1883
Συγκλόνισαν για το κουράγιο και τους επικηδείους που εκφώνησαν για τη μητέρα τους τα τρία παιδιά της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνα. Γιώργος και Αιμιλία | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

«Εφυγες με το κεφάλι ψηλά»: Οι συγκλονιστικοί επικήδειοι από τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 14:27
Συγκλόνισαν για το κουράγιο και τους επικηδείους που εκφώνησαν για τη μητέρα τους τα τρία παιδιά της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνα. Γιώργος και Αιμιλία
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

«Εφυγες με το κεφάλι ψηλά»: Οι συγκλονιστικοί επικήδειοι από τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2021, 14:27

Τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά είπαν η οικογένεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, συνεργάτες, φίλοι και τα ηγετικά στελέχη της Kεντροαριστεράς, μαζί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και απλούς πολίτες. Συγκλόνισαν για το κουράγιο και τους επικηδείους που εκφώνησαν για τη μητέρα τους τα τρία παιδιά της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος, Κατερίνα και Αιμιλία.

Δίπλα στο φέρετρό της από νωρίς, η αδελφή της, Μαίρη Γεννηματά, που έμεινε λίγη ώρα μόνη μαζί της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης πριν μεταφερθεί εν μέσω χειροκροτημάτων το φέρετρο στη Μητρόπολη.

Από τις συγκλονιστικές στιγμές, επίσης, η αγκαλιά της Ντόρας Μπακογιάννη (που μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε δημοσίως ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα) στα παιδιά της Φώφης Γεννηματά, λίγο πριν από την έναρξη της εξοδίου ακολουθίας.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε στις 14.00 χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σύσσωμη η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, μέλη της κυβέρνησης, οι επικεφαλής των θεσμικών αρχών της χώρας κ.ά.

Οι επικήδειοι

Σύντομοι και λιγοστοί, κατόπιν παράκλησης της οικογένειας της Φώφης Γεννηματά, οι επικήδειοι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη. Το κύκλο των επικήδειων λόγων έκλεισαν τα παιδιά της, Γιώργος, Κατερίνα και Αιμιλία.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Φώφη έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου

«Η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Μέσα από την οδύνη, κατέκτησε την πληρότητα. Καλό της ταξίδι», είπε εμφανώς συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο επικήδειο που εκφώνησε, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μία αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό.

«Αποχαιρετώντας σήμερα τη Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε τη σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσθέσει:

«Η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα. Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη».

Η Φώφη Γεννηματά, τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή άλλων διακρίσεων. «Ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που τις καθηλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Όμως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υπερβεί διχαστικές αντιλήψεις, καταδικάζοντάς τες όποτε τις έβλεπε να αναδύονται, πάντοτε με προσήνεια και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη Βουλή, στην κοινωνία».

«Ο καρκίνος ήταν μια συνεχής, απειλητική παρουσία για τη Φώφη Γεννηματά. Ένας απαθής και ασυγκίνητος ξένος, από τα πρώτα νεανικά της χρόνια, όταν πολύ νωρίς, έχασε και τους δυο γονείς της, ως την ώρα της δικής της διάγνωσης, ως το δικό της τέλος. Ως την τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά παρέμεινε αξιόμαχη. Διέσχισε την εχθρική επικράτεια της ασθένειας με αξιοθαύμαστο θάρρος. Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να γίνει εγωκεντρική ή αυτοαναφορική, δεν άφησε καμιά ρωγμή από την οποία θα μπορούσε να διεισδύσει ο οίκτος των άλλων. Στην προδοσία του σώματος και τον φόβο του θανάτου, η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη, την ακατάβλητη δράση», υπογράμμισε και απευθυνόμενη σε όλους όσοι γνώρισαν από κοντά τη χαμογελαστή της δοτικότητα, την τρυφερότητα και τη δύναμή της, στον σύζυγό της, στα τρία της παιδιά που τόσο καμάρωνε και αγαπούσε, ευχήθηκε να βρουν στη σπουδαία παρακαταθήκη της παρηγοριά για την αβάσταχτη απώλεια που βιώνουν.

