324
Ο Τόμας Κουτσάτι, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, για την πρωθυπουργία του κρατιδίου, μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση, στη Βόννη | REUTERS/Thilo Schmuelgen

Γερμανία: Η φήμη του Σολτς διακυβεύεται στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 17:16
Ο Τόμας Κουτσάτι, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, για την πρωθυπουργία του κρατιδίου, μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση, στη Βόννη
|REUTERS/Thilo Schmuelgen

Γερμανία: Η φήμη του Σολτς διακυβεύεται στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 17:16

Μετά την πανωλεθρία για το κόμμα του Ολαφ Σολτς στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, την περασμένη Κυριακή, ο γερμανός καγκελάριος αναλαμβάνει προσωπικά δράση για να γλιτώσει τα χειρότερα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Ετσι, οι τοπικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα μετατραπούν σε ένα μίνι δημοψήφισμα για τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης του διαδόχου της Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Politico.

Ο Σολτς θα παρευρεθεί στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση των Σοσιαλδημοκρατών στην Κολωνία, την Παρασκευή.

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το SPD και το CDU έχουν πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους, 31% με 29%. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν τονίσει ότι ο Τόμας Κουτσάτι θα έχει άμεση πρόσβαση στην Καγκελαρία, αν εκλεγεί πρωθυπουργός στο κρατίδιο.

Ο Σολτς έχει δεχθεί επικρίσεις τους πρώτους του μήνες στην Καγκελαρία, επειδή καθυστέρησε να απαντήσει στη ρωσική επιθετικότητα, ενώ του καταλογίζουν και ασάφεια στην επικοινωνία.

Αν το κόμμα του κερδίσει στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία μετά από πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση, θα είναι μεγάλη νίκη για τον ίδιο. Αν όμως, χάσει, θα χρεωθεί την ήττα προσωπικά.

Το συγκεκριμένο κρατίδιο θεωρείται προάγγελος των ομοσπονδιακών εκλογών λόγω του μεγάλου πληθυσμού του, 18 εκατ. κάτοικοι, δηλαδή το ένα πέμπτο της Γερμανίας. Παράλληλα, έχει μεγάλη πολιτική και οικονομική ισχύ. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν του κρατιδίου είναι 733 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο από της Τουρκίας, της Σουηδίας ή της Ελβετίας.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι επίσης ένα τεστ και για τους Χριστιανοδημοκράτες του Φρίντριχ Μερτς, που πρόσφατα επισκέφτηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Ο ίδιος θα παίξει και αυτός ρόλο προσωπικά στις εκλογές της Κυριακής, καθώς, όπως ο Κουτσάτι, έτσι και ο απερχόμενος πρωθυπουργός του κρατιδίου, Χέντρικ Βιστ, δεν ξεχωρίζουν ως πολιτικές προσωπικότητες στη Γερμανία.

Ετσι και τα δύο κόμματα θα ρίξουν το βάρος τους στους ηγέτες τους για να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Πάντως, όποιος και αν κερδίσει την Κυριακή, θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό για να κυβερνήσει, με το κόμμα των Πρασίνων να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, ανεβάζοντας κατά πολύ το ποσοστό του, στο 17%, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...