουσιωθούν σε πράξεις θα βάλουν ένα τέλος στην κληρονομιά του Κεμάλ. Αλλά, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, δεν θα άφηνε στον ιμάμη να του κλέψει τη δόξα.

Στον φιλοερντογανικό Τύπο άρχισαν να γράφονται άρθρα για τον ενοχλητικό ιμάμη που έχει γνώμη και για πολιτικά ζητήματα. Το μήνυμα ήταν σαφές και ο Μποϊνουκαλίν όχι μόνο το έλαβε, αλλά και το ενστερνίστηκε. Η πολιτική και το  ισλάμ φαίνεται ότι θέλουν άλλη δοσολογία ανάμειξης από αυτή του ιμάμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...