«Ολοι εμείς που την αποχαιρετάμε σήμερα θα τη θυμόμαστε πάντα σαν ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας. Γιατί η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Μέσα από την οδύνη, κατέκτησε την πληρότητα. Καλό της ταξίδι», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κώστας Τασούλας: Το μεγαλυτερο χειροκρότημα είναι αυτό που δεν θα ακούσει η ίδια

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, εξήρε το ήθος και την προσωπικότητα της Φώφης Γεννηματά, με αναφορές στην προσφορά και την πολιτική διαδρομή της.

«Υπέκυψε όπως όλοι στο πεπερασμένο της ανθρώπινης μοίρας και ευχόμαστε στους δικούς της ανθρώπους κάθε κουράγιο και υπομονή. Αρνιόταν όμως να περιφέρει δεξιά κι αριστερά την ασθένεια της, παρά μόνο όταν ήταν για να δώσει δύναμη σε άλλους», θέλησε να υπογραμμίσει ο κ. Τασούλας.

«Η μοίρα του κάθε ανθρώπου», συνέχισε, «αξίζει και μπορεί να γίνεται μοναδική. Και αυτό το στοιχείο στη Φώφη Γεννηματά, η αξιοπρέπεια και το παράδειγμα που έδινε, είναι που κρατά συγκινημένη όλη την κοινωνία, είναι που κρατά τη χώρα σε εθνικό πένθος και όλους εμάς, ενωμένους, να μιλάμε θλιμμένοι για την εντιμότητα και το παράδειγμά της».

«Γεννήθηκε μέσα στην πολιτική και μεγαλωμένη μέσα στον πρόλογο της Μεταπολίτευσης, πήρε τον δρόμο της δημόσιας ανάμειξης, κρατώντας σκυτάλη από γερά υλικά, που όμως αυτό δεν την έφθανε και αισθανόταν ότι έπρεπε να την πάνε πιο μακριά. Η Φώφη Γεννηματά κατάλαβε όμως πως ό,τι ήθελε να το κάνει, θα το επιτύγχανε, παρά τη σκληρή στροφή της μοίρας για την οικογένειά της και για την ίδια».

»Στους περισσότερους από εμάς η βαρύτητα στην κατάσταση της υγείας της έγινε αντιληπτή από τον θάνατό της και γίνεται αντιληπτή τώρα αναδρομικά, διότι το χαμόγελό της και η στάση της μας καθησύχαζαν.

»Το μεγαλύτερο χειροκρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι αυτό που δεν θα το ακούσει η ίδια, το σημερινό και είναι το πιο σημαντικό, γιατί είναι το πιο ενσυνείδητο», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, για να κλείσει λέγοντας:

«Η Φώφη Γεννηματά αφήνει πίσω της μια παρακαταθήκη ευγένειας, ιερότητας, ευθύνης και αξιοπρέπειας. Αρτίωσε δηλαδή τη ζωή της. Εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να εκτιμήσουμε το κλίμα που μας έφερε η εκδημία της και να προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε αυτό το κλίμα που μας έφερε πιο κοντά, αντιμετωπίζοντας τον διχασμό και την υπερένταση όσο πιο μακριά γίνεται, αυτός θα είναι ο φόρος τιμής στην Φώφη Γεννηματά, που μας χαμογελά σήμερα εδώ».

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Ανέστησες ένα κόμμα, όταν για κάποιους ήταν μία νοσταλγία»

Συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά του ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, τόνισε πόσο δύσκολο είναι το τελευταίο αντίο στην πρόεδρο του Κινήματος

«Μας λείπει η γενναιότητα, η δύναμή σου» και «είναι πολύ σκληρή η σκιά της απουσίας σου», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι στη Φώφη Γεννηματά δεν χαρίστηκε ποτέ τίποτα και στο βλέμμα της χωρούσαν όλοι, ακόμη κι οι αντίπαλοί της.

«Δεν βολεύτηκε ποτέ σε όσα είχε και δεν δίστασε ποτέ να αφήσει πίσω την εύκολη προεδρική καρέκλα για να μας πει “πάμε να το ξανακάνουμε Κίνημα Αλλαγής”, που έζησε όλη την περιπέτεια του ΠΑΣΟΚ, που έμενε, όταν κάποιοι έφευγαν και πίστευε βαθιά ότι μπορεί να το ξανακάνει μεγάλο. Εκείνη που μας έδινε κουράγιο και δύναμη στις δύσκολες ημέρες και χαμογελούσε περισσότερο από όλους στις καλές.

