384
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε παλιότερη τηλεδιάσκεψη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ο Ερντογάν προσφέρεται να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 16:55
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε παλιότερη τηλεδιάσκεψη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
|EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ο Ερντογάν προσφέρεται να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 16:55

Ο  Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Τετάρτη, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ότι «η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που πλήττει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης στον Πούτιν «ότι μια στρατιωτική σύγκρουση (στην περιοχή) δεν θα ωφελήσει κανέναν», και επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης, πρόσθεσε η προεδρία που δεν διευκρίνισε τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

H Τουρκία δεν αναγνωρίζει ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι εκτιμά τη στενή συνεργασία του Πούτιν σε περιφερειακά ζητήματα και θα ήθελε αυτή να συνεχιστεί.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος είχε επαναλάβει την πρόθεσή του να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και επέκρινε τις δυτικές διπλωματικές προσπάθειες με τη Μόσχα λέγοντας ότι ελάχιστα επιτεύχθηκαν απ’ αυτές. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ που έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, θα κάνει βήματα που «δεν θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις της».

Η Τουρκία έχει προμηθεύσει με drones την Ουκρανία, ενώ έχει αγοράσει τα οπλικά συστήματα S-400 από τη Μόσχα, κίνηση που προκάλεσε προβλήματα στη σχέση της Αγκυρας με τις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Αφρική, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους πως η Τουρκία δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με την Ουκρανία, αλλά ούτε και με τη Ρωσία.

«Δεν είναι δυνατό για εμάς να εγκαταλείψουμε τη μία ή την άλλη χώρα», δήλωσε σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Ο στόχος μας είναι να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα ώστε, Θεού θέλοντος, να το ξεδιαλύνουμε αυτό χωρίς να εγκαταλείψουμε καμιά από τις δύο».

Ο ίδιος κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις και δήλωσε πως το ΝΑΤΟ είναι ανάγκη να «καθορίσει τη στάση του» μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Ολοι μιλούν, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει δράση. Ο,τι είναι να κάνει το ΝΑΤΟ, πρέπει να το κάνει», είπε και πρόσθεσε ότι ανάλογα με το τι θα προκύψει από την τηλεδιάσκεψη, θα αποφασίσει τη στάση της Τουρκίας, η οποία προμηθεύεται από τη Ρωσία το 50% του φυσικού της αερίου. «Πρέπει να δράσουμε πολύ προσεκτικά με μεγάλη ευαισθησία. Κάποιοι λένε ότι θα αυξηθεί κατά πολύ η τιμή του φυσικού αερίου, άλλοι επισημαίνουν την πιθανότητα να κλείσουν οι στρόφιγγες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...