563
Ο Τζέρι Γκρίνφιλντ, συνιδρυτής της παγωτοβιομηχανίας Ben and Jerry's, σε παλιότερη φωτογραφία του στο Καπιτώλιο | EPA

«Φορολογήστε μας περισσότερο για να αντιμετωπιστεί η κρίση» – οι ζάπλουτοι επιμένουν αλλά κανείς δεν τους ακούει

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 13:50
Ο Τζέρι Γκρίνφιλντ, συνιδρυτής της παγωτοβιομηχανίας Ben and Jerry's, σε παλιότερη φωτογραφία του στο Καπιτώλιο
|EPA

«Φορολογήστε μας περισσότερο για να αντιμετωπιστεί η κρίση» – οι ζάπλουτοι επιμένουν αλλά κανείς δεν τους ακούει

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 13:50

Ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, ένωσαν τις φωνές τους απευθύνοντας έκκληση στις κυβερνήσεις τους να τους φορολογήσουν «πολύ περισσότερο και μόνιμα» για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Ανάμεσα στους 83 μεγιστάνες, που ανήκουν στην ομάδα «Εκατομμυριούχοι για την ανθρωπότητα» και υπογράφουν την επιστολή που έστειλαν στις κυβερνήσεις τους, βρίσκονται ο Τζέρι Γκρίνφιλντ, συνιδρυτής της αυτοκρατορίας του παγωτού Ben and Jerry’s, η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, κληρονόμος του Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο σερ Στίβεν Τίνταλ, ιδρυτής του ομίλου Warehouse και δεύτερος πλουσιότερος Νεοζηλανδός με περιουσία 475 εκατ. δολαρίων, ο βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Ρίτσαρντ Κέρτις και ο ιρλανδός επενδυτής στη Σίλικον Βάλεϊ, Τζον Ο’Φάρελ.

Οπως γράφει η Guardian, όλοι τους ζητούν σημαντική και μόνιμη αύξηση της φορολογίας της δικής τους και των υπόλοιπων πλουσίων, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα για την καταπολέμηση της τεράστιας κρίσης του κορονοϊού.

«Καθώς η Covid-19 χτυπά τον κόσμο μας, εκατομμυριούχοι όπως εμείς, πρέπει να παίξουμε σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του πλανήτη. Οχι, δεν είμαστε αυτοί που φροντίζουν τους ασθενείς στις εντατικές, δεν οδηγούμε τα ασθενοφόρα που φέρνουν τους άρρωστους στα νοσοκομεία. Δεν βάζουμε τα τρόφιμα στα ράφια των σουπερμάρκετ, ούτε κάνουμε παραδόσεις αγαθών κατ’οίκον. Ομως, έχουμε λεφτά, πολλά. Λεφτά που χρειάζονται απεγνωσμένα τώρα και θα συνεχίσουν να χρειάζονται τα επόμενα χρόνια, καθώς ο κόσμος μας συνέρχεται από την κρίση», γράφουν στην επιστολή.

Η ομάδα προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει δεκαετίες και ότι θα ωθήσει 500 εκατομμύρια ανθρώπων στη φτώχεια.

«Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η Covid-19 δεν μπορούν να λυθούν με τη φιλανθρωπία, όσο γενναιόδωρη και αν είναι. Οι ηγέτες των κυβερνήσεων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε και να τα ανακατανέμουν δίκαια. Εχουμε τεράστια υποχρέωση στους ανθρώπους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μάχης. Οι περισσότεροι πολύτιμοι εργαζόμενοι είναι τραγικά υποαμειβόμενοι σε σχέση με το βάρος που σηκώνουν», αναφέρουν στην επιστολή.

Η ομάδα έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G20 και των κεντρικών τραπεζιτών, αυτό το Σαββατοκύριακο. Ζήτησε από τους πολιτικούς να ασχοληθούν με την παγκόσμια ανισότητα και να αναγνωρίσουν ότι οι αυξήσεις στη φορολογία των πλουσίων και μεγαλύτερη διεθνής διαφάνεια στις φορολογικές συναλλαγές είναι απαραίτητες για μία μακροπρόθεσμη λύση.

Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση λόγω του κορονοϊού, οι πολύ πλούσιοι έγιναν ακόμα πλουσιότεροι. Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αύξησε την περιουσία του, το πρώτο εξάμηνο του 2020, κατά 75 δισ. δολάρια (!) φτάνοντας συνολικά τα 189 δισ. δολάρια. Οι επικριτές του σημειώνουν ότι έχει δωρίσει μόλις 100 εκατ. δολάρια στη μάχη κατά του κορονοϊού, δηλαδή το 0,1% της περιουσίας του.

Υπάρχουν περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι στον πλανήτη με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων, περισσότεροι από τους πληθυσμούς της Μάλτας, της Ισλανδίας ή του Ισημερινού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα των πλουσίων ζητά από τις κυβερνήσεις τους να τους φορολογήσει περισσότερο. Το ίδιο είχαν κάνει και πριν ένα χρόνο, ζητώντας από τους υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο τα χρήματα να πάνε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς τότε δεν είχε ακόμα εμφανιστεί ο κορονοϊός. Και ο Μπιλ Γκέιτς όμως, έχει ζητήσει μεγαλύτερους φόρους, τονίζοντας πως έχει αμειφθεί «δυσανάλογα για το έργο που παρουσίασα και προσέφερα, ενώ πολλοί άλλοι δουλεύουν εξίσου σκληρά για να επιζήσουν».

Το εντυπωσιακό βέβαια είναι, ότι προς το παρόν, τουλάχιστον, το αίτημά τους να δώσουν περισσότερα χρήματα στις κυβερνήσεις, δεν έχει ικανοποιηθεί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...