332
Ο Ζεράλντ Νταρμανάν στο Μέγαρο των Ηλυσίων | REUTERS/Charles Platiau

Γαλλία: Μαζική επιχείρηση κατά φανατικών ισλαμιστών σε 76 τεμένη

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 10:15
Ο Ζεράλντ Νταρμανάν στο Μέγαρο των Ηλυσίων
|REUTERS/Charles Platiau

Γαλλία: Μαζική επιχείρηση κατά φανατικών ισλαμιστών σε 76 τεμένη

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 10:15

«Μαζική επιχείρηση άνευ προηγουμένου εναντίον του αυτονομισμού», ξεκίνησε η γαλλική κυβέρνηση με επιδρομές σε τζαμιά και μουσουλμανικούς χώρους λατρείας σε όλη τη χώρα.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανάν, θα ελεγχθούν 2.600 χώροι, όμως η επιχείρηση έχει στο στόχαστρο κυρίως 76 τεμένη, για τα οποία υπάρχουν υποψίες πως προωθούν τον αυτονομισμό. Ολα θα ελεγχθούν τις προσεχείς ημέρες και κάποια που θα πρέπει να κλείσουν, θα κλείσουν».

Ο Νταρμανάν περιέγραψε την επιχείρηση σε σημείωμά του προς όλους τους νομάρχες της Γαλλίας στις 27 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο υπουργός ζήτησε να ελεγχθούν 76 χώροι λατρείας, 16 στην περιοχή του Παρισιού και 60 στην υπόλοιπη Γαλλία.

Ηδη ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε 18 χώρους, στο Παρίσι, τη Λυών, τη Μασαλία και άλλες πόλεις.

Οκτώ βρίσκονται στην περιφέρεια του Παρισιού ή κοντά στο Ιλ-ντε-Φρανς και 10 σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε μερικές ημέρες προτού το υπουργικό συμβούλιο εξετάσει σχέδιο νόμου για την «ενίσχυση των δημοκρατικών αξιών» και την πάταξη των «αυτονομισμών».

Ο όρος «αυτονομισμός» αναφέρεται σε φανατικούς ισλαμιστές που δεν επιθυμούν να υπακούουν στους νόμους του γαλλικού κράτους, αλλά σε αυτούς που επιβάλλει ο τρόπος που ερμηνεύουν το ισλάμ.

Το σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων προβλέπει την απαγόρευση της εκπαίδευσης στο σπίτι και την σταδιακή απομάκρυνση ιμάμηδων που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό.

Πάνοπλος γάλλος αστυνομικός στο Παρίσι

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί σε προάστιο του Παρισιού, από 18χρονο τσετσένο μουσουλμάνο, τον Οκτώβριο.

Οπως γράφουν οι Times, ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να δημιουργήσει ένα αμιγώς γαλλικό Ισλάμ, εξουδετερώνοντας την επιρροή των εξτρεμιστών ισλαμιστών και άλλων μουσουλμανικών κρατών, που πληρώνουν για την εκπαίδευση των ιμάμηδων.

Το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί εννέα μουσουλμανικές οργάνωσεις, θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο την επόμενη εβδομάδα για την οριστικοποίηση του σχετικού κειμένου, το οποίο θα αναγνωρίζει την διαφοροποίηση του γαλλικού Ισλάμ από ξένες επιρροές, τη Γαλλία ως αυστηρά κοσμικό κράτος και την ισότητα των φύλων, ενώ θα αποκηρύσσει το Ισλάμ ως πολιτικό κίνημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...