471
Σκηνή από το «Ανάμεσα στους τοίχους», βραβευμένη γαλλική ταινία με θέμα την καθημερινότητα σε σχολείο υποβαθμισμένης γειτονιάς του Παρισιού | Haut et Court/France 2 Cinéma/Canal+

Γαλλία: Τα σχολεία άνοιξαν, τα κινητά απαγορεύτηκαν, θα σταματήσει το bullying;

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2018, 08:01
Σκηνή από το «Ανάμεσα στους τοίχους», βραβευμένη γαλλική ταινία με θέμα την καθημερινότητα σε σχολείο υποβαθμισμένης γειτονιάς του Παρισιού
|Haut et Court/France 2 Cinéma/Canal+

Γαλλία: Τα σχολεία άνοιξαν, τα κινητά απαγορεύτηκαν, θα σταματήσει το bullying;

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2018, 08:01

Με το άνοιγμα των σχολείων στη Γαλλία την περασμένη τη Δευτέρα, τέθηκε σε ισχύ η προεκλογική δέσμευση του Εμανουέλ Μακρόν για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων και άλλων gadgets από τους μαθητές. Στόχος η προσήλωση των μαθητών στα μαθήματα αλλά και η αποφυγή λήψης φωτογραφιών και βίντεο που μετατρέπονται σε εργαλεία για bullying.

Αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Μακρόν και ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με αυτό τον νόμο απαγορεύεται οι μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων της Γαλλίας να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, tablets και έξυπνα ρολόγια όση ώρα βρίσκονται στο σχολείο. Για τους μαθητές λυκείου ο νόμος είναι προαιρετικός, δηλαδή επαφίεται στις τοπικές εκπαιδευτικές κοινότητες και στο κάθε σχολείο ξεχωριστά αν θα προχωρήσουν στην απαγόρευση.

Είναι δεδομένο ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων gadgets αυξάνει πολύ την διάσπαση της προσοχής των μαθητών από τα μαθήματα και γενικότερα την εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολείο. Είναι επίσης γνωστό ότι τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά μέσα στα σχολεία για την καταγραφή φωτογραφιών και βίντεο που στην συνέχεια γίνονται αντικείμενο μπούλινγκ ή ακόμη και εκβιασμών ανάμεσα στους μαθητές. Επιπλέον η χρήση κινητών τηλεφώνων και tablets στα σχολεία έχει διαπιστωθεί ότι ευνοεί την διάδοση της πορνογραφίας και της κουλτούρας της βίας στην μαθητική κοινότητα.

Ενας ακόμη στόχος της απαγόρευσης των κινητών και των gadgets στα σχολεία στην Γαλλία είναι να ενθαρρυνθούν οι μαθητές να σταματήσουν να περνούν όλο τον ελεύθερο χρόνο στο σχολείο απασχολούμενοι με τα κινητά ή τα gadgets τους και να είναι πιο ενεργοί σωματικά, να τρέξουν, να παίξουν κλπ. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το 90% των μαθητών ηλικίας 12-17 ετών στην Γαλλία πηγαίνουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους κινητό τηλέφωνο. Ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ ανέφερε ότι πρόκειται για έναν σύγχρονο νόμο που θα βοηθήσει στην επαναφορά της απαραίτητης πειθαρχίας στα σχολεία της χώρας ενώ στέλνει μηνύματα και στις κοινωνίες άλλων χωρών.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική Daily Mail, η αντιπολίτευση στην Γαλλία χαρακτηρίζει επιφανειακό το νομοθέτημα και υποστηρίζει ότι πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα αφού, σύμφωνα με όσους ασκούν κριτική, ο νόμος θα είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστος μιας και όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει πρακτικά τρόπος να εμποδιστεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων gadgets από τους μαθητές.

Στις ΗΠΑ το θέμα αυτό αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης με υποστηρικτές αλλά και διαφωνούντες της λήψης μέτρων απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο ακύρωσε σχετικό νόμο απαγόρευσης της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία με το επιχείρημα ότι οι γονείς πρέπει να έχουν την δυνατότητα να είναι σε επαφή με τα παιδιά τους όποτε το κρίνουν απαραίτητο. Βέβαια στις ΗΠΑ υπάρχει το μεγάλο θέμα με τις συνεχείς επιθέσεις με όπλα στα σχολεία οπότε οι γονείς εκεί αναγνωρίζουν μεν το πρόβλημα της κακής χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά τους αλλά έχουν να σκεφτούν θέματα ασφαλείας που δεν αντιμετωπίζουν οι γονείς σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...