318
Ο Νικολά Σαρκοζί στο δικαστήριο, στο Παρίσι | EPA/IAN LANGSDON

Γαλλία: Φυλάκιση τεσσάρων ετών προτείνουν οι εισαγγελείς για τον Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 11:53
Ο Νικολά Σαρκοζί στο δικαστήριο, στο Παρίσι
|EPA/IAN LANGSDON

Γαλλία: Φυλάκιση τεσσάρων ετών προτείνουν οι εισαγγελείς για τον Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 11:53

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον Νικολά Σαρκοζί ζήτησαν οι εισαγγελείς στη δίκη του για διαφθορά.

Αν οι δικαστές συμφωνήσουν, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, θα εκτίσει τα δύο χρόνια!

Ο 65χρονος είναι ο πρώτος γάλλος πρόεδρος που κάθεται στο εδώλιο. Στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί και ο Ζακ Σιράκ, αλλά για λόγους υγείας δεν παρέστη στο δικαστήριο.

Ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι δωροδόκησε δικαστή προσφέροντάς του μία πολυπόθητη θέση στο Μονακό, με αντάλλαγμα πληροφορίες για την έρευνα που γινόταν για τα οικονομικά της προεκλογικής του καμπάνιας.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την ίδια ποινή για τον δικηγόρο του Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, ο οποίος επίσης κατηγορείται στην υπόθεση, όπως και για τον εμπλεκόμενο δικαστή, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Επιπλέον, για τον Ερζόγκ, ζήτησαν να του αφαιρεθεί η άδεια άσκησης δικηγορίας για πέντε χρόνια.

Το μέγιστο της ποινής για τις κατηγορίες για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής είναι 10 έτη φυλάκισης και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ο Σαρκοζί, ηγέτης της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, είπε στο δικαστήριο τη Δευτέρα ότι δεν έχει διαπράξει ποτέ «την παραμικρή πράξη διαφθοράς» και ορκίστηκε ότι θα πάει «μέχρι τέλους» προκειμένου να καθαρίσει το όνομά του. «Σύρθηκα στη λάσπη για έξι χρόνια. Τι έκανα για να το αξίζω αυτό;», είπε στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Σαρκοζί και ο Ερζόγκ προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον Αζιμπέρ με αντάλλαγμα πληροφορίες για την έρευνα σχετικά με καταγγελίες ότι ο 65χρονος είχε λάβει παράνομη χρηματοδότηση από την Λιλιάν Μπετανκούρ- τη διάδοχο της L’Oreal που πέθανε το 2017- κατά τη διάρκεια της προεκλογικές καμπάνιας του το 2007.

Οπως αναφέρει ο Guardian, η υπόθεση βασίζεται σε ηχογραφημένες συνομιλίες ανάμεσα στον Σαρκοζί και τον δικηγόρο. Ο Αζιμπέρ, ανώτατος δικαστικός εκείνη την εποχή, δεν πήρε ποτέ τη θέση στο Μονακό που φέρεται να του πρόσφερε ο πρώην πρόεδρος.

Ο Σαρκοζί βαρύνεται και με άλλες κατηγορίες, όπως της δωροδοκίας με εκατομμύρια ευρώ από τον Μοαμάρ Καντάφι, για την προεκλογική του εκστρατεία, το 2007, και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, στην προεκλογική εκστρατεία του 2012.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...