»Ποτέ δεν παραπονέθηκες, ποτέ δεν δικαιολογήθηκες, ήσουν πάντα όρθια, πάντα δυνατή, μέχρι και την τελευταία στιγμή.

»Μάχη δεν έχασες ποτέ καμία, δεν λύγισες ποτέ», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως δεν φοβήθηκε ούτε τον θάνατο, με μεγαλύτερη απόδειξη την υπέροχη οικογένεια που αφήνει πίσω της.

Κλείνοντας, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην προσφορά και το όραμα της Φώφης Γεννηματά για τον χώρο της Κεντροαριστεράς: «Ανέστησες ένα κόμμα, όταν για κάποιους ήταν μία νοσταλγία, θα είχε γίνει μια ανάμνηση. Φύτεψες τις ρίζες, αλλά δεν πρόλαβες να δεις τους καρπούς. Αλλά μη στενοχωριέσαι πρόεδρε, γιατί αυτά τα δέντρα γράφουν το όνομά σου. Πρόεδρε, η παράταξή μας σε αποχαιρετά. Ηταν τιμή μας, ήταν τιμή μου».

Συγκλόνισαν οι επικήδειοι και το κουράγιο των παιδιών της

«Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια», «κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά», είπε ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος, σημειώνοντας ότι η μητέρα του ήταν υπόδειγμα για πολλούς ανθρώπους, κάτι που επιβεβαιώνει και η απόφαση της Πολιτείας να δημιουργηθεί πρόγραμμα, με το όνομά της, για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

«Αγαπημένη μου μητέρα, είμαστε όλοι εδώ οι άνθρωποι που σε αγαπάμε. Όλες τις μάχες που έδωσες τις έδωσες παλικαρίσια. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής για τη ζωή. Έγινες υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους, κάτι που επιβεβαιώνει η απόφαση της Πολιτείας για τη δημιουργία προγράμματος για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού με το όνομά σου. Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα και η σχέση με τον πατέρα μας αλλά και ο δεσμός με τη θεία μας τη Μαίρη ήταν παράδειγμα αδελφικής αγάπης. Με την αποχώρησή σου νόμιζα ότι θα έφευγαν μαζί και οι ελπίδες μου και τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο, όπως έλεγες. Η οικογένεια ήταν για σένα όλη σου η ζωή.  Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο πάνω εκεί, από τα σύννεφα», ανέφερε ο 17χρονος Γιώργος.

«Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου. Αντίο, μαμά, είσαι μαχήτρια, σ’ αγαπάμε πολύ και πάντα», είπε στο δικό της αντίο η μικρότερη κόρη της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνα.

Το καλύτερο ζεϊμπέκικο που χόρεψες ήταν της ζωής, πάλεψες όρθια, έφυγες με το κεφάλι ψηλά, είπε με τρεμάμενη φωνή η μεγαλύτερή της κόρη, Αιμιλία.

«Στις τελευταίες μας κουβέντες, μου είπες “1, 2, 3 πάμε”. Και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Ετσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες. Μία μάχη με καθαρή ψυχή, που δεν παραδίδεις τα όπλα, είναι πάντα μια μάχη κερδισμένη», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει.

«Χτυπούσες το χέρι στο τραπέζι… Το χτύπησες πολλές φορές σαν κορίτσι, γυναίκα, μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο ανιδιοτέλεια. Ηξερες πάντα όσα ξέρει μία μάνα, η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή αλλά και ασπίδα δυνατή σαν κι εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας. Το χαμόγελό σου, το χάδι σου και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ. Αλλά είναι και οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε», κατέληξε στον επικήδειο λόγο για τη μητέρα της η Αιμιλία.

Ακολούθησε, συνοδεία πλήθους κόσμου (φωτογραφίες πάνω), η μεταφορά και ταφή της Φώφης Γεννηματά στο Α’ Νεκροταφείο, εκεί που είχε ταφεί και ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς. Η πομπή έκανε πρώτα συμβολικά μία στάση μπροστά στη Βουλή, ακριβώς απέναντι από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η οικογένειά της έχει ζητήσει αντί στεφάνων να ενισχυθούν με δωρεές το Χαμόγελο του Παιδιού και η Κιβωτός του Κόσμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News