524
Η πειραιώτισσα γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μίλησε και για το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης σε βάρος του Τάκη Τσουκαλά | INTIMEnews

Γιαννακάκη για Τσουκαλά: Κάτω από την ταμπέλα του γραφικού δουλεύουν πολλά

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2018, 16:37
Η πειραιώτισσα γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μίλησε και για το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης σε βάρος του Τάκη Τσουκαλά
|INTIMEnews

Γιαννακάκη για Τσουκαλά: Κάτω από την ταμπέλα του γραφικού δουλεύουν πολλά

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2018, 16:37

Αιχμές για τα αντανακλαστικά των εισαγγελικών λειτουργών σε σχέση με ρατσιστικές επιθέσεις όπως η πρόσφατη με πρωταγωνιστή τον γνωστό οπαδό του Ολυμπιακού, Τάκη Τσουκαλά, που  από το βήμα που του προσφέρει η τηλεοπτική εκπομπή των «ερυθρόλευκων» οπαδών, αποκάλεσε «πίθηκο» τον καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Θανάση Αντετοκούνμπο, άφησε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη.

Τη Δευτέρα υπενθυμίζεται, κατόπιν παρέμβασης της γ.γ., το βίντεο της εκπομπής με τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς του Τάκη Τσουκαλά για τον αθλητή της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, εστάλη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες βάσει του σχετικού αντιρατσιστικού νόμου.

Η κυρία Γιαννακάκη απάντησε και σε όσους προβάλλουν το επιχείρημα του «γραφικού» (ως «κοσμητικό επίθετο» για τον συγκεκριμένο παρουσιαστή) για να υποβαθμίσουν τη σημασία του θέματος.

«Κάτω από την ταμπέλα του γραφικού δουλεύουν πάρα πολλά πράγματα, κυρίως όταν πρόκειται για οπαδική εκπομπή με πολύ μεγάλη τηλεθέαση, όπου υπόγεια και υποσυνείδητα δουλεύουν πάρα πολλά στερεότυπα», θέλησε να υπογραμμίσει, επισημαίνοντας πως «η αντιρατσιστική νομοθεσία δεν μιλάει μόνο για πρόκληση σε βία … είναι και η πρόκληση σε διακρίσεις».

«Τι σημαίνει οπαδική εκπομπή; Όλες αυτές οι λούμπεν συνειδήσεις, πάνω από όλα η ομαδάρα, αυτό το απολιτίκ που δεν είναι… τόσο απολιτίκ, κρύβει από κάτω μία σειρά από άλλα πράγματα», υποστήριξε και στο σημείο αυτό παρέπεμψε σε αντίστοιχες δηλώσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, που, όπως  υπενθύμισε, «είχε πει τα ίδια -αν όχι χειρότερα- για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (αδελφό του Θανάση), αλλά και για τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. «Αρα», τόνισε, «δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιες αήθεις επιθέσεις».

«Πρώτοι πρέπει να αντιδράσουν οι υγιείς φίλοι του Ολυμπιακού»

«Έχω λάβει πάρα πολλά μηνύματα οπαδών του Ολυμπιακού, σε πολύ μεγάλο μέρος τους υβριστικά», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά όπως σημείωσε, «ο πρώτος που πρέπει να αντιδράσει είναι το υγιές κομμάτι, η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου του Ολυμπιακου».

Είναι οι πρώτοι που πρέπει να αντιδράσουν σε τέτοια κρούσματα, συμπλήρωσε, «αυτοί που έχουν δημοκρατικές και κοινωνικές ευαισθησίες. Σας μιλώ ως πειραιώτισσα και μαμά οπαδού του Ολυμπιακού που ήταν και αθλητής του πάρα πολλά χρόνια όταν ήταν μικρός, με διακρίσεις στην ιστιοπλοΐα».

Οσο για το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης σε βάρος του Τάκη Τσουκαλά, η κυρία Γιαννακάκη σημείωσε ότι η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αφήνει κανένα σκοτεινό σημείο.

«Άλλο η ελευθερία του λόγου και άλλο η σπορά του μίσους και των ρατσιστικών μηνυμάτων », παρατήρησε, πρέπει επιτέλους «να κόψουμε το νήμα της σποράς του ρατσιστικού λόγου, που έρχεται και εκφασίζει την κοινωνία και να δώσουμε μία απάντηση στον χουλιγκανισμό».

«Το αν θα υπάρξουν κυρώσεις για την προβολή της εκπομπής, θα μας το πει το ΕΣΡ … ανοίγει βέβαια μία συζήτηση εάν βάσει λειτουργίας και κανονισμού έχει την δυνατότητα να επέμβει άμεσα», είπε η κ. Γιαννακάκη αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής, για να επαναλάβει ότι το «βασικό είναι να γίνεται η σύσταση “σε ενεστώτα χρόνο” ώστε να φτάσουμε σε μία κατάσταση ΜΜΕ που ταιριάζουν σε μία δημοκρατική κοινωνία».

Αντίστοιχα, κατέληξε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι εισαγγελείς  «θα πρέπει να δουν αν είναι κάτι άξιο ποινικής δίωξης ή εάν θα αρχειοθετηθεί ως απαράδεκτο για άσκηση ποινικής δίωξης», ενώ σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, οι πιθανές ποινές «ποικίλλουν και είναι πολυεπίπεδες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...