643
Τέσσερα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου σε υγρή μορφή, που ανήκουν στο Κατάρ | EPA/YONHAP

Μπορεί η Ευρώπη να επιβιώσει χωρίς ρωσικό αέριο;

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 16:29
Τέσσερα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου σε υγρή μορφή, που ανήκουν στο Κατάρ
|EPA/YONHAP

Μπορεί η Ευρώπη να επιβιώσει χωρίς ρωσικό αέριο;

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 16:29

Εδώ και μήνες, όταν άρχισε να διαφαίνονται οι ρωσικές προθέσεις στην Ουκρανία και να ανεβαίνουν στα ύψη οι τιμές του αερίου, ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Ομως, σε περίπτωση που ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα, η προσπάθεια της Ευρώπης να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από τη Ρωσία, δεν θα είναι τόσο εύκολη ούτε θα έχει άμεσο αποτέλεσμα.

Αυτό τόνισαν αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ, δύο από τις χώρες στις οποίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι Ευρωπαίοι, και το παραδέχθηκε και η Γερμανία, η οποία την Τρίτη, «πάγωσε» τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2, ως αντίποινα στη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε πει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ότι η ΕΕ μπορεί να αντέξει αν διακοπεί η ροή του αερίου από τη Ρωσία. Η πρόσφατη αύξηση των φορτίων υγροποιημένου αερίου και ο σχετικά ήπιος φετινός χειμώνας συνέβαλαν στο να μην αδειάσουν τα αποθέματα των ευρωπαϊκών χωρών, αν και οι τιμές παραμένουν υψηλές.

Ομως, μιλώντας στους Financial Times, ο πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ, Βακίφ Σαντίκοφ, είπε ότι ναι μεν η χώρα του είναι πρόθυμη να αυξήσει τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να αντλήσει νέα αποθέματα στην Κασπία Θάλασσα ή να συνδέσει άλλους πιθανούς προμηθευτές, όπως το Τουρκμενιστάν, στο δίκτυο των αγωγών, το οποίο μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη.

«Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας σωτήρες της Ευρώπης ούτε ήρωες που θα καλύψουν όλη την ζήτηση στην Ευρώπη. Αυτό θα ήταν γελοίο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη προμηθεύεται 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο από τη Ρωσία. Ακόμα και αν το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούσε όλη τη χωρητικότητα του απευθείας αγωγού που καταλήγει στην Ιταλία, θα κάλυπτε μόλις τα 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. «Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε με τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε ο Σαντίκοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν οι Ευρωπαίοι ότι άλλες χώρες θα τους διαθέσουν τα δικά τους αποθέματα, ως έκτακτη βοήθεια.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον πλανήτη, είπε σε δημοσιογράφους στην Ντόχα ότι δεν υπάρχει μία χώρα που να μπορεί να αντικαταστήσει τις ρωσικές εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Κατάρ, να γεμίσουν το ευρωπαϊκό κενό της ενέργειας σε περίπτωση που διακοπεί το ρωσικό αέριο. Ομως, το Κατάρ θα χρειαζόταν τη συγκατάθεση των μεγάλων τους πελατών στην Ασία, να μειώσουν το αέριο που τους προμηθεύουν και να το στείλουν στην ΕΕ, καθώς δεσμεύονται με συμβόλαια. Αλλά ακόμα και έτσι, η λύση θα ήταν βραχυπρόθεσμη, και θα κάλυπτε μόλις το 10%-15% των ευρωπαϊκών αναγκών, σύμφωνα με τον Σάαντ αλ-Καάμπι.

Κι όλα αυτά, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ειρωνεύθηκε τους Ευρωπαίους, προειδοποιώντας τους ότι σε λίγο θα πληρώνουν 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα αερίου.

Γερμανία: Θα χρειαστεί καιρός για να καλύψουμε το τεράστιο κενό

Τη δυσκολία της γρήγορης αντικατάστασης του ρωσικού αερίου που φτάνει στη Γερμανία, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι η χώρα, που καλύπτει μεγάλο ποσοστό των αναγκών της με αέριο από τη Ρωσία, θα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αέριο, εάν χρειαστεί,  δήλωσε την Τετάρτη μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Γερμανίας.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ μιλά στους δημοσιογράφους, την Τρίτη, στο Ντίσελντορφ

Εάν το Βερολίνο θα έπρεπε μία μέρα να εγκαταλείψει τελείως το ρωσικό αέριο, αυτό θα μεταφραζόταν αρχικά σε «ένα τεράστιο κενό», που θα έπρεπε να καλυφθεί στην αγορά ενέργειας, έχοντας ως συνέπεια «αρχικά την αύξηση της τιμής» του αερίου.

Ωστόσο, τελικά, το αέριο που αγοράζεται από την Gazprom θα μπορούσε να «αντισταθμιστεί» από άλλους παραγωγούς και πηγές ενέργειας, δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...