1093
Ο Αντετοκούνμπο λίγο μετά τη λήξη. Τα όσα είπε στο τέλος του αγώνα είναι μια άλλη εποποιία | Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

Γιάννης εκ βαθέων: Η Ελλάδα, η Νιγηρία, τα όνειρα και οι 100.000 κόσμος στο «Ελ. Βενιζέλος»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 11:49
Ο Αντετοκούνμπο λίγο μετά τη λήξη. Τα όσα είπε στο τέλος του αγώνα είναι μια άλλη εποποιία
|Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

Γιάννης εκ βαθέων: Η Ελλάδα, η Νιγηρία, τα όνειρα και οι 100.000 κόσμος στο «Ελ. Βενιζέλος»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 11:49

Λίγο μετά το τέλος του έκτου τελικού στο Μιλγουόκι και αφού ξεπέρασε τη συγκίνηση, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε διάθεση ακόμα και για αστεία. Μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους, είπε ότι το Σάββατο περιμένει 100.000 ανθρώπους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κατά την υποδοχή του.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τον ιστορικό αγώνα για τους Μιλγουόκι Μπακς και για τον ίδιο, ήταν πιο σοβαρός. Μίλησε από καρδιάς ακόμα και όταν έλεγε ότι κάνει «πλάκα». Μίλησε για το δύσκολο ξεκίνημά του στην Αθήνα, για τη Νιγηρία από την οποία ξεκίνησαν οι γονείς του, για τις δυσκολίες στην Ελλάδα, για τα όνειρά του, για τις επιλογές του.

Για το αν περίμενε να ζήσει μια τέτοια στιγμή, όταν πρωτοξεκίνησε να παίζει μπάσκετ: «Όχι φίλε, όχι. Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ για να βοηθήσω την οικογένειά μου. Δυσκολευόμασταν, περάσαμε δύσκολες καταστάσεις ως παιδιά. Δεν πίστευα ποτέ πως θα είμαι 26 ετών και απλώς θα παίζω στους τελικούς. Μόνο που είμαι στους τελικούς ήμουν χαρούμενος. Δεν περίμενα ποτέ πως στα 26 μου θα έχω αυτά τα τρόπαια. Βαδίσαμε ένα μακρύ δρόμο».

Για τα παιδιά που τον βλέπουν και όσα εκπροσωπεί ο ίδιος: «Εκπροσωπώ και τις δύο πατρίδες μου, τη Νιγηρία και την Ελλάδα. Πολλά παιδιά σε όλη την Αφρική και σε όλη την Ευρώπη με έχουν πρότυπο. Αυτή η επιτυχία πρέπει να κάνει τους πάντες να πιστέψουν στα όνειρά τους. Όταν δεν νιώθετε καλά, να πιστεύετε αυτό που κάνετε, να συνεχίσετε να δουλεύετε. Εμένα μου λένε ότι δεν μπορώ να βάλω βολές, αλλά απόψε τις έβαλα και είμαι ο πρωταθλητής. Τις έβαλα όταν έπρεπε! Κάνω πλάκα. Ή και όχι…

»Πιστέψτε! Ελπίζω πως δίνω στα παιδιά ελπίδα ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Πριν από οκτώμισι χρόνια δεν ήξερα την επόμενη κίνησή μου. Η μαμά μου πουλούσε πράγματα στους δρόμους. Τώρα είμαι στην κορυφή, είμαι ευλογημένος. Ακόμα κι αν δεν καταφέρω να φθάσω ποτέ ξανά εδώ, είμαι καλά. Είμαι καλά με όσα έχω πετύχει. Ελπίζω αυτό να δώσει ελπίδα σε όλους, να τους επιτρέψει να πιστέψουν στα όνειρά τους».

Για το ταξίδι του όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΒΑ και την πρόοδό του: «Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι, τα έχω κάνει όλα. Τα προσπάθησα όλα, απλώς για να είμαι στο παρκέ και να φθάσω μέχρι εδώ. Δεν έπαιζα, ερχόμουν από τον πάγκο, είπα στη διοίκηση να με στείλει στην G-League όταν ήμουν 18 ετών. Επαιξα ως πλέι μέικερ, μετά έγινα ηγέτης. Αυτό έπρεπε να κάνω και σήμερα: να τα κάνω όλα. Να σκοράρω, να πάρω ριμπάουντ, να κάνω box out, για τους ανθρώπους που με πίστεψαν.

»Για τον Τζον Χάμον, που πίστεψε εμένα και την οικογένειά μου, που με έκανε να νιώσω άνετα όταν ήμουν μόνος μου. Για τον Λάρι Ντρου, δώστε του τα εύσημα. Για τον Τζέισον Κιντ, που με πίεσε να μη σουτάρω, αλλά να βελτιώνω άλλα κομμάτια του αγώνα μου. Και φυσικά για τον κόουτς Μπουντενχόλζερ. Με πίστεψε, μου ζήτησε να εμπιστευτώ και εγώ τους συμπαίκτες μου. Ήταν μια διαδικασία τριών ετών. Τα έκανα όλα εντός και εκτός παρκέ. Θα συνεχίσω, δεν θα σταματήσω. Ετσι είμαι ως χαρακτήρας, δεν θα σταματήσω».

Για το αν φανταζόταν ότι θα τα κατάφερνε, όταν υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με τους Μπακς αντί να προτιμήσει μια άλλη ομάδα: «Όχι φίλε. Δεν μπορούσα να φύγω. Υπήρχε μια ανοιχτή δουλειά, που έπρεπε να τελειώσει. Στη “φούσκα” (πέρυσι) το αποτέλεσμα δεν ήταν δίκαιο. Συγχαρητήρια στο Μαϊάμι. Επιστρέψαμε, ένιωσα πως είμαι στην πόλη μου. Με εμπιστεύονται εδώ, το έκαναν ακόμα και όταν ήμασταν τελευταίοι. Ήθελα να ολοκληρώσω τη σεζόν. Θα ήταν εύκολο να πάω αλλού και να πάρω πρωταθλήματα, να πάω σε μια superteam, να παίξω τον ρόλο μου και να πάρω ένα πρωτάθλημα. Όμως, αυτός είναι ο δύσκολος και ο σωστός δρόμος. Και τα καταφέραμε. Το κάναμε. Τα καταφέραμε φίλε».

Για τον συμπαίκτη του, Κρις Μίντλετον: «Είναι τρελό αυτό που πετύχαμε. Δεν καταλαβαίνει πόσο με πιέζει να είμαι σπουδαίος. Να είμαι σπουδαίος, κυρίαρχος, συνεπής. Κανένας άλλος δεν τα καταφέρνει σαν εκείνον. Υπήρξαν δύσκολες μέρες, μέρες που μου φώναζε, γιατί θέλαμε παραπάνω λεπτά στο παρκέ.

»Μου φώναζε να του πασάρω την μπάλα. Τώρα είμαστε εδώ. Πρέπει να απολαύσουμε τη στιγμή. Μπορεί να μη φθάσουμε ξανά εδώ, ποιος ξέρει; Θέλω να το απολαύσει. Μας οδήγησε όταν έλειπα, μας βοήθησε όταν επέστρεψα. Μόλις τελειώσουμε τους πανηγυρισμούς, πρέπει να γυρίσουμε στη δουλειά και εγώ και ο Κρις».

Για το βραβείο του MVP των τελικών και τα δύο βραβεία του MVP της regular season: «Είμαι καλά. Ξέρετε, όταν πήρα το πρώτο MVP, με φώναζαν έτσι παντού. Δεν το ήθελα, είχε τελειώσει. Έπρεπε να τα καταφέρω ξανά. Αυτό το MVP τώρα είναι διαφορετικό, είναι εθιστικό. Λατρεύω τα πλέι οφ, τη συμμετοχή στους τελικούς. Αυτές είναι οι στιγμές που θέλουμε να κυνηγάμε. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε ξανά».

Για τις προκλήσεις που του είχε δώσει ο αδικοχαμένος Κόμπι Μπράιντ: «Σήμαιναν πολλά όσα μου είπε. Στην αρχή όλα ξεκίνησαν σαν πλάκα. Του ζήτησα να μου βάλει μια πρόκληση. Μου είπε να πάρω το MVP. Νόμιζα πως κάνει πλάκα. Όταν τα κατάφερα, με έκανε να πιστέψω. Με πίστευε ο Κόμπι Μπράιαντ. Έπρεπε να πετύχω, να δουλέψω σκληρά.

»Έπρεπε να δουλέψω σκληρά γιατί ο κόσμος με πίστευε. Αυτό με ενδιαφέρει. Δεν μου αρέσει να απογοητεύω τον κόσμο. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που υπέγραψα ξανά στο Μιλγουόκι. Δεν ήθελα να απογοητεύσω κανέναν και να πιστέψουν ότι δε δουλεύω τρομερά σκληρά. Το κάνω. Είναι απίστευτο που φθάσαμε εδώ».

Για τα δάκρυά του μετά το φινάλε του έκτου τελικού: «Σκεφτόμουν όλο το ταξίδι, όλη την πορεία μου, τι έκανα για να φθάσω εδώ. Τι θυσίασαν οι γονείς μου για να είμαι εδώ. Αυτό το έβλεπα κάθε μέρα, κάθε μέρα της ζωής μου.

»Αυτό είναι για τη μαμά μου, δούλεψε τρομερά σκληρά για να είμαι εγώ εδώ. Δεν με πίεσε ποτέ. Αυτό είναι για τον μπαμπά μου, που μας βλέπει από ψηλά, και για τη γυναίκα μου. Κάθε μέρα με κάνει καλύτερο άνθρωπο, προσέχει το γιο μου. Αυτό είναι και για τα αδέλφια μου.

» Αυτό ήθελα τόσο πολύ, γι’ αυτό το πήρα. Υπήρχαν άνθρωποι που με βοήθησαν, κάθε μέρα. Ευχαριστώ τη μαμά μου, τον μπαμπά μου, τη Μαράια, τα αδέλφια μου και όσους με βοήθησαν».

Για τον επόμενο στόχο του: «Τα χρήματα… Ήρθε η ώρα να πληρωθώ. Όχι, όχι, κάνω πλάκα. Ξέρεις τι θέλω τώρα; Θέλω να δημιουργήσω μια χρονομηχανή και να πάω πίσω στη rookie season μου και να πάρω το βραβείο του rookie της χρονιάς.

»Τότε θα τα έχω πάρει όλα. Μετά, όταν μεγαλώσω, θα πω στον Μπαντ (τον προπονητή) να έρχομαι από τον πάγκο, να πάρω και το βραβείο του 6ου παίκτη της σεζόν. Κάνω πλάκα. Αυτό είναι για την οικογένειά μου, τους το αφιερώνω. Πρέπει να επιστρέψουμε δυνατοί, θα υπάρχουν ομάδες που θα μας κυνηγούν τη νέα σεζόν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...