315
Συστηματική και μαζική εξόντωση από τον άνθρωπο αντιμετωπίζουν οι ουραγκοτάγκοι του Βόρνεο | shutterstock

Oυραγκοτάγκοι στην ομίχλη – Γενοκτονία στο Βόρνεο

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2018, 11:00
Συστηματική και μαζική εξόντωση από τον άνθρωπο αντιμετωπίζουν οι ουραγκοτάγκοι του Βόρνεο
|shutterstock

Oυραγκοτάγκοι στην ομίχλη – Γενοκτονία στο Βόρνεο

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2018, 11:00

To Βόρνεο είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο. Βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας, στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. To Βόρνεο διέθετε μέχρι πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα τροπικά δάση στον πλανήτη στο οποίο ζούσε o μεγαλύτερος πληθυσμός ουραγκοτάγκων στον πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της WWF τον 20ο αιώνα ο πληθυσμός των ουραγκοτάγκων στο Βόρνεο ήταν περίπου 240 χιλιάδες άτομα. Η συνεχής αποψίλωση του τροπικού δάσους για δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, για ξυλεία, για παραγωγή φοινικέλαιου, για  εξορύξεις κ.α καταστρέφει όπως είναι ευνόητο το φυσικό περιβάλλον που ζουν οι ουραγκοτάγκοι οδηγώντας στον θάνατο πολλούς εξ αυτών. Είχε καταστεί σαφές ότι ο πληθυσμός των ουρακογτάγκων έχει αρχίσει να μειώνεται αξιοσημείωτα αλλά μια νέα μελέτη ερευνητών του τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του φημισμένου Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ στην Γερμανία προκαλεί πραγματικό σοκ.

Ενα βίντεο για την καταστροφή του τροπικού δάσους στο Βόρνεο και τα προβλήματα που φέρνει στους ουραγκοτάγκους:

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Biology» αναφέρει ότι από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι από 100 χιλιάδες ουραγκοτάγκοι. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC δεν είναι μόνο ο αριθμός που σοκάρει αλλά και το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ερευνητές οι περισσότεροι ουραγκοτάγκοι δεν πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμου χώρου και τροφής αλλά επειδή δολοφονούνται μαζικά από κυνηγούς αλλά και αγρότες που καλλιεργούν στις αποψιλωμένες περιοχές.

Οι αγρότες σκοτώνουν τα συμπαθή θηλαστικά όταν τα βλέπουν να πλησιάζουν στα χωράφια τους προσπαθώντας να βρουν τροφή. Μάλιστα οι ερευνητές προβλέπουν ότι μέχρι το 2050 θα έχουν εξοντωθεί άλλοι 45 χιλιάδες ουραγκοτάγκοι οδηγώντας το είδος αυτό στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει άμεσα να σταματήσει η αποψίλωση του δάσους αλλά και να υπάρξει παράλληλα αποκατάσταση των καταστροφών που έχουν γίνει σε συγκεκριμένες περιοχές που ζουν πληθυσμοί ουραγκοτάγκων. Φυσικά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσει το κυνήγι και παράλληλα να πειστούν οι αγρότες να μην εξοντώνουν τους ουραγκοτάγκους επειδή κλέβουν φρούτα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...