377
Στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας, στελέχη της NASA βλέπουν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία από την επιφάνεια του Αρη | NASA/Bill Ingalls/Handout via REUTERS

Φωτογραφίζοντας τον Αρη: Οι πρώτες εικόνες που έστειλε το «Perseverance»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2021, 12:15
Στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας, στελέχη της NASA βλέπουν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία από την επιφάνεια του Αρη
|NASA/Bill Ingalls/Handout via REUTERS

Φωτογραφίζοντας τον Αρη: Οι πρώτες εικόνες που έστειλε το «Perseverance»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2021, 12:15

H κάμερα του «Perseverance», του ρομποτικού οχήματος που πάτησε το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου (ώρα Ελλάδος) το έδαφος του Αρη άρχισε να στέλνει τις πρώτες από τις χιλιάδες εικόνες που αναμένεται να καταγράψει στη διάρκεια της αποστολής του.

Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες δείχνουν την διαδικασία προσεδάφισης και το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ρομπότ που θα αναζητήσει ίχνη ζωής ενώ παράλληλα θα κάνει μια σειρά από γεωατμοσφαιρικές μελέτες. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η λειτουργία του drone που έχει μαζί του το ρόβερ. Είναι η πρώτη φορά που ένα ιπτάμενο αυτόνομο όχημα θα πετάξει σε εξωγήινο περιβάλλον. 

(NASA/JPL-Caltech/Handout via REUTERS)

O δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη από το 2006 παρακολουθούσε την διαδικασία προσεδάφισης του ρόβερ και κατέγραφε εικόνες. Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια εικόνα από την στιγμή που το ρόβερ κατεβαίνει με αλεξίπτωτο προς την επιφάνεια του Αρη. Κάποια στιγμή το αλεξίπτωτο αποσυνδέθηκε από το ρομπότ και την κάθοδο ανέλαβε ο ιπτάμενος γερανός.

(NASA/JPL-Caltech/Handout via REUTERS)

Ο ιπτάμενος γερανός που μετέφερε με ασφάλεια το ρόβερ από την κάψουλα μέσα στην οποία βρισκόταν στην επιφάνεια του Άρη κατέγραψε την στιγμή που με την βοήθεια των σκοινιών το κατέβασε στο έδαφος.

(NASA/JPL-Caltech/Handout via REUTERS)

Μια εικόνα από το σημείο του εδάφους πάνω στο οποίο πατά ο μπροστινός τροχός —ένας από τους έξι— του ρόβερ δείχνει τα κιτρινωπής απόχρωσης πετρώματα που υπάρχουν εκεί. Μέρος της αποστολής του «Perseverance» είναι να συλλέξει πετρώματα του Αρη τα οποία θα επιστρέψουν στην Γη για ανάλυση με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.

(NASA/JPL-Caltech/Handout via REUTERS)

Η παραπάνω εικόνα είναι η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία που έστειλε από τον Κόκκινο Πλανήτη το ρόβερ. Όπως φαίνεται, το σημείο που προσεδαφίστηκε είναι ιδιαίτερα ομαλό και άρα θα μπορεί να κινείται με άνεση εκτελώντας χωρίς προβλήματα την πρώτη τουλάχιστον φάση της αποστολής του.

(NASA TV/Handout via REUTERS)

Η πρώτη εικόνα που έστειλε το ρόβερ αμέσως μόλις προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Αρη.

Η NASA δημοσίευσε και ένα βίντεο από την πετυχημένη προσεδάφιση του ρόβερ